Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Farsang!

A világ nagyon sok országában elterjedt régi szokás, hiszen a tél végének, a tavasz közeledtének mindig örültek az emberek. Bár az idei tél rendhagyó volt, kevés havat láttunk, s a hőmérő higanyszála is igencsak a 0 °C fölött volt. Február közepén talán már úgy is gondolhatjuk, hogy megúsztuk a kemény fagyokat, a zord időjárást.

Az idei farsang is tavaszváró örömünnep. A szó hallatán mindannyian a vidám mulatozásokra, álarcosbálra gondolunk. Ilyenkor jókat eszünk-iszunk. Az ünnep elképzelhetetlen a friss szalagos fánk nélkül. A farsangi időszak január 6-án vízkeresztkor kezdődik és egészen hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart.

Régen az utolsó három napot használták ki táncmulatságok rendezésére. Ekkor a fiúk végig járták a lányos házakat, és mulatságba hívták őket. A báloknak a célja a párválasztás volt. A lányok bokrétát adtak a fiúknak, akik ezt a kalapjukra tűzték. A bálon azt a lányt vitték először táncba, akitől az első csokrot kapták. Az ünnep egyben figyelmeztetés is volt azoknak a fiataloknak, akik még nem házasodtak meg.

Magyarországra a németek hozták a farsangi szokásokat, amely azóta is népszerű az országban.

* * * * *

Az általános iskolában február 16-án délután kezdődött a színes, díszes kavalkád. Kicsik, nagyok izgatottan készültek, díszítették a termeket. Nagy fejtörést okozott a szülőknek, de a gyerekeknek is, hogy milyen jelmezt öltsenek magukra. Egyeseknél a szépség, a népszerűség, másoknál a praktikusság volt a döntő szempont.

Délután ½ 5-re benépesült a tornaterem. Szépszámú közönség előtt nyitotta meg a vigaszságot Budai Judit 5. osztályos, Radics Vivien 6. osztályos tanuló. Radics Krisztián középiskolás tanuló Európa c. dalával köszöntötte a megjelenteket. A nyitótáncot a 6. és  8. osztályos tanulókból összeállt csoport mutatta be. Rajtuk kívül mások is vállalkoztak táncos bemutatókra.

Az egyéni jelmezesek között volt hercegnő, macska, Zorró, boszorkány, virág, metrójegy, angyal, ninja stb. (A teljesség igénye nélkül.)
A gyors bemutatkozást felvonulás, tánc követte. A szülői munkaközösségtől  osztályonként 1-1 tortát kaptak az osztályok, megdicsérve ötletességüket.

Rövid szünet után a művészetoktatási intézmény tanulói adtak színpompás műsort. A táncos lányok és fiúk mellett a drámások részletet adtak elő az Indul a bakterház című filmből. A műsort betanította Radics Zoltánné.

A jó hangulat közepette tombolát árultak az 5. osztályos tanulók, táncos bemutatót tartott Lukács Lívia, Radics Vivien, Váradi Nóra, Barkaszi Judit, Balogh Andrea, Rózsa Esztella.

A közönségdíjat az idén egyéniben Tanyi Rebeka - hercegnő (1. o tanuló) kapta.
Csoportok közül a legjobbnak járó elismerést a Rock and roll-t táncoló csoport kapta:

Czaga Ádám
Hidvégi Kinga
Szalka Fruzsina
Perge Sándor                                                                                        
Megyesi Ágota
Kalóz Balázs
Bartha Boglárka
Kádas Klaudia

A jó hangulat 21 óráig tartott.
Szeretnék köszönetet mondani a sikeres rendezvényért az iskola dolgozóinak, a kedves szülőknek, Radics Zoltánnénak, s nem utolsó sorban a résztvevő gyerekeknek.

                                                                                     Dobos Lászlóné
                                                                           diákönkormányzat vezető tanár

 

<< vissza