Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Itt a tavasz!

A fagyos téli napok elmúltával kiemelkedõ fontosságú a lemosó permetezés. Mielõtt elkezdenénk a lemosást szükséges néhány feladat elvégzése.

  • a tél folyamán fagykárt szenvedett, eltört ágak eltávolítása
  • metszés, mert így kevesebb növényvédõ szert kell felhasználni
  • a nagyobb metszési felületek lezárása BIOCERA, FAGÉL faseb kezelõ szerekkel, melyek a kórokozók bejutását gátolják.
  • A törzs és vastagabb ágak megtisztítása az elhalt kéregmaradványokról.

A tavaszi lemosó permetezés fõ célja a növények fertõtlenítése és az áttelelõ kórokozók, kártevõk gyérítése. Ha jól megválasztott növényvédõszerrel szakszerûen elvégeztük a lemosást a vegetációs idõszakban lényegesen kevesebb károkozóval, kártevõvel kell számolnunk. A fagyok elmúltával ajánlott elvégezni a lemosást.
Fontos, hogy csakis szélcsendes idõben, megfelelõ védõruházatban végezzük el a permetezést. A lemosást nagy lé mennyiséggel végezzük úgy, hogy a fa törzsén és ágain folyjon a permetlé. A használható szereket tekintve megkülönböztetünk:

1, a gombás és baktériumos betegségek ellen használható szereket:
Ebbe a csoportba a réz és kén tartalmú szereket soroljuk. A réz csökkenti tûzelhalást, monilia, tafrinás levélfodrosodás, brumeriellás levélfoltosság, vesszõbetegségek kialakulásának esélyét. A kórokozók ritkításán kívül a réznek élettani elõnye is van, ugyanis a növény szövetei erõsebbé válnak a metszés során keletkezett sebek is gyorsabban gyógyulnak. Lemosásra használható réztartalmú szerek: BORDOI LÉ, CUPROXAT, RÉZOXIKLORID, CHAMPION.
A kén a lisztharmat gombák áttelelõ alakját pusztítja és atkagyérítõ hatása is jelentõs.
Kénes szerek: TIOSOL, BORDOI LÉ+KÉN, RÉZKÉN. A gombaölõszeres lemosást legkésõbb piros bimbós állapotig el kell végezni, mert ezután perzselés veszélye áll fenn.

2, az atkák és rovarkártevõk ellen használható szereket:
A kártevõk ellen az olaj tartalmú növényvédõ szerek használhatók lemosó permetezés alkalmával. Az olaj vékony filmréteget von a növényre, ami alatt a kártevõk megfulladnak. Olaj tartalmú lemosó szer: AGROLPLUS

3, kombinált szerek:
A kén és az olaj együttesen a NEVIKÉN AGROKÉN szerekben található. A kórokozók és kártevõk együttes irtására a réz+kén+olaj tartalmú szerek alkalmasak: VEGESOL RS, OLAJOS RÉZKÉN.

Dobosné Baróczi Olga

<< vissza