UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 1152
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Itt a tavasz!

A fagyos téli napok elmúltával kiemelkedő fontosságú a lemosó permetezés. Mielőtt elkezdenénk a lemosást szükséges néhány feladat elvégzése.

  • a tél folyamán fagykárt szenvedett, eltört ágak eltávolítása
  • metszés, mert így kevesebb növényvédő szert kell felhasználni
  • a nagyobb metszési felületek lezárása BIOCERA, FAGÉL faseb kezelő szerekkel, melyek a kórokozók bejutását gátolják.
  • A törzs és vastagabb ágak megtisztítása az elhalt kéregmaradványokról.

A tavaszi lemosó permetezés fő célja a növények fertőtlenítése és az áttelelő kórokozók, kártevők gyérítése. Ha jól megválasztott növényvédőszerrel szakszerűen elvégeztük a lemosást a vegetációs időszakban lényegesen kevesebb károkozóval, kártevővel kell számolnunk. A fagyok elmúltával ajánlott elvégezni a lemosást.
Fontos, hogy csakis szélcsendes időben, megfelelő védőruházatban végezzük el a permetezést. A lemosást nagy lé mennyiséggel végezzük úgy, hogy a fa törzsén és ágain folyjon a permetlé. A használható szereket tekintve megkülönböztetünk:

1, a gombás és baktériumos betegségek ellen használható szereket:
Ebbe a csoportba a réz és kén tartalmú szereket soroljuk. A réz csökkenti tűzelhalást, monilia, tafrinás levélfodrosodás, brumeriellás levélfoltosság, vesszőbetegségek kialakulásának esélyét. A kórokozók ritkításán kívül a réznek élettani előnye is van, ugyanis a növény szövetei erősebbé válnak a metszés során keletkezett sebek is gyorsabban gyógyulnak. Lemosásra használható réztartalmú szerek: BORDOI LÉ, CUPROXAT, RÉZOXIKLORID, CHAMPION.
A kén a lisztharmat gombák áttelelő alakját pusztítja és atkagyérítő hatása is jelentős.
Kénes szerek: TIOSOL, BORDOI LÉ+KÉN, RÉZKÉN. A gombaölőszeres lemosást legkésőbb piros bimbós állapotig el kell végezni, mert ezután perzselés veszélye áll fenn.

2, az atkák és rovarkártevők ellen használható szereket:
A kártevők ellen az olaj tartalmú növényvédő szerek használhatók lemosó permetezés alkalmával. Az olaj vékony filmréteget von a növényre, ami alatt a kártevők megfulladnak. Olaj tartalmú lemosó szer: AGROLPLUS

3, kombinált szerek:
A kén és az olaj együttesen a NEVIKÉN AGROKÉN szerekben található. A kórokozók és kártevők együttes irtására a réz+kén+olaj tartalmú szerek alkalmasak: VEGESOL RS, OLAJOS RÉZKÉN.

Dobosné Baróczi Olga

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.