Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Farsangoltunk

  Magyarországon már Mátyás korában divatban voltak bizonyos itáliai mintákat követõ álarcos mulatságok, sõt II. Lajos udvarában harci játékokat is rendeztek. A régi népszokások szoros kapcsolatban állnak a termékenység, bõség varázslással, a tél elmúlta felett érzett örömmel, a tavasz beköszöntét siettetni szándékozó rítusokkal. Farsang ünnepéhez kötõdik Magyarországon a népi színjátszás kialakulása. Kedvelt volt a férfi-nõi szerep- és ruhacsere. Szívesen alkalmaztak állatmaszkokat is, gyakran feltûnik a játékokban a kecske, a ló, a medve. A régi babonákat késõbb elfelejtették az emberek, de a jelmezes, álarcos karnevál és a bálok, táncos mulatságok szokása máig megmaradt.
  Az Újtikos-Tiszagyulaháza Általános Iskola Tagintézményének diákönkormányzata március 2-án tartotta farsangi mulatságát a községi mûvelõdési házban. Immár hagyományosan nyitótánccal kezdtünk, a 8. osztály latin táncát Bartha Boglárka tanította be.
  Ezt követõen állati hangulatot varázsolt a színpadra Kálló Hanna Irma és Szöges Zsombor tánca. Majd félelmetes kalózhajó vitorlázott be a színpadra, melynek legénységét a 6. osztály alkotta. Osztályfõnökük Bartháné Tamás Mária segítette õket.
  Egyéni felkészülés alapján Hágen Veronika és Kiss Fanny modern táncát láthattuk. Az ötödikes lányok nemcsak a világhálón, hanem táncukban is szmájlikkal üzentek a nézõknek. Újabb egyéni produkció következett, Kubik Erzsébet és Rézmûves Szilvia tánca.
  Az ötödikes fiúk feketebárány bõrébe bújva járták farsangi táncukat. Õket és az 5. osztályos lányokat is osztályfõnökük Nagy Viktória készítette fel. A nyolcadikosok, akik már érdeklõdnek a világ dolgai iránt, a Tények címû tv mûsor különkiadásával jelentkeztek. A felkészülésüket az osztályfõnökük, Sándorné Mézes Viktória koordinálta. Az est zárásaként a hetedikesek keringõjét láthattuk, melyet szintén Bartha Boglárka tanított be.
  A teltházas elõadást a közönség nagy tapssal jutalmazta.
  Diákönkormányzatunk nevében szeretném megköszönni a felkészítõk, segítõk munkáját és a támogatók felajánlásait.

  Bartháné Tamás Mária 
diákönkormányzatot segítõ pedagógus

Fényképek (Kérem, kattintson rá a képekért!)

Farsang Aprajafalván (Kérem, kattintson rá a képekért!)