UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 336
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

Ezzel az írással azoknak szeretnék kedvezni, akik a természetet illetve ezen belül a horgászattal kapcsolatos dolgokat szeretik, vagy netalán azt művelik is.

A mi kis falunk olyan horgászterületen fekszik, amit mások joggal irigyelhetnek. A Tisza a településtől öt perc alatt elérhető, és ha már a Tiszánál vagyunk, itt van Magyarország egyik leggyorsabb folyója is, ez pedig a Sajó. Kicsit messzebb, de nem elérhetetlen távolságra folyik a Nyugati főcsatorna a maga nádfalával. Azt hiszem, hogy elég  lehetőség van a horgászatra még azoknak is, akik esetleg csak egy vagy két órát tudnak rászánni erre a kellemes időtöltésre, és nincs annál nagyobb öröm, mint a magunk fogta zsákmányt ízletesen elkészíteni. A mostani kis kitekintésben az aktuális zsákmányhalak a süllő, kősüllő, balin, csuka, és talán a legizgalmasabb halunk a kecsege horgászatával szeretném önöket egy kicsit lázba hozni.

A felsorolt halak ilyenkor elég aktívak mivel most szedik magukra azt a megfelelő zsírréteget, amivel a telet át tudják vészelni. Kezdem a sort azzal a hallal, amit a rendes horgászember csak tűpárnának becéz, ez nem más mint a balin. Ez a hal, ha kint vagyunk a vízen, már messziről fecseg a hollétéről, mivel a vízfelszín közelében vadászik a kis küszökre. De ne higgye a lázas horgász, hogy ez könnyűvé teszi a hal zsákmányolását, mert igaz, hogy bandában vadászik, de ha egyet elejt az ember, utána jobb ha másfelé néz, mert a banda már máshol rabol. Leginkább mű csalikkal lehet a szákba csalogatni őket. Ez a halfaj borzasztóan szálkás, viszont az ízét a tiszai halászléből ki nem hagynám.

A kősüllő nagyon finom hal, a rendes süllőtől a mérete és a mintája alapján lehet megkülönböztetni, mivel ő csíkos és nincs kapó foga. Ez a hal a mély vizek és a langók lakója, ha egyet fogtunk, akkor több is van az adott helyen. Csalija nagy csokor trágyagiliszta, kis méretű küsz vagy halszelet.

A csuka az a halfajunk, ami nem válogat sem az élőhelyében sem pedig a zsákmányában, akár hal akár béka. Fogtam már olyan csukát is, aminek a gyomrában  egér volt, tehát igazi ragadozó (útonálló) ez a halunk. Télen is horgászható, mivel télen is táplálkozik. Őkegyelmét nagyméretű élő hallal vagy mű csalival is becserkészhetjük.

A halak egyik királya a süllő, ami nem a sportos halak közé tartozik, inkább a kifogott példány kulináris értéke miatt királyi. A mostani őszi idő indítja be igazán. A hal felépítése lehetővé teszi, hogy a sötét beállta után is táplálkozzon, és ezt meg is teszi, tehát jobb, ha késő délután szürkületben horgászunk rá. Csalizni rá is lehet mű csalival illetve élő hallal. Mivel a süllő adottsága a szűk garat, érdemes olyan csalihalat választani, ami hosszú és lehetőleg lapos. Van olyan időszak is, amikor az élőhalat föl sem veszi, ilyenkor megfelelően preparált csalihalat, illetve műcsalit érdemes használni. Élőhelyét tekintve a süllőt olyan helyeken érdemes keresni, ahol a terület akadós, bokros vagy a víz olyan mély, hogy a hidegülő víz mélysége kishal csapatokat rejt.

A kecsege a tokfélék közé tartozik, kimondottan fenéklakó hal, ahol az iszapban élő lárvákat, bogarakat és más iszaplakókat fogyaszt. Leginkább kedvelt csemegéje a kérész, amit régi öreg horgászok annak idején bagerral kerestek, de sajnos a mai törvények ezt már szigorúan tiltják. Így marad az a lehetőség , hogy gilisztával próbáljuk meg a szákunkba csalogatni, és ha már ott van, azt igazán sokféleképpen lehet elkészíteni (pl. káposztásan, faparázson pirosra sütve).

Ha egy kicsit is sikerült meghozni valakinek a kedvét a felsorolt halak horgászatával kapcsolatban, ne habozzon, szakítson egy kis időt és álljon meg a vízparton ebben a rohanó világban. Az ősz egy igazán színes évszak, ami önmagában is gyönyörű.

Kellemes és eredményes horgászatot kívánok!

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.