UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 824
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

Lassan mögöttünk lesz ez a hosszú forró nyár is. Hogyan is kezdjem, hogy ne legyek fellengzős, mert azt nem szeretném.  Talán egy vicc részlet az idevaló, úgy kezdődik, hogy két horgász beszélget és mondja az egyik a másiknak, hogy legalább egyszer fognánk akkora halat, hogy ne keljen hazudni . Na eljött ez az időszak is. A nyár derekán találtunk olyan új csalit, amellyel olyan harcsákat sikerült zsákmányolni, hogy a szánk nem ért össze. Azért a többes szám, mert a tiszagyulaházi fogások ifj. Katona Ferenc és szerény személyemhez köthetők. Fecó fogott először egy jelentős 64 kg-os harcsát, aminek a kiemelésében én is segédkezhettem. A legnagyobb harcsa kifogása a következőképpen történt: Két csónakkal mentünk horgászni, egyikben én, másikban Fecó és fia Dominik.  Én haladtam elől, mikor egyszer megszólalt a telefon, Dominik izgatottan: apa akasztott egy nagy halat. Kérdem tőle kell-e segítség. Mondja nem, bírnak vele. Gondolkodóba estem mégiscsak vissza kellene fordulni, mi van, ha tényleg valami böszme döggel akadt össze az én cimborám. Ahogy így tépelődöm ismét telefon. Domi az de most már sürgetően mondja a telefonba: Attila bá jöjjön azonnal, mert nagyon kell a segítség. Tehát fordulás és irány vissza utánuk. Az említett  böszme jószág már csak pihegett a víz tetején, persze az izgalmak előtte történtek . A hal a Tisza közepén akadt, de fárasztás közben megindult a part felé, abban a reményben, hogy ott akadót talál. Itt kezdődtek a problémák, mivel Dominik nem jeleskedik még az evezés tudományában és a hal állt nyerésre, mivel a part 5- 10 m –re volt. Utolsó mentsvárként Fecó azt találta ki, hogy ha evezővel nem megy, akkor indítsa be Domi a csónakmotort. Na, ez jobban sikerült mint az evezés. Ebben a helyzetben találkoztunk. Amíg csak a fejét láttam addig semmi komoly aggodalmam nem volt, hogy ezt a halat bevesszük a csónakba, de miután átszálltam a másik csónakba jócskán megnőtt az aggodalom. Láttam már filmeken, hogy ekkora jószágot kézzel vesznek ki, na ez bennem fel sem merült, mivel ekkora jószág mekkora pocsékolást tudna véghezvinni az én kezemen. Maradt a vágóhorog, megkopogtattuk a fejét, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Fordult még egyet majd ismét fent volt a víz tetején, ott volt az alkalom, hogy beemeljük a csónakba. A vágóhorog szerencsés helyen akadt, emelés, és ekkor lepődtünk meg igazán, mivel a harcsa igazi nagysága csak most volt látható. Utólag kiderült 2m 28cm volt, nagy nehezen bekínlódtuk a csónakba, ezt követően azon találtuk magunkat, hogy mindketten a harcsán ülünk, nehogy eszébe se jusson ficánkolni, mivel egy farok lendítéssel akár vissza is adhatta volna magának a szabadságot. Kikötöztük, hogy ne tudjon ugrálni, utána úgy nézett ki, mint a kötözött sonka. Szóval így esett ez az eset. Nem tudom mennyire lehet visszaadni azokat az izgalmakat így papíron, de aki akkor ott volt, szerintem nem felejti. Ezt követően én is fogtam egy 36 kg-os majd egy 38 kg-os harcsát, és pár kisebb harcsát is horogra akasztottunk, szóval a horgászparadicsomban éreztük magunkat a megfogott halak után. Az állításnak alátámasztására álljon itt egy pár fotó:

Ekkora halakat nem minden nap fog az emberfia és a megakasztástól a csónakba beemelésig eltelt idő és események felejthetetlen percek a résztvevők számára.

Ilyen sok szép harcsa után egy recept hozzá a kóstoláshoz:

Baconös-tejfölös harcsapaprikás galuskával 

A harcsapaprikás hozzávalói: 25 dkg szeletelt bacon, 1-2 evőkanál olaj, 3 kisebb fej hagyma, 2 hegyes erős paprika, 1 paradicsom, 1 harcsa bőr és szálka nélküli filéje, só, 2,5 fehér kanál fűszerpaprika, 7-8 dl forró víz.


A habaráshoz: 4-5 evőkanál 20 %-os tejföl, 1-2 dl hideg víz, 1,5 evőkanál rétes liszt. Az elkészítés menete megegyezik a finom pörköltével, először szalonna, aztán hagyma, zöldpaprika, paradicsom, hal, só, fűszerpaprika víz, végül habarás. Ezen a recepten lehet még csavarni, ha a főzés előtt a halat pácoljuk, de anélkül is nagyon finom lesz a végeredmény. A háziasszonyokat a galuska receptjével nem szeretném untatni. Remélem, aki meg tudja kóstolni, ízlik majd neki.

Jó étvágyat!

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.