UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 3194
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Vadászpuskák

Üdvözlöm az olvasókat! Sokat olvashattak, már a vad fajokról hogy, hol, mikor és hogyan ejtjük el őket, de még arról nem esett nagyon szó, hogy mivel.
Tehát: mi vadászok 2-féle lőfegyvert használunk.
1. sörétes fegyver
2. gyolyós fegyver

1. sörétes fegyver: Mindenki által ismert lehet a hollywood-i filmekből  a  shotgun... na ilyet mi nem, vagy ritkán használunk, egyrészt mert vadásziatlan, másrészt pedig a magyar fegyvertörvények nem engedélyezik csakis tár reduktorral, ami leszűkíti  a tár kapacitását maximálisan 3 db sörétes patronra. Ezen belül már lehet az a fegyver öntöltő fél automata, vagy akár pumpás rendszerű  is!
Pumpás (amit minden egyes elsütés után újra fel kell húzni).

Fontos megjegyezni hogy öntöltő fél automata fegyver használata csak sörétes vadász puskánál engedélyezett vadászatra.
A sörétes fegyverek Sima csövű puskák ami alatt  azt értem, hogy a csőfal belül sima nem pedig huzagolt.
Mi is az a  huzag? Ha már megemlítettem pár szó erejéig bemutatom.
A huzagolás a csőfal belsejében lévő kiemelkedő, és bemélyedő részek. a kiemelkedő az orom, a bemélyedés, pedig a horony.
Na de ezt majd a következő számban, most a sörétes fegyverekről van szó.
Magyarországon nagyrészt 3 kalibert használunk: 20-as 16-os és 12-es.

Mitől 20-as vagy 12 kaliberű, egy sörétes puska?
A kaliber a cső belső átmérőjét jelöli.
Sörétes fegyverek kaliberének megjelölésére angol mértékegységet használunk.
Eszerint a fegyver kalibere azoknak az ólomgolyóknak a számával egyezik meg, amelyeket egy font ólomból lehet kiönteni úgy, hogy  az ólomgolyók, átmérője megegyezzen a cső belső átmérőjével. Mivel például 1 font ólomból 12 db 18,2 mm-es ólomgolyó önthető ki, ezért ,az ilyen átmérőjű csövet 12-es kaliberűnek nevezzük.
A kaliber után egy törtjellel elválasztva a hüvelyhosszt is fel szokták tüntetni mm-ben. Pl: 12/70. növekvő sorrendbe tehát a 20-as a legkisebb aztán a 16-os, majd a 12-es ami a legnagyobb a három kaliber közül.

1. ábra Duppla puska  

 A legelterjedtebb fegyver a bock és a dupla rendszerű puskák ahogy az ábrák is mutatják vízszintes és függőleges cső elrendezésű puskák.

 
2. ábra Bock puska


A sörétes patron: A 3mas ábrán látjuk a metszet ábráját. úgy működik hogy,  szétnyitjuk puskát  belehelyezzük a töltényűrbe összezárjuk, ekkor a puska saját magát biztosítja, tehát egy mechanikus zár véd a véletlen elsülés ellen. ha a biztosítót előre toljuk tűzkész állapotba helyeztük a lőfegyvert. Majd ezt követően célzunk és elhúzzuk az elsütő billentyűt minek következtében az ütő szeg ráüt a csappantyúra,  ami begyújtja a lőport és elsül a fegyver.

3. ábra A sörétes patron metszet ábrája.

A sörét: Többféle sörétet használunk jellemzően 3 mm-es sörétszemekkel töltött patront lövünk el a legtöbbet. Ezzel vadászunk fácánra, vadkacsára vagy akár még nyúlra is. Egy lőszerben általánosan 25-35 gramm ólom sörét töltet van. 300 méterig is elmegy, viszont olyan 50 méternél tovább nem célozunk vele mert nagyon szétszóródik és hatástalan.

Van persze nagyobb átmérőjű sörét is 3,5mm, 4mm, 4,5mm, 5mm, és így tovább felfelé egészen addig, amíg egy nagy golyó van betöltve egy patronban. Ezt hívjuk brennekének, vagy gyöngygolyónak. Amint azt már beszéltük sima furatú csővel szerelt puska a sörétes puska tehát ha kilövünk egy ilyen brennekét nincs benne huzag nincs  ami megforgassa a saját tengelye körül a lövedéket ezért nem  stabil(össze vissza menne). Na, most ha az ábrát nézik ez a  wilhelm Brenneke 1895-ben kitalálta, hogyan is stabilizálhatja a kilőtt ólom golyót. A lövedéket formázta meg úgy hogy hornyok és ormok legyenek rajta ezáltal az  magát forgatja meg a saját tengelye körül és így lesz stabil. Nyilván nem olyan pontos mint egy golyós lövedék de 100 méteren belül jól lehet vele lőni! Ez e lövedék akár 3-4 km re is elrepül ezért itt maximális figyelmet kell fordítani az elővigyázatosságra, hogy hol mikor és hova lövünk vele.

4. ábra A brenneke  avagy gyöngygolyó

Az e-havi vadászcikkbe ennyi fért bele. Köszönöm hogy elolvasta. A jövő hónapi számban a golyós vadász fegyvereket vesszük „"gorcső"” alá.

Üdvözlettel:  
Megyesi Ákos

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.