Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Vadászpuskák

Üdvözlöm az olvasókat! Sokat olvashattak, már a vad fajokról hogy, hol, mikor és hogyan ejtjük el õket, de még arról nem esett nagyon szó, hogy mivel.
Tehát: mi vadászok 2-féle lõfegyvert használunk.
1. sörétes fegyver
2. gyolyós fegyver

1. sörétes fegyver: Mindenki által ismert lehet a hollywood-i filmekbõl  a  shotgun... na ilyet mi nem, vagy ritkán használunk, egyrészt mert vadásziatlan, másrészt pedig a magyar fegyvertörvények nem engedélyezik csakis tár reduktorral, ami leszûkíti  a tár kapacitását maximálisan 3 db sörétes patronra. Ezen belül már lehet az a fegyver öntöltõ fél automata, vagy akár pumpás rendszerû  is!
Pumpás (amit minden egyes elsütés után újra fel kell húzni).

Fontos megjegyezni hogy öntöltõ fél automata fegyver használata csak sörétes vadász puskánál engedélyezett vadászatra.
A sörétes fegyverek Sima csövû puskák ami alatt  azt értem, hogy a csõfal belül sima nem pedig huzagolt.
Mi is az a  huzag? Ha már megemlítettem pár szó erejéig bemutatom.
A huzagolás a csõfal belsejében lévõ kiemelkedõ, és bemélyedõ részek. a kiemelkedõ az orom, a bemélyedés, pedig a horony.
Na de ezt majd a következõ számban, most a sörétes fegyverekrõl van szó.
Magyarországon nagyrészt 3 kalibert használunk: 20-as 16-os és 12-es.

Mitõl 20-as vagy 12 kaliberû, egy sörétes puska?
A kaliber a csõ belsõ átmérõjét jelöli.
Sörétes fegyverek kaliberének megjelölésére angol mértékegységet használunk.
Eszerint a fegyver kalibere azoknak az ólomgolyóknak a számával egyezik meg, amelyeket egy font ólomból lehet kiönteni úgy, hogy  az ólomgolyók, átmérõje megegyezzen a csõ belsõ átmérõjével. Mivel például 1 font ólomból 12 db 18,2 mm-es ólomgolyó önthetõ ki, ezért ,az ilyen átmérõjû csövet 12-es kaliberûnek nevezzük.
A kaliber után egy törtjellel elválasztva a hüvelyhosszt is fel szokták tüntetni mm-ben. Pl: 12/70. növekvõ sorrendbe tehát a 20-as a legkisebb aztán a 16-os, majd a 12-es ami a legnagyobb a három kaliber közül.

1. ábra Duppla puska  

 A legelterjedtebb fegyver a bock és a dupla rendszerû puskák ahogy az ábrák is mutatják vízszintes és függõleges csõ elrendezésû puskák.

 
2. ábra Bock puska


A sörétes patron: A 3mas ábrán látjuk a metszet ábráját. úgy mûködik hogy,  szétnyitjuk puskát  belehelyezzük a töltényûrbe összezárjuk, ekkor a puska saját magát biztosítja, tehát egy mechanikus zár véd a véletlen elsülés ellen. ha a biztosítót elõre toljuk tûzkész állapotba helyeztük a lõfegyvert. Majd ezt követõen célzunk és elhúzzuk az elsütõ billentyût minek következtében az ütõ szeg ráüt a csappantyúra,  ami begyújtja a lõport és elsül a fegyver.

3. ábra A sörétes patron metszet ábrája.

A sörét: Többféle sörétet használunk jellemzõen 3 mm-es sörétszemekkel töltött patront lövünk el a legtöbbet. Ezzel vadászunk fácánra, vadkacsára vagy akár még nyúlra is. Egy lõszerben általánosan 25-35 gramm ólom sörét töltet van. 300 méterig is elmegy, viszont olyan 50 méternél tovább nem célozunk vele mert nagyon szétszóródik és hatástalan.

Van persze nagyobb átmérõjû sörét is 3,5mm, 4mm, 4,5mm, 5mm, és így tovább felfelé egészen addig, amíg egy nagy golyó van betöltve egy patronban. Ezt hívjuk brennekének, vagy gyöngygolyónak. Amint azt már beszéltük sima furatú csõvel szerelt puska a sörétes puska tehát ha kilövünk egy ilyen brennekét nincs benne huzag nincs  ami megforgassa a saját tengelye körül a lövedéket ezért nem  stabil(össze vissza menne). Na, most ha az ábrát nézik ez a  wilhelm Brenneke 1895-ben kitalálta, hogyan is stabilizálhatja a kilõtt ólom golyót. A lövedéket formázta meg úgy hogy hornyok és ormok legyenek rajta ezáltal az  magát forgatja meg a saját tengelye körül és így lesz stabil. Nyilván nem olyan pontos mint egy golyós lövedék de 100 méteren belül jól lehet vele lõni! Ez e lövedék akár 3-4 km re is elrepül ezért itt maximális figyelmet kell fordítani az elõvigyázatosságra, hogy hol mikor és hova lövünk vele.

4. ábra A brenneke  avagy gyöngygolyó

Az e-havi vadászcikkbe ennyi fért bele. Köszönöm hogy elolvasta. A jövõ hónapi számban a golyós vadász fegyvereket vesszük „"gorcsõ"” alá.

Üdvözlettel:  
Megyesi Ákos

<< vissza