Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt Olvasók!

"Nincs is szebb dolog, mint nyári este egy érett búzatábla szélén vaddisznóra vadászni. Hallgatni az erdõbõl kiváltó konda okozta gallyak halk reccsenését, a búza sistergését. És hirtelen meglátni az erdõ nagy fekete lovagjait."

A vaddisznóról

A házi sertés közeli rokona, azzal könnyen keresztezõdhet is. Erõs, nagytestû állat. Súlya elérheti a 180-220 kg-ot is. Megtalálható Európában (a skandináv országok kivételével), Ázsia néhány országában és Észak-Afrikában is. Létfenntartásának egyik alapfeltétele a víz. Itt tud dagonyázni, és egyben kiváló úszó is. Zömmel éjjeli állat, késõ szürkületkor vált ki a sûrûbõl és kora hajnalban már visszatér nappali tartózkodási helyére.

Kökény bokrokban, rekettyésekben, nádban egyszóval a legsûrûbb helyeken tartózkodik. Nyáron a kukoricásokban, gabona mezõkön is állandó a jelenléte, egy nagyobb kiterjedésû kukoricatáblában állandó jelleggel is megmarad, ha van víz a közelében. Veszélyes vadfaj! Mozdulatai gyorsak, agyaraival életveszélyes sérülést képes ejteni az emberen. Igyekezzünk kerülni a malacos kocát, és fokozott elõvigyázatossággal járjunk el a sebzett disznók után keresésével. Egyébként kerüli az embert!!! Óvatos, szaglása és hallása kiváló, viszont látása gyenge. (rövidlátó)

A vaddisznó egész évben lõhetõ. Jóérzésû igaz vadászember ennek dacára se lõ kocát, amikor vemhes vagy szoptat. A vaddisznók kisebb-nagyobb csapatokba, úgynevezett kondákba verõdnek össze, és képesek egy -egy este több tíz kilométert is elvándorolni élelemért.

Télen, nagy hidegekben aktívabban mozog napközben. Egy nagy tél idején gallyakból és gyökerekbõl él, ezért olyan eredményes a megfelelõen csábító takarmánnyal ellátott szórón történõ vadászata. Bármilyen takarmánnyal etethetõ, de leginkább a kukoricát, silót veszi fel. A természetben szinte mindent megeszik: makkot, rovarokat, gombát, erdei gyümölcsöket, diót, zöld füvet, lucernát, döghúst is.

Tavasszal április-május-ban fial. A fiatalabb kocák 1- 4, az idõsebbek 7- 8 utódot fialnak.

 

Nálunk az utóbbi pár évben eléggé elterjedt és nem csak átvonul, hanem meg is marad fõleg a kukoricatáblákban, ahol nem kis kárt okoz. A vadásztársaság próbál védekezni vadászattal, de a nagyobb kukoricatáblákból nem nagyon jön ki a disznó emiatt nehéz.

Üdvözlettel:        
Megyesi Ákos Ármin és
ifj. Megyesi Elemér