Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt Olvasók!

Ismét eltelt 1 hónap és azt vettük észre a minap, hogy újra  írni kell a  cikket.

E havi tudósításunk az õzbak vadászatáról szól mivel ez most az aktuális.

Április 15-vel megkezdõdött az õzbak vadászata hazánkban. Ilyenkor általában külföldi vadászok érkeznek, akiket vadásztatást szervezõ irodák közvetítenek ki. 
A vadásztársaságok nagy részénél így tehát a Béke vadásztársaságnál is, ez fõ bevétel a tagdíj mellet  a külföldiek vadásztatása.

Természetesen rengeteg feltételnek  kell megfelelni ahhoz, hogy  a külföldi vadász  itt  vadászhasson, ráadásul a saját fegyverével. Általában Osztrák, Spanyol vendégvadászaink szoktak érkezni de volt már Dán, Holland, Norvég is.  Az újtíkosi Béke vadásztársasághoz április 15-én  öt Osztrák vadász érkezett, akik  fejenként 4 bakot szándékoztak elejteni. Öt vadász nem kis feladat volt a társaság részére, tehát mozgósítottunk mindent és mindenkit akit csak lehetett.

Öt vadászt öt felé kellet vinni a határban, tehát öt csapat  munkáját kellett eredményesen összehangolni.

Nagy energiát vett igénybe, mivel a határban az utak igen rosszak (nyomosak, és sárosak) terepjáróval alig ha járhatóak így traktort is igénybe kellett venni nem is egyszer.

A vendégvadászok ritkán szeretnek gyalogolni, tehát az utolsó 100 méterig rá kell cserkelni  a bakokra kocsival vagy traktorral.

Nagyon sok szempontot kell megvizsgálni az  elõtt, hogy puskacsõ elé kerüljön egy vad. Az sem mindegy, hogy milyen bakot lövetünk. Az elsõ szempont mindenképpen az, hogy mekkora bakot szeretne lõni a vendég. Tudni kell  ránézésbõl hogy lõhetõ (golyóérett), esetleg még fiatal netán selejt bak e. Nem szabad kilövetni az olyan egyedeket amelyek ígéretesek és szerepük  van a jó gének tovább örökítésében.
Az õzet mint nagyvadat mindig csak álló helyzetben és  csak keresztben állva szabad meglövetni!

A lövés leadása elõtt meg kell gyõzõdni arról hogy más testi épségét és vagyontárgyát nem veszélyeztetjük e, mérlegelni a lövedék becsapódásának a várható helyét.

Minden vadászatban ez a legfontosabb!!!

A vadásztatáshoz nem kevés szakmai értelem szükséges, amit a   megszerzett szaktudás, a vadászatban eltöltött évek, és a rutin ad meg egy vadásznak. Társaságunkban  tehát ezek a vadászok viszik, kísérik  a vadászokat (vadásztatnak).
Minden vadásztatónak voltak segítõi, akik  a gördülékenységért feleltek.

Az elejtett vadakat kezeljük, és szállítjuk  a vadászházhoz ahol hûtõbe kerülnek!Miután vadász által elesett egy vad, jelen helyzetben õzbak, akkor egy szertartáson esik át. Elsõ, hogy kalapunkat levesszük az állat felett és fél percig némán állunk, majd töretet  készítünk  ami abból áll,, hogy egy ágas, leveles gallyat törünk, azt megvérezzük,  majd az elejtõ vadász ezt a kalapja bal oldalára  tûzi  és aznap éjfélig azon hagyja. Harmadik  pedig hogy tépünk egy marék füvet ha lehetséges gondolok itt a télre amikor  nincs fû és azt az elejtett vad szájába tesszük utolsó falat gyanánt. Ezt úgy értelmezzék mint az embereknél  volt szokás hogy az elhunyt szemére két pénzérmét helyeztek. A pénz az akkori hitvilág szerint a révész fizetsége volt az elhunyt lelkének túlvilágra viteléért. A vad szájába is hasonló dolog miatt kerül utolsó falat.

Sokszor okoz gondot köztünk és a vendég között az hogy megértsük egymást. Az osztrákok esetén ez még nem is olyan nagy gond, mivel németül beszélünk, de a spanyolokkal nehezebb a társalgás. Ezért a vadásztató iroda sokszor tolmácsokat is kiközvetít akik segítik  a gördülékenységet.

A sikeres vadászat után jólesõen számol be mindenki az élményekrõl, meg arról, hogy ki  mit látott, mit vett észre a határban. Ezután kikészítésre kerülnek az õzbakok trófeái, ami nem más mint a koponya az agancscsal. Ez is elég hosszadalmas folyamat, hiszen ki kell fõzni, majd le kell tisztítani és kifehéríteni a trófeát. Ezt követõen kerülnek elbíráltatásra amit a vadászati hatóság 3 tagú, trófea bíráló bizottsága végez .  Megfelelõen lemérik a trófea súlyát, pontozzák a trófeát  és becslik meg a korát a bakoknak.

Ezek után lehet egy bak bronz, ezüst, vagy aranyérmes. Azt követõen veheti birtokba az elejtõ a trófeáját.

Köszönjük megtisztelõ figyelmüket, jövõ hónapban újra jelentkezünk!

Megyesi Elemér   
Megyesi Ákos Ármin

<< vissza