UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 823
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

Ebben az évben egy párszor leírtam, hogy nem egy szokványos év, amit készülünk a hátunk mögött hagyni. Mikor ezt a cikket írom, ismételten olyan történik a kedvenc folyónkkal ,ami nem szokványos, karácsony előtt árvízi védekezést kell csinálni.

Itt szeretnék emlékeztetni egy szomorú évfordulóra, ami a Tiszát érintette, februárban lesz tíz éve a cián szennyezésnek, a biológusok esküsznek rá, hogy micsoda helyreállíthatatlan károkat okozott a cián. Nem tagadom biztosan igazuk van, de ha megnézzük ezt az évet, azt látjuk, hogy megfelelő időben kint lévő víz, megfelelő szaporodó hely, megfelelő idő és mekkora hal szaporulat volt, és emellett a Tisza haleltartó ereje szinte megduplázódott.

Ízelítőt kaphattunk a régi idők halbőségéből. Lehet, hogy nagyok voltak a károk, és nem mindig ilyen nagy vizet szeretnénk,de  ha már van duzzasztónk akkor azt megfelelően használhatnánk. Ezzel nem csak a horgászok álma válna valóra, hanem a gazdaságot is támogatná. Na de nem szeretnék itt az év végén keseregni. Jelen helyzetben horgászatra csak a tavak jöhetnek szóba, igaz  a keményebb idő beálltával ez a lehetőség is egyre csökken, de remélem az árhullám hamar levonul és ezzel lehetőséget ad arra hogy  még ebben az évben birtokba vegyük a Tisza partot, és megfogjuk a tél halát,  ami nem más mint a menyhal. Azután  elérkezik  az idő, amikor lassan megint nem a horgászat lesz a jellemző, hanem a felszerelések karbantartása, vagy egy igazi halászlé főzés.

Nemrégiben egy páran érdeklődtek hogy egy igazi halászlé receptet nem tudok- e. Egy igazi szakács véleményét érzem hitelesnek, miszerint a jó halászlé titka a friss hal, makói hagyma, és igazi házi paprika. A többi csak egyéni ízlés kérdése. De álljon itt, hogyan készítem én a halászlét? A halat szeretem teljesen felhasználni,  több fajta halból az igazi, a keszeg, kárász, törpeharcsa filézés nélkül, a nemesebb halakat   megtisztítás után filézni szoktam, ami azt jelenti hogy a fejet eltávolítom, hasában található ikrát nem sózva félre teszem, majd a gerincet kiveszem illetve a bordákat is levágom, az így keletkezett színhúst besózom (hidegen óra- másfél óra) és félre teszem. A többit alapélnek oda lehet tenni  ami a következőképpen állítom össze: minden kiló halhoz 1 db nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15- 20 dkg paprika, 1 db paradicsom, és indításnak szép húsos szalonna. Szalonna pirítás után a paprikát megfonnyasztom, majd hozzáteszem a hagymát, fonnyasztás, foghagyma bele, 10 dkg házi pirospaprika, finoman megfuttatva és vizet rá, kilogrammonként 1.3 l vízzel öntöm fel. Ezt lobogó tűzön forralom amíg a csontról le nem jön a hús. Mikor ez megtörtént én át szoktam passzírozni szűrön. Mikor ezt elvégeztem a leszűrt  levet visszateszem a  tűzre, a filét bele a lébe, ez kb. tíz perc, de a léből kiveszek annyit hogy az ikrát külön meg főzzem, ha megvagyok, kész a halászlé. A  belsőséget külön tálalom. Persze ez egy az ezer verzió közül, ezt meg lehet spékelni kifőzött tésztával. Jó étvágyat hozzá!

És ha megengedik, egy pici humorral kívánok mindenkinek békés ünnepeket és boldog új évet!

A horgász kifog egy kövér pontyot.
- Hazaviszlek vacsorára! - örül meg neki.
- Fogyózom, feleli a ponty, menjünk inkább moziba!

* * * * *

A szőke nő és a barátja elmegy horgászni. Bérelnek horgászfelszerelést, egy motorcsónakot és kiváltják a napijegyet. Egész nap ülnek a csónakban, de összesen egy kis keszeget sikerül fogniuk. Megszólal a barát:
- A francba, ez a nyamvadt kis keszeg 20 000 forintunkba került!
Mire a barátnő:
- Juj, még szerencse, hogy csak egyet fogtunk belőle!

* * * * *

Egy részeg éjfél után becsönget a gyógyszertárba. Van piócájuk? - kérdi. Van, feleli álmosan a gyógyszerész. Akkor tegyék vízbe, mert különben megdöglik.

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.