Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/ 392 103

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Rendben zajlottak a választások

2010. október 3-án a választópolgárok új képviselõ-testületet és új polgármestert választottak az ország minden településén.

Tiszagyulaházán nagy érdeklõdés közepette tartottuk meg a választást, a választójogosultak 65,59 %-a adta le voksát a szavazóhelyiségben.

A választás rendben zajlott, a szavazás befejezéséig a Helyi Választási Bizottságnak nem kellett bejelentésre intézkednie, rendkívüli esemény szerencsére nem történt. A jelöltek türelmetlenül várták a választási eredményeket, kisebb csoport a szavazóhelyiség elõtt közvetlenül a bizottságtól, elsõ kézbõl várta a tájékoztatást. A bizottság tagjai gyorsan és pontosan dolgoztak, a választási eredményt tartalmazó jegyzõkönyv kiállítását követõen 22 óra elõtt néhány perccel a bizottság elnöke, Balogh Jánosné ismertette a választás eredményét.

A bizottság elõzetes adatokat szolgáltatott az elõírás szerint az Országos Választási Irodának,  így akik az interneten a www.valasztas.hu oldalon kísérték figyelemmel a választás alakulását, azok már jóval korábban, 21 óra elõtt láthatták a polgármester választás és a megyei listaára leadott szavazatok alakulását. A választás részletes adatai ezen az oldalon ma is megtekinthetõk.

A Helyi Választási Bizottság munkája nem ért véget a szavazatok összesítésével.  Október 5-én beadvány érkezett a Bizottsághoz a kampánycsend megsértése miatt. A benyújtó arról számolt be, hogy a vasárnapi misén a misét celebráló pap a mise végén felhívta a híveket, hogy menjenek el szavazni és adják le a szavazatukat a jól bevált emberre. Egy nappal késõbb újabb beadvány érkezett, amelyben a Helyi Választási Bizottság összetételét kifogásolta a beadványt benyújtó, megítélése szerint a bizottság minden tagja valamilyen formában függ a megválasztott polgármestertõl, így a bizottság nem volt elfogulatlan a választási eljárás során.

A Helyi Választási Bizottság formai okokra hivatkozva utasította el a kérelmeket, ugyanis a választási eljárási törvény pontosan meghatározza a kifogás tartalmi elemeit (pl. a sérelmezett jogsértés pontos jogszabályhely szerinti megjelölése, bizonyítékok felsorolása), melyeket a beérkezett beadvány nem tartalmazott. Ebbõl eredõen azokat tartalmilag nem is vizsgálta.

A választási eredmény ellen nem érkezett fellebbezés, így az jogerõs.


Maginé Dr. Csirke Erzsébet
körjegyzõ             

<< vissza