UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 340
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

Amikor ezeket a sorokat írom, sajnos el kell köszönni a nyártól, ami ha jó belegondolunk elég szokatlan volt. Amikor meleg volt, akkor bele lehetett gebedni. Van egy halász cimborám, a minap beszélgettünk arról, hogy ez az augusztusi nagy kánikula nem normális, én csak visszakérdeztem hogy miért, az évből eddig eltelt időben normális idő volt? Megegyeztünk abban, hogy nem.

Szóval szeptember az elmúlás hava, amikor is már vissza lehet nézni az ez évi horgászeredményeket, hisz a jó felén már túl vagyunk. Ha azt a horgászt kérdezem magamon belül, aki keszegezik, pontyozik ,az azt mondja hogy nagyon rossz év az idei, de ha azt a másik felem kérdezik aki vadászik, minden bokor háta mögött leselkedő rabló halra, az viszont azt mondja, hogy ehhez fogható év nem volt mostanában. Ez a fajta horgászat, aki próbálta tudja, hogy megtelíti az embert adrenalinnal, mivel a vízen bármelyik bokor vagy kis tartás adhat halat. És ha ad, mint ebben az évben, akkor bőven ad. Hogy ne csak rébuszokban beszéljek, ebben az évben a Sajón csónakból szép lassú ereszkedés mellett pergetve nagyon szép balinokat lehetett fogni. Lehetett tesztelni a különböző mű csalikat, a drága vagy még drágább és olykor a legolcsóbb és semmitmondó csalik közül az utóbbiak voltak a nyerők.

Ez az év úgy indult, hogy a folyópart megszakadt, folytatódott a nagy áradással, következet a vihar, és a jól ismert Sajó úgy megváltozott, hogy rá sem lehet ismerni. Eddig is remek horgász víz volt, de amivé vált, az viszont lenyűgöző, persze csak horgász szemmel. Mert hogy a viharok nem hiányoztak, de a mederbe bele szakadó hatalmas fák képezte haltartó hely az viszont nagyon tetszik. Ezt a horgászvizet nem igen filmezik, pedig szerintem amit mutogatnak a televízióban attól ez sem marad alul. Hogy a fentieket egy kicsit megcáfoljam, már amit a pontyozásról írtam, szóval a napokban valami fergeteges módon elkezdet zabálni a fent említett jószág, aki egy kicsit is etet, a hal ráhúzódik és az ott levő csalit könnyen felveszi. Tehát még nincs minden veszve, igaz ebben nekem idő hiányában sajnos még nem volt részem. De talán mégis csak lesz egy kicsi.

Még vissza kanyarodnék az őszhöz, eddig is pergettünk de most kezdődik az igazi szezonja, mivel az ilyen hideg idő és lehűlések egyre jobban összeterelik a kis halakat és tudvalevő ahol a táplálék ott a hal, a rabló, és hogy melyik rablóra gondolok természetesen még szóba jöhet a nagybajuszú harcsa is, de jellemzően a csukára és a sülőre . Már említettem, hogy ezekre a halakra ha mű csalival horgászunk, nem mindiga legdrágább mű csalik a jók, ott vannak a gumiból készült hal imitátorok is,és ha az emberfia bemegy egy horgászboltba annyi formában, színben, méretben válogathat, hogy a lélegzete eláll és ráadásul olcsón. Fogósságuk vetekszik a wobblerekéval ám sokoldalúságuk nem annyira egyértelmű. Használatuk gyakorlatilag a fenéken, vagy a fenék közeli vízrétegekben történő horgászatra korlátozódik. Tehát horgászok irány a Tisza és görbüljön a bot!

És egy kis tréfa a végére:

- Ide figyelj! - mondja a nagy hal a kicsinek. Ez itt a horog. Nehogy eszedbe jusson bekapni!
- Miért? - kérdi a kis hal.
- Két okból is. Az első az, hogy ha horogra akadsz, kihúznak a vízből, feldarabolnak, lisztbe mártanak, majd serpenyőben megsütnek, aztán salátával megesznek.
- Jaj, Isten mentsen meg ettől! Igazán nagyon hálás vagyok neked, hogy megmentetted az életemet... És mi a másik ok?
- A másik ok, hogy téged én akarlak megenni...

Horgászok beszélgetnek:
- Tudjátok ki volt minden idők legirigylésre méltóbb horgásza?
- Noé apánk. Mert neki csak le kellett ülnie a bárkája végébe, és annyit horgászhatott, amennyit akart.
- Te csak azt gondolod - szállt vele vitába egyik társa. Hiszen összesen két gilisztája volt.

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.