UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 339
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

Többekkel beszélgetve érdeklődtek, hogy most ősszel hol érdemes horgászni és mire. Nos, én mindenkit arra biztatok, ha horgászik ne csak a pontyot keresse, ha lehet kóstoljon bele más békés vagy rabló halak horgászatába is. Igaz, hogy a Tisza most remek ponty állománnyal rendelkezik, de emellett sok olyan hal van, amit méltatlanul hanyagolunk.

Hogy mik ezek? Békés halak közül szeretném kiemelni a nálunk elég nagy számban található  márnát, most ősszel megfelelő csalizással izgalmas horgászatban  lehet részünk. Elérkeztünk ahhoz az időhöz amikor eredményesen lehet kecsegére vadászni. Ez a két említett hal szinte megegyező élőhelyeken fordul elő, mind a két hal nagyon szereti a kérész lárvát, igaz ez védett és horgász szempontból tiltott, de ezt eltekintve a csalik is megegyeznek, élő csalival eredményesek lehetünk.

Na és a nagy kérdés hogy hol? Az idei nagy partcsúszás előtt viszonylag könnyen megtalálhatók voltak, fent a magasfeszültség fölött a 494 fkm-rel szemben az úgynevezett kéményseprő helye, a 493 fkm alatt  (Becski szőlőnél) illetve a gátőr háznál a kövezésen a 492 fkm felett egy kicsivel, ezeken a helyeken megfelelő nagyságú kérész lárva telepek voltak találhatók. Most az a helyzet hogy újra keresni kell azokat a helyeket, ahol ezek az állatkák megtalálhatók. Ha ezeket sikerük megtalálnunk az elkövetkező hetek izgalmas horgászatot ígérnek.

A következő kérdéskör a csali és felszerelés. A legelterjedtebb módszer a kecsegehorgászatban a fenekezés, amely lehet végólmos oldalelőkés szerelék, illetve csúszó ólmos szerelék. Úszós szerelékre ritkán kap, inkább csak akkor amikor a horgot a fenék felett úsztatjuk. A legelterjedtebb csali a vörös trágyagiliszta és a csonti (csont kukac), de innen a halakat étrendjükben eltérnek. Mivel a márna mindenevő hal, tetszés szerint választhatjuk meg a csalinak szánt táplálékot. Csalizhatunk sajttal, máléval, kukoricával, lótetűvel, halszelettel, döglött egérrel, állati vérrel, különféle nyüvekkel, fekete tücsökkel, gyümölccsel, de még sorolni lehetne, hogy teljes legyen a márna étlapja.

A következő pont a felszerelés, ebben ismételten hasonlít a két hal. A bot 2,40 - 2,70 m hosszú 25 - 50 g dobósúlyú legyen, mindenképpen érzékeny spiccű, de ugyanakkor gerinces legyen, a kapás megfelelő érzékelése, illetve a bevágás erőssége miatt. Az orsó középkategóriájú, megfelelő fékrendszerrel ellátott kell, hogy legyen. A zsinór vastagsága ne haladja meg a 30-as méretet. A horgok közül a hosszúszárú vékonyhúsúak a legmegfelelőbbek, érdemes alkalmazni a karbon horgokat, mivel ezeknek a hegyét tűhegyesre élezik. Az ólom erős sodrásban való horgászatnál kanál formájú, csendesebb limányos vízrészeken lapos lesarkított tégla alakú legyen.

Na és mikor horgászunk? Örökérvényű szabályt nem lehet felállítani, ahol a kecsege nagyszámban fordul elő, ott a nap bármely szakában számíthatunk kapására. A legtöbb kecsegét azonban az esti, illetve az éjszakai órák adhatják. Az évszak tekintetében a kérészrepülés elején számíthatunk a legnagyobb érdeklődésre, ilyenkor a kecsege szinte meg van bolondulva, állandó mozgásban van, szinte minden állati eredetű csalival fogható. Az őszi időszak is kedvező, ilyenkor a nagyja kaphat a horogra, télen a legmélyebb részekre vonulnak a nyugalmi időszak végéig.

És egy pici humor:

A vizimentő tanfolyamon az első óra elején az előadó szigorúan a hallgatók szemébe néz, majd azt mondja:
- Hölgyeim és uraim! Egy dolgot jegyezzenek meg: ez a műfaj nem olyan, mint a sporthorgászat. Itt nem kell a kicsiket visszadobni!

Két horgász beszélget:
- Te Józsi! A pontyon kívül fogtál ma már mást is?
- Hát hogyne, egy jókora csukát.
- És mekkorát?
- Negyvenhatosat, de gyorsan vissza is dobtam, mert az én lábam csak negyvenegyes!

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.