Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt olvasók!

Elõször is minden kedves olvasónak eredményekben gazdag boldog új évet kívánok. Mindenki csóválja a fejét, hogy micsoda rossz év van mögöttünk. Én személy szerint nem minõsíteném egyértelmûen rossz évnek, sem a halfogás sem pedig a vízterületünk fejlõdésével kapcsolatban. Fejlõdésen én azt értem, hogy Tiszagyulaházán egyre több ember gondolja úgy, hogy szabadidejét horgászattal vagy csak a természetben való idõtöltéssel szeretné eltölteni, területünket, természeti értékeinket mennyien szeretnék megismerni. Igaz, itt van mit tenni a megismertetéssel, a figyelem felhívással. Tavaly  láttunk olyat, hogy akár két héten keresztül is táboroztak a Tisza parton és nem feltétlenül csak horgászat volt a táborozás célja  sok kajaktúrázó halad a folyón, sokan érdeklõdnek hogy tulajdonképpen hol járnak, mert amikor az ember beér a mi kis falunkba, megköszönti egy tábla, de amikor a vízi úton halad valaki, nem tudja merre jár, nem tudja hogy akár tíz perc alatt hol talál boltot, postát stb. vagy egy olyan stéget ahol meg lehet pihenni.

A természet szépségét méltatni nem kívánom, mert minden embernek más és más dobogtatja meg a szívét. De azt tartom, hogy aki elõször látja a Sajó torkolatot vagy a vadszõlõvel benõtt fákat, képzelete azonnal megmozdul, mert némelyike úgy néz ki akár a várkastély. De van akinek a vízparton megbúvó vadak mozgatják a  fantáziájukat. Személyes élményem, hogy  fent a Sajón  parlagi sasokat lehet megfigyelni amint vadászik.

De a horgászathoz visszatérve a mi területünkön rengeteg módszerrel lehet próbálkozni, akár rablóhalat kerget az ember akár békés halat. A Sajó felsõ folyásánál rohanó sekély vizet talál az ember, el sem hiszi, hogy a folyó közepén a gumicsizmát nem lepi el a víz. De van olyan víz, ami közvetlenül a partnál közel tíz méter és szinte áll a víz. Szóval elég változatos. Én minden érdeklõdõnek azt tudom mondani, hogy több mint harminc éve járok horgászni  de kétszer ugyanolyan vizet nem láttam. Télen mit csinálhat a horgász? Mereng azon, hogy az elõtte álló horgászszezonban mit kell majd másként csinálnia, vagy melyik az a hely, melyet kihagyott vagy máskép kell kipróbálni. S mit lehet még csinálni télen? Hát a cájgot megtakarítani, rendbe tenni, mert ha itt az alkalom a horgászatra, azt ki kell használni.

A mostani vízállás sajnos nem sok jóval kecsegtet de talán lecsillapodik a víz és ha nem áll be a folyó, lesz alkalom horgászatra is. A legbiztosabb fogást a menyhal adja, aminek januárban, februárban van az ivása. Ilyenkor csapatokba verõdnek, ha sikerül egy csoportot megtalálni, megvan az élmény és a zsákmány. Ez a hal elsõsorban sütve az igazi, vagy bundában, vagy csak paprikás lisztbe forgatva, kis fokhagyma nagyot lendít a dolgon. Mindez ha frissen van elkészítve nagyon finom. És ha már ettünk, desszertnek egy kis vicc a végén.

A Balaton parton kétségbeesetten kiabál egy ember:
- Segítség! A feleségem beleesett a vízbe. Nem tudok úszni, aki kimenti, annak adok százezer forintot.
Egy horgász gyorsan beugrik a vízbe, lebukik, nagy nehezen a partra húzza, majd kéri a fizetséget.
A férfi megnézi a kimentettet, majd így szól:
- Elnézést, de nem jól láttam. Ez nem a feleségem, hanem az anyósom.
Mire a horgász szomorúan: - Sajnálom. Akkor mennyivel tartozom?

Kovács Attila

<< vissza