UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 332
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

Az elmúlt hetek igen hektikus időjárást produkáltak, igen sok esővel és alacsony hőmérséklettel. Igaz volt nagyon szép, igazi tavaszi idő is. Akárhogy is, csak tavasz van, és ha kimegy az ember a Tisza partra, egyből szembetűnik a múlt hónaphoz képest. Mert míg a múlt hónapban csend honolt a fák között, most megszámlálhatatlan énekes madár nótáját lehet hallani.

Tehát külsőségben már tavasz, de a víz hőmérséklete még nem igazán emelkedik. Két hete kint sikerült tölteni egy gyönyörű napot a Sajó partján, akkor már magas volt a víz de tiszta. A hajnali órákban már mutatta a víz, hogy valami készül, mivel a víz szélein a langókban halak ficánkoltak.

A ficánkolásnak az ivás volt a magyarázata. Kétfajta keszeg kezdett ívni. A két keszegfajta: a fűzfakeszeg, (cigánykeszeg) és karika keszeg. A halászok ezeket a halakat nem sokra tarják, szinte eladhatatlan, mivel a fűzfakeszeg az olyan lapos és vékony hogy ennél kevesebb húst és ilyen sok szálkát nem sok hal tud produkálni.

Ahogy melegedett az idő egyre hangosabbak lettek a felszínen. Sikerült egy olyan langót kifogni, ami homokpad is volt és beindult a horgászat izgalma. Tovább tartott a csalit feltenni, mint a kapásra várni. Nem igazán keszeg kapás volt a jellemző, hanem inkább a mohóság. Erre a napra nem a minőség, hanem a mennyiség volt a jellemző. Aznap az engedélyezett mennyiséget sikerült megfogni.

Ez a nap egy gyönyörű élményt tartogatott még, mivel a csónak takarásban volt, a Sajón lefelé egy vidra család érkezett, éktelen játékot művelve. Ilyen közel ilyen vad vidrákat még nem sikerült megfigyelni. Egész hosszan maradtak, a vége az lett, hogy az egyik nagyobb állat átjött az én oldalamra és csak akkor vett észre, amikor már csak méterek voltak a csónak és közte. Amikor észrevett, hangos fujtatással adott hangot nemtetszésének.

A következő napra igazán rákészültem, hogy na most igazi horgásznap lesz. De ez nem így történt, a madarak nagyon édesen csicseregtek a fán, de azon kívül nem sok történt. Hát szóval ilyen a horgász szerencse. A halak elutasítása arra sarkalt, hogy nézzek szét, már ha így jártam. A Sajó kiöntésére kihajóztam, a halak ott tanyáztak másfél-két méteres vízben, hatalmas halak mozogtak, amikor a csendben mozgó csónakot felfedezték, mint a torpedó hasították kifelé a vizet. Élmény ez is, igaz a szákba nem lehet belerakni.

Egy kicsit a várható történésekről: Rövidesen kezdődik a harcsa nász, ami nem semmi, ha ki tudja fogni az ember. A ponty, a dévér ívása várható, ha a víz hőmérséklet megfelelő lesz. Most már arra biztatom az ébredező horgászokat, hogy horgokat a vízbe!! Ha nem is a Tiszán de legalább a Királyéren meg kell próbálni. A kikotrott területeken etetésre (lebegős) viszonylag szép számban lehet kárászt zsákmányolni. Egy kis humor a végére:

* * * * *

Két horgász beszélget:
- Képzeld, a múltkor magammal vittem a két fiamat horgászni, de aztán nagyon megbántam!
- Miért, valamit rosszul csináltak?
- Mindent rosszul csináltak! Állandóan beszéltek, pedig az elriasztja a halakat. Állandóan himbálták a csónakot, pedig az is elriasztja a halakat! Folyton rossz csalit használtak, de ez még mind semmi! Sokkal több halat fogtak, mint én!!!    

Két horgász beszélget:
- Te, én a minap akkora halat fogtam, hogy te ilyet még a büdös életben nem láttál. Várj, lerajzolom!
Elkezd rajzolni.
- Látom, öregem, ez legalább 20 kiló volt!
- És ez még csak a szeme!

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.