UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 332
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!


Az elmúlt számban a lehűlést emlegettem, mint lehetséges segítséget a pontyfogáshoz - na a hideg az megérkezett. A ponty viszont nem igazán. Több horgásszal beszélve azt hiszem, kijelenthetjük, nem a ponty lett az év hala a Tiszán. Szinte mindenféle keszeget lehetett fogni, de ezekből is inkább a kis méret volt a jellemző. A Tiszán, a Sajón ha a fenékről kiemelünk gallyakat, azon eszméletlen mennyiségű rák dömpinget tapasztalhatunk. Azt hiszem ez nagyban befolyásolta a pontyok és más békés halak étrendjét, hiszen terített asztal mellett nem igazán akartak még enni.

Na de a lehűlés magával hozza a változást is, kevesebb lesz a keszegkapás, és megnő annak az esélye, hogy más nem olyan nagy tömegben élő halnépesség is a csalira kerüljön. Hogy ezt miért hozom ide? Van egy halfaj, melyből egyre több jelentkezik  ilyentájt a Tiszán és ez nem más mint a kecsege. Magyar nevei: kecsegetok, kecsige, köcsöge, kecsöge, köcsög. Vizával alkotott hibridje a vicsege.

A dél-német kutatók a kecsegét összetévesztették a közönséges tokkal, bár attól hosszúra nyúlt, vékony ormánya miatt könnyen megkülönböztethető, annál is inkább, mert meglehetősen hosszú bajuszfonalai belső felükön rojtosak. Felsőajka keskeny és kissé beöblösödő, alsóajka középen megszakított. Az első hátvértek alig emelkednek ki, de hátrafelé egyre nőnek, legmagasabb a negyedik vért, amely hegyes tüskében végződik. A hát színe sötétszürke, a hasé világos, a mellúszók, a hát és a farokúszó szürke, a has és az alsóúszó szennyesfehér, a hátvértek színe olyan, mint a háté, az oldal és hasvértek színe fehéres. E hal ritkán nő meg 1 m-nél nagyobbra és súlya legfeljebb 12 kg. 

Ennek a drága halnak az igazi csalija a kérész lárva, de ez tiltott csali. A másik ajánlott csali a trágyagiliszta, ennek is inkább a vékonyabbja. Hogy e halat hol keressük, ahhoz a helyismeret sokat számit. Ezek a halak a lárvás helyeken vannak sűrűbben. Ha ezeket a helyeket ismeri az ember, az már fél siker. Hogy ne legyen ilyen homályos a fogalmazás, az említett lárvák a márgás, agyagos fenéken élnek. Ezek a környékünkön a "kéményseprő helye", a nagyfeszültség alatti rész, a Sajótorok alatti rész majdnem középen, kövezésnél közvetlen a beérkezésnél. Ezeket szeretném a horgásztársak figyelmébe ajánlani. De ez még nem minden, a területet először szemügyre kell venni, addig le sem érdemes pakolni, amíg nem lássuk a vízfelületen a jellegzetes fenékről érkező jeleket, a buborék sorokat. Ez az, ami jellegzetesen mutatja, hogy van-e az adott helyen a keresett halból. A buborékok nem tévesztendők össze a rothadásból származó gáz buborékokkal. Ha a hely látszatra megfelel, következik az izgalmas keresgélés.

A felszerelésünk legyen kifinomult, mivel a zsákmányolni kívánt hal testtömege max. 3-4 kg, ezért a zsinór 20-asnál ne legyen  vastagabb, a horog 10-es, és a csalit fenék környékén kell tartani, amennyire csak lehet. Az a jó bedobás, ha a súly koppan a fenéken. A horgot hosszú szálon szoktam hagyni, ami így a fenéken egész nagy területet jár be. Csalizása csokorgiliszta. Aki erre a halra rákészül, ne ringassa magát abba az álomba, hogy telefogja magát kecsegével. Ha egy-egy darabot sikerül a szákba terelni, már szerencsés a horgász. E halnak a formája, színe, íze azt hiszem egyedi, ráadásul a szálka sem okozhat gondot, mivelhogy nincs. A hal megfelelő elkészítése pedig egy igazi gasztronómiai élmény.

* * * * *

Két rendőr horgászik. Megszólal az egyik:             Két horgász a Balatonparton:
- Te, nincs még egy úszód ?                                                   - Mennyi az idő?
- Miért ?                                                                                - Mire a másik:
- Mert az enyém elmerült                                                        - Hát még a szúnyog

 

Kovács Attila

<<vissza

 
 
UniWeb Bt.