UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 336
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!


A múlt hónapot ismét a kellemetlenül meleg hónapok közé kell sorolni, ami  embernek és állatnak egyaránt nehezen viselhető el.  A hónap eseménye, hogy a Királyért Újtikos Tiszagyulaháza közt, illetve a Nyugati felé iszaptalanították. Mondhatnánk végre. De az örömbe egy kis üröm is vegyül, mivel a Hunyadi út és a Rákóczi út közötti területet kihagyták. Hogy milyen okok miatt, nem részletezem, de ez a dugó a folyásban igazán nagy gátat jelent, figyelembe véve azt, hogy szinte nem is folyik. Pedig valamikor ennek a csatornának voltak arany évei is. A szívemet melengetik ezek az emlékek.

Azt hiszem a hetvenes évek közepén volt egy medertakarítás, utána a halbőség volt jellemző erre a csatornára. Aki a faluba szerette a halat, az másfél két óra alatt megfoghatta a halászlére valót.

Mert történt ugyanis, hogy a Tiszavasvári előtt lévő halastóban a halzsilipet nyitva hagyták és több mázsányi ponty és kárász szabadult a Királyérbe. Abban az évben sokan csináltak maguknak helyet a Királyér partján. A másik irányból is ért bennünket ilyen szerencse, Tukában az angolna nevelő volt szíves beleengedni egy jelentősebb mennyiséget. Hát ezek a halak sem voltak semmik, pláne ha az ember a horgára tudta csalni őket. Most itt állunk és várjuk a jövő évet, hátha valamelyik vízimérnöknek eszébe ötlene, hogy e szebb időket megért csatorna akkor működik, ha vízmozgás van. Mert ugyanis lehetne ebbe a csatornába vizet ereszteni a Józsefháza mögötti zsilipen keresztül, ami a Keleti főcsatornába van bekötve. Az alsó részen Tukát elhagyva szivattyú állás van a Királyér végén, ami a Tiszába tudná emelni a vizet. Tehát megoldás lenne.

Más. A természet ismét csendesedik, igaz, hogy még meleg van, de az erdő csevegő madarai elnémulnak, ismét erősödik a cinkék hangja. Ami azt sejteti, hogy bizony itt az ősz. Biztatok mindenkit aki szereti a természetet, menjen és nézzen szét a Tisza partján. Kétszer ugyanazt nem fogja látni, mivel a fák levelei elkezdtek színesedni és olyan színeket tudnak produkálni, hogy némelyik festő se különbet.

Mint horgász remélem, hogy amelyik hal nem ment a nagy melegben, az most felébredezik, és elkezd enni. Gondolok itt most pl. a pontyra. A többi sporival beszélgetve egy-két kivételtől eltekintve nem nagyon sikerült zsákmányolni belőlük. A rablóhalaknál, ha megérzik a lehűlést, remélem beindul a habzsolás, és ez megkönnyíti a horgász dolgát. Itt jegyzem meg halkan, hogy ehhez a kis halakból érdemes bespájzolni. Mert a rablók még mindig szeretik a kis halakat.

Aki szereti, az most hódolhat a keszegezés tudományának, mivel a tenyérnyi karikák, baglyok és a többiek szép számban jelentkeznek pinkire és csontira is. Kérdezhetik, hogy de minek ez a hal, mit csináljak vele? Hát például kitűnő  halászlé alapot lehet belőle főzni, lefagyaszthatjuk, és bármikor elő lehet kapni. Vagy a megtisztított keszegeket félbe vágva apróra beirdalva paprikás lisztbe forgatva pirosra süthetjük, egy szálka sem marad benne. Ettől jobb sörkorcsolya nem is kell. Sok sikert!

*****

A süket bemegy a henteshez, ahol az akváriumban úszkálnak a halak. Nagyon tetszik neki a látvány, odanyomja az orrát az üveghez és figyel. Egyszer csak megáll vele szemben egy hatalmas ponty és csak tátog. A süket erősen figyeli a ponty száját és megszólal:
- A tiédet! 

*****

Két giliszta sétál a sivatagban. Találnak egy tál spagettit:
- Oda nézz, öregem, tömegszex!

*****

- Fiúk, képzeljétek el, tegnap fogtam egy hatkilós pisztrángot!
- Ne hazudj, úgysem hisszük el!
- De mondom, hogy csak képzeljétek el….

*****

A kezdő horgászt megkérdezik, fogott-e már valamit.
- Még nem, de ennek a tónak az összes halát úgy megszelídítettem, hogy mind az én horgomról eszik.


Kovács Attila

 <<vissza

 
 
UniWeb Bt.