Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Itt a farsang áll a bál!


A farsangolás a tél búcsúztatása, régóta az emberiség ünnepei közé tartozik. A farsang az óvodás gyermekek számára is tele van izgalommal, játékkal és meglepetésekkel.
A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, dús lakomák idõszaka, amikor búcsúzunk a téltõl és köszöntjük a tavaszt. A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik.
A farsang vidám, mulatozó hangulata az óvoda légkörét is meghatározza. A vízkereszttõl hamvazószerdáig terjedõ idõszakban élénk színekkel, vidám dekorációval díszítjük ki a termeket,  beszélgetünk a farsangi régi népszokásokról, jelmezeket tervezünk, álarcokat készítünk, sokat mókázunk, énekelünk, vidám versenyeket, vicces játékokat játszunk.
A farsang hetén Kisze babát készítettünk, melynek elégetését farsang napjára terveztük.Február 22-én az elsõk között akartuk elkergetni a telet, mert már megelégeltük a sok téli betegséget és a ködös hideget.
Az udvaron meggyújtottuk a Kisze bábot, kolompolással, hangoskodással zavartuk, hát nem sok sikerrel, de reménykedünk benne. Aztán délelõtt mégis elõbujt a napocska, a gyerekek nagy örömére.
 
Aztán tovább folytattuk a mulatozást. Maskarába öltöztünk, vidám játékokat játszottunk, énekeltünk, táncoltunk. Megkóstoltuk a szülõk által készített finomságokat, melyet szeretnénk nekik ezúton is megköszönni.
 
Természetesen aznap nem volt alvás ebéd után, folytattuk a délelõtti bolondozást. Ügyességi játékokban vetélkedtek egymással a fiúk és a leányok. Aztán pihenés képen, egy mesedarabot báboztunk nekik, melyet természetesen nagyon élveztek.
Hamar elröpült ez a nap, melyet mindannyian nagyon élveztünk!

Budainé Pázmándi Judit
                                                                                                                                                    óvodavezetõ