UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 333
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!


A cikksorozatban eddig mindig kiemelten kezeltem a Tiszát és környezetét. Ez most sem lesz másképp. Ugyanis megtörtént a Tiszán a nász, ami nem más mint a tiszavirágzás. Azt hiszem ez az, amit senkinek sem lehet kihagyni. Látványban, és élményben sem semmi. De mi is a tiszavirág?

A kérészek (palingenia longicaudata) szárnyas rovarok, se nem legyek, se nem szúnyogok. Külön rendet alkotnak, mint például a szitakötők vagy a lepkék. A petéből kibúvó lárvák több évig a vízben élnek, több alkalommal vedlenek, majd anélkül, hogy bebábozódnának átváltoznak. Néhány óráig tartó szárnyas életszakaszukban már nem táplálkoznak, s a szaporodásnak áldozzák életüket. Innen ered a "kérészéletű" kifejezés.

Noha korábban évtizedekre szinte eltűnt, és felvették a veszélyeztetett fajok közé visszatérése azt jelzi, hogy vizeink állapota javult, hiszen a kérész petéi és lárvái csak akkor tudnak fejlődni, ha a víz elegendő oxigént tartalmaz. A kifejlett példány teste 25-38 milliméter hosszú, potroha végén három hosszú, villásan szétágazó farok serte van. Lárvái fenék iszapban vagy a folyómeder oldalában élnek. Értékes tápláléka a kecsegének, a pontynak és márnának. Horgász szemmel nézve ezek az élőlények izgalomba hoznak, mivel a Tiszán ilyenkor a halak szinte bezsonganak. Júniusban, amikor a rajzás elindul, ami itt nálunk 16-17 óra, szinte egyszerre az álcákban a felszínre úsznak, 1-2 másodperc alatt kibújnak belőle és repülésbe fognak. Ha a halak nem gyorsabbak! Mert azért itt nem csak kis halak forognak a kérészek után. A kirepülés 1-1,5 árán át tart, majd maga a repülés kb. 3 órát, tehát a sötétedés beálltáig. Ilyenkor nem csak a horgászok ünnepelnek, hanem a halak , madarak is igencsak kiveszik belőle a részüket. Az idei évben már nem lesz (mivel már túl vagyunk rajta), de jövőre aki az ideit kihagyta, feltétlenül sétáljon le a Tisza partra, e csodálatos napokon. Az idei nagyon szép volt, mert tömött felhőkben repültek a kérészek, több napon keresztül.

 

Most pedig egy kis figyelmet kérnék a gyerekektől és a fiataloktól. Itt a nyár. A kánikulai napok a vízparton a legelviselhetőbbek, de a mi vízpartunkat nem kifejezetten a fürdésre találták ki, mivel a Sajóval szembeni oldalon meredek, agyagos és csúszós. Ha valaki mindenképpen meg akar mártózni a Tiszában, ajánlanám az aranypartot, amit szerintem indokolatlanul mellőzünk. Más települések örömmel használják ki az ilyen lehetőséget. Aki fürdeni akar, a hely pontos helye: a töltésen a salaktér sarkánál lévő lejárójánál kell lemenni. A Tisza irányában egyenesen kell lemenni. A partja homokos, lassan mélyülő meder. A fürdőzés megkezdése előtt feltétlenül meg kell mártózni. De csak az úszni tudók fürödjenek a Tiszában, mert a statisztikák igencsak lehangolóak! 

Tanító mondja Pistikének az iskolában, biológiaórán:
- Pistike mondj egy halfajt!
-
A süllőke.
-
Jó. Most mondj egy másik halfajt!
- A kárászka.
- Jó de ne úgy mondjad, hogy süllőke, kárászka, hanem süllő, kárász. Na akkor most mondj még egy halfajt.
- A csu.

*****

Jó kérdés:
Melyik állat ragaszkodik a leginkább az emberhez? Melyik? A pióca.


Kovács Attila

 <<vissza

 
 
UniWeb Bt.