Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt Olvasók!


Azt hiszem kijelenthetjük, itt a tavasz, minden izgalmával együtt. Mik ezek az izgalmak? A természet szemünk láttára felveszi zöld kabátját. Az erdõ téli csöndességét megtöri a visszaérkezõ énekesmadarak és vonuló madarak érdekes és csalogató dallama. Igaz, tél az nem igazán volt. Ilyentájt kellene megérkeznie a zöld árnak, de az összekeveredett évszakok miatt nem tudja az emberfia, hogy várja vagy ne várja.

Ezt a felgyorsult iramot lehet érezni a vízparton is, ugyanis a halak is hozzákezdtek az íváshoz. Vannak olyan fajok, amelyek már túl vannak rajta, ilyenek a csukák, süllõk. Ezután következnek a keszegfélék, majd ha a víz hõfoka meghaladja a 18 C-ot megkezdõdik a hazánkban közkedvelt ponty-nász. Azt hiszem aki látott már tiszai ponty ívást, az nem felejti el. De visszatérve a ponty ívásához, saját tapasztalatom az, hogy a bennem lakó vadászszenvedélyt nagyon nehezen tudom visszafogni akkor, amikor az orrom elõtt 15-20 kg-os pontyok egy-egy nádszál mellett simogatva úszkálnak, várva azt a számunkra nem érzékelhetõ pontot, amikor is az ikrások lerakják a petéket és a hímek termékeny felhõt varázsolnak feléjük. Azt hiszem, minden horgásznak és természetet kedvelõnek szívet melengetõ pillanatok ezek. Igaz, az én tapasztalásomhoz az is hozzá tartozik, hogy mindez tiszta vízben történt és mindent szépen lehetett látni. És hogy hol keressük ezeket a történéseket? Mint ahogy említettem egyrészt a zöldárhoz köthetõ, másrészt ha nincs ár, akkor a halak olyan helyet keresnek, ahol a víz oxigén tartalma magas, illetve a víz nem mély, mert ott a víz hamarabb fel tud melegedni. Érdemes ilyen helyet keresni, maga a látvány is megéri. De figyelmeztetek mindenkit, fogja vissza azt a bizonyos vadászszenvedélyt, mert ilyenkor ezek a halak törvényi védelem alatt álnak.

Ami viszont a horgászatot illeti, érdemes a pezsdülő vízben keszegfélék és márnák után kutatni, mivel ha sikerül jól és jót beetetni, a zsákmány nem marad el. Hol? Én ajánlanám a természetes vizeket, ami a Tisza, a Nyugati fõcsatorna, illetve a Sajó. A Tiszán ilyenkor érdemes terepszemlét tartanunk, és ha az ember parti horgász, kiszemelni a megfelelõ helyet. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy helyen minden halfaj megfogható. Rablózó helyek keresésénél vegyük figyelembe a búvó helyek meglétét, tehát akadós hely legyen. A keszegfélék fogásához visszaforgók vagy medertörések a legjobbak. Márnák rejteke a köves terület, ami a Tiszán a gátõrház környéke. De nagyon szép horgászhelyek vannak az aranypart elõtt is, ahonnan szépen belátni a Tisza nagy kanyarulatát is.

A horgászhely keresése elõtt azonban a tavaly letett felszerelést érdemes alaposan megtisztítani, a hibákat kijavítani, a régi zsinórokat lecserélni, hogy késõbb, amikor a pecát használjuk, semmi elõre nem látható gikszer ne jöjjön közbe. Mert azt hiszem olyankor nagyon zokon vesszük, ha nem úgy üzemel az orsó vagy a bot, ahogy azt elvárnánk. Egy-egy csepp olaj például csodákra képes. Tehát horgászok pezsdüljünk, akarom mondani mozduljunk a természetbe, ha tehetjük! 
 

A jószívű horgász

Két pecás beszélget a kocsmában:
- Én tegnap egy három kilós amurt akasztottam meg.
- Hazavitted?
- Nem. Visszadobtam, hátha családfenntartó szegény.

Mi ez?

Két dévérkeszeg beszélget a csontival csalizott horog körül:
- Tudod mi ez?
- Lift. Kapd be, és már fenn is vagy.
 

- Hol nőnek a halak a leggyorsabban?
- Az emlékezetben!
                                                                          

Kovács Attila

<<vissza