Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt olvasók!

Ismét eltelt egy hónap, közelebb kerültünk a karácsonyi ünnepekhez, ami nem igazán kedvez a horgászatnak, mivel ezek az ünnepek egy kicsit nyüzsgõsebbek és kevesebb idõ jut a pecázásnak még csak a gondolatára is. De ha van egy két szabad percük ebben a rohanó lóti-futi idõben, álljunk meg egy kicsit és nézzünk vissza a mögöttünk eltelt évre. Voltak nagyon kedves események és felejthetõek is.

Folyónk a Tisza tavasszal azzal indított, hogy a komolyabbik arcát mutatta, így korán a Tiszán pecázni nem lehetett, mivel akkora víz volt, amilyet nagyon régen láttunk. Mi pecások örültünk is meg nem is: pecázni nem lehetett, viszont a korán ívó halak oly mértékű ivadék mennyiséget produkáltak, amit már évek óta nem lehetett látni. Igaz, hogy egy kicsivel késõbb a Tiszán ismételten lehetett látni a busákat, amint a víz felszínén úsznak döglötten, igaz nem olyan mértékben, mint valamikor, de szép számban. Aminek azért nem igen örül az ember, mivel nem lehet tudni az okát. Mert amit mond az egyik szakember, hogy méreg van a vízben, azt a  másik szakember szakavatottan megcáfolja, így csak egy a biztos: a hal valamitõl elpusztult.

Erre az évre bebizonyosodott az is, hogy a Sajó-torok, mint horgász- és halászhely jó. Az egyik halász ismerõsöm egy 62,50 kg-os nagybajuszú harcsával büszkélkedhetett. Azt hiszem, aki rászánta a kis idejét, hogy pecázzon, halászon, az megtalálta amit keresett. Igaz, annyi hal még sose volt a Tiszában, hogy a rájuk vadászó ember azt mondta volna, hogy tele van a víz hallal. Az év vége igencsak jó idõt hozott a horgászokra, mivel ilyen hosszantartó gyönyörû idõ nagyon régen volt.

De hogy ne csak az emlékezésen legyen a hangsúly, egy kis ötlet az elkövetkezõ ünnepekhez. A múltkori számban már említést tettem a mûcsalik horgászatáról, ezek a gumihalak, tviszterek és voblerek. Na itt aztán elkezdõdik a kavalkád méretbeli, színbeli halfajok szerint, ill. vízben haladásuk szerint. A horgásznak vagy vásárlónak nincs más dolga, "csak" eldönteni, hogy milyen hal fajtára szeretne horgászni. Vagy kimegy a pecás a vízre és megnézi a saját két szemével, hogy milyen a víz, menyire él a vízfelszín, vagy füleseket hall, hogy éppen mire érdemes horgászni. Ez az utóbbi sem rosszabb az elõzõ módszernél, csak egy kicsit faragni kell a hallottakból, és megvan a valóság. Olyan horgászt még nem láttam, amelyik ne örült volna a legapróbb halcsalinak vagy mütyürnek, ami a halfogáshoz kell, úgyhogy mivel  itt a karácsony, ha valaki nem tudja, hogy mit vegyen kedvesének vagy rokonának, higgyék el, nem kell a legdrágábbat megvenni. Azt mondja a régi mondás, hogy csak a csalit kell megtalálni a megfelelõ horgászathoz, sokszor a legrozzantabb vörösréz támolygó villantó hozza a legnagyobb csukát, vagy netán süllõt.

A környékünkön több olyan hely is található, melyben érdemes keresni a csukát, mivel kis vízben is képes elrejtõzni és onnan támadni. Én ajánlanám a Királyeret, a Nyugati fõcsatornát és nem utolsó sorban a Tiszát, mivel vizük tiszta, ezért a csaliknak a mozgását szemmel tudjuk követni.

Ha a kedves sporttárs nem szeret ilyen hûvös idõben kint horgászni, a horgász cuccot érdemes elõszedni és meleg szobában lemosni, vagy az apró-cseprõ javításokat elvégezni, hogy a tavaszi kezdés ne legyen keserves. 

Ez a cikk így ünnepek elõtt jelenik meg, ezért minden kedves olvasónak kívánok boldog karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag boldog új évet!

Ráadásnak egy kis humor:
 
Lelkiismeret
Ittas horgász hangosan töpreng a söntéspultnál:
-Csak tudnám mit mondott a feleségem. Egy fröccsöt igyak és kilencre érjek haza, vagy kilenc fröccsöt igyak és egyre érjek haza?

Harcsa
-Három és fél órán át horgásztam harcsára, de egyetlenegyet sem fogtam.
-Akkor honnan tudod, hogy harcsa volt?
 

Kovács Attila

<< vissza