UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 2982
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Létrejött a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal

Az Országgyűlés 2011. december 19-én fogadta el az új önkormányzati törvényt  A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény (továbbiakban: Mötv.) legtöbb eleme csak 2013. január 1-től lépett hatályba az önkormányzati működés egyes területein lényeges változásokat eredményezve.

A képviselő-testületek a Mötv. 84. § a alapján 2013. február 28-ig szabadon dönthettek arról, hogy a feladataikat a továbbiakban polgármesteri hivatal létrehozásával, vagy közös hivatal alapításával látják el. A szabad döntés joga a 2000 fő állandó lakos alatti települések estén, mint amilyen Tiszagyulaháza község is, csak arra vonatkozott, hogy a közös hivatalt mely településekkel kívánjuk létrehozni. E szabályokra tekintettel kerestük meg Hajdúnánás Város Önkormányzatát azzal, hogy Hajdúnánással kívánjuk a közös önkormányzati hivatalt létrehozni.

A képviselő-testületek hosszas egyeztetéseket követően 2013. február 27-én együttes ülésen döntöttek a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal alapításáról, megállapodásban rögzítve a működés alapvető szabályait.

A tiszagyulaházi polgárokat a változás semmilyen formában nem érinti. Ügyeiket továbbra is a megszokott helyen és ügyfélfogadási időben intézhetik. A közös hivatalhoz csatlakozó településeken, így községünkben is, Kirendeltségek működnek, ahol az ott lakó ügyfelek szintén megkapják ügyeik intézéséhez a szükséges segítséget. Az informatika mai fejlettségi szintjén elérhető az, hogy ne az ügyfél, hanem az irat utazzon, amennyiben annak ügyintézési helye Hajdúnánás lesz. A közös hivatal a feladatellátás biztosítására a községekben eddig alkalmazott közszolgálati tisztviselőket továbbfoglalkoztatja, így a kirendeltségeken is ugyanazok a megszokott az ügyintézők fogadják az ügyfeleket, mint eddig.

A közös hivatal nem jelenti közös önkormányzat létrejöttét, minden településen továbbra is működnek a helyi önkormányzatok, amelyeknek a hivatali hátterét a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal biztosítja. Ebből következik, hogy a jegyzői feladatok címzettje minden településen Hajdúnánás Város Jegyzője.

Az együttes ülésen az alapítók részéről elvárásként fogalmazódott meg, hogy az állampolgárokat a változás negatívan nem érintheti. Mindannyian azt szeretnénk, és azon dolgozunk, hogy valamennyi ügyfelünk elégedetten távozzon tőlünk az eredményes ügyintézést követően.

Mikó Zoltán
polgármester
 

 

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.