Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/ 392 103

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Létrejött a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal

Az Országgyûlés 2011. december 19-én fogadta el az új önkormányzati törvényt  A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény (továbbiakban: Mötv.) legtöbb eleme csak 2013. január 1-tõl lépett hatályba az önkormányzati mûködés egyes területein lényeges változásokat eredményezve.

A képviselõ-testületek a Mötv. 84. § a alapján 2013. február 28-ig szabadon dönthettek arról, hogy a feladataikat a továbbiakban polgármesteri hivatal létrehozásával, vagy közös hivatal alapításával látják el. A szabad döntés joga a 2000 fõ állandó lakos alatti települések estén, mint amilyen Tiszagyulaháza község is, csak arra vonatkozott, hogy a közös hivatalt mely településekkel kívánjuk létrehozni. E szabályokra tekintettel kerestük meg Hajdúnánás Város Önkormányzatát azzal, hogy Hajdúnánással kívánjuk a közös önkormányzati hivatalt létrehozni.

A képviselõ-testületek hosszas egyeztetéseket követõen 2013. február 27-én együttes ülésen döntöttek a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal alapításáról, megállapodásban rögzítve a mûködés alapvetõ szabályait.

A tiszagyulaházi polgárokat a változás semmilyen formában nem érinti. Ügyeiket továbbra is a megszokott helyen és ügyfélfogadási idõben intézhetik. A közös hivatalhoz csatlakozó településeken, így községünkben is, Kirendeltségek mûködnek, ahol az ott lakó ügyfelek szintén megkapják ügyeik intézéséhez a szükséges segítséget. Az informatika mai fejlettségi szintjén elérhetõ az, hogy ne az ügyfél, hanem az irat utazzon, amennyiben annak ügyintézési helye Hajdúnánás lesz. A közös hivatal a feladatellátás biztosítására a községekben eddig alkalmazott közszolgálati tisztviselõket továbbfoglalkoztatja, így a kirendeltségeken is ugyanazok a megszokott az ügyintézõk fogadják az ügyfeleket, mint eddig.

A közös hivatal nem jelenti közös önkormányzat létrejöttét, minden településen továbbra is mûködnek a helyi önkormányzatok, amelyeknek a hivatali hátterét a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal biztosítja. Ebbõl következik, hogy a jegyzõi feladatok címzettje minden településen Hajdúnánás Város Jegyzõje.

Az együttes ülésen az alapítók részérõl elvárásként fogalmazódott meg, hogy az állampolgárokat a változás negatívan nem érintheti. Mindannyian azt szeretnénk, és azon dolgozunk, hogy valamennyi ügyfelünk elégedetten távozzon tõlünk az eredményes ügyintézést követõen.

Mikó Zoltán
polgármester
 

 

<< vissza