UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 332
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

Tudjuk, hogy az időjárás mennyire összefügg a horgászattal. Hogy ezt miért említem? Sajnos azért, mert az elmúlt időszak úgy alakult, mintha valaki a klíma bealítójánál játszadozna, a következményeket meg látjuk: az egyik héten kora tavasszal nyár van, a következő héten meg késő ősz.  Szóval aki horgászni akar kösse fel azt a bizonyost. Ami a halakat illeti túl vagyunk a keszegek első ivásain. Most ha  a természet  hagyja a harcsákon és pontyokon van a sor.

A harcsára íváskor is lehet horgászni, ezzel kivételt képez a nemes halak sorában. Igaz itt szigorúan veszik a méret korlátozást, ami a megtartható méretre vonatkozik. Ez pedig a következő : a szaporodási időn kívül 50 cm, szaporodási idő alatt 80 cm, a tilalmi ideje pedig május 3-tól június 15-ig terjed. A harcsát a következő nevekkel illetik : folyami harcsa, szürkeharcsa, leső harcsa, pumaharcsa, sárgaharcsa, Pozsár harcsa Az európai harcsa nyáron májustól júliusig ívik, ebben az időszakban ténylegesen páros életet élnek, mindent párosan csinálnak. Kedvezőtlen időjárás esetén ez az időszak eltolódhat. Az ívó helyeket akkor keresik fel a harcsák, ha a víz hőmérséklete tartósan elérte 20-22 Celsius-fokot. Az ikra lerakásánál előnyben részesítik a part menti dús növényzetű helyeket, különösen kedvelik a vízbedőlt fákat, és gyökereket. Az ívó helyeket a párok megtisztítják. Az ikrák átmérője 1,5-2,0 milliméter, méretük a kikelésig jelentősen növekszik. Kezdetben az ikra ragacsos, erősen tapad a gyökerekhez szilárd csomókba. A fejlődés során csökken az ikrák ragacsossága, igen érzékenyek ebben a stádiumban, különösen a mechanikai sérülésekre. Ha a vízfenékre ilyenkor lehullnak, akkor elpusztulnak. Az ikrából az ivadék 23-25 Celsius-fokos vízben 2,5-3 nap alatt kel ki. A kis harcsalárvák kezdetben fényérzékenyek. Menekülnek a fénysugár elől, egészen az első táplálék felvételi napig (kb. 7-10 nap). A harcsa később is igényli a búvóhelyet. A szaporulat kezdeti veszteségei igen nagyok. A harcsa az első életév végére 15-20, a második év végére 30-40, a harmadik és negyedik évben elérik az 50-80 centiméteres testhosszúságot és a 3 kg-os testtömeget. A további testsúlygyarapodás erősen függ a harcsa életterétől. Régebbi beszámolók szerint az európai harcsa maximális testhosszúságát 3-5 méterben, maximális súlyát 200-300 kilogrammban adják meg Ha e nemes halakból valaki zsákmányol sok finomságot  készíthet belőle. Egy ötlet a sok közül a harcsa paprikás  Aprítsunk finomra hagymát, kockázzunk fel a füstölt szalonnát, majd paprikát és paradicsomot is. A tésztát főzzük meg al dente (nem főzzük szét, hanem fogroppanósra, általában 20 percig főzik a tésztát a háziasszonyok, de ezt 5-10 perces műveletre redukáljuk le folyamatos kóstolással, ez tésztától függ).
A füstölt szalonna kockákat pörcösre sütjük, majd leszűrjük.  A halat besózzuk, majd lisztbe forgatás után hirtelen megsütjük a visszamaradt szalonnazsírban minden oldalán. A halat kivesszük, és egy kis zsír hozzáadásával pörköltalapot készítünk. Amint elkészült a pörköltalap, ebbe visszahelyezzük a harcsaszeleteket. Rázogatva vagy óvatosan meg-megforgatva pároljuk (20-25 perc). Amikor kész a tészta, egy kevés tejföllel összekeverjük, tetejére szórjunk  túrót és a szalonna kisült pörcét. A halszeleteket kiemeljük óvatosan a pörköltszaftból, majd tejfölösen behabarjuk, és a halat visszahelyezve készre forraljuk (5 perc). Ízlésesen tálaljuk. Forrón, azonnal. Hozzávalók 2 személyre: 40 dkg harcsafilé (4 szelet) só,bors, pirospaprika, liszt az elősütéshez és a habaráshoz,1 paprika,1 paradicsom,1 fej vöröshagyma, 5 dl tejföl,1 gerezd fokhagyma, 25 dkg csuszatészta vagy fodros nagykocka, 20 dkg füstölt szalonna, 50 dkg túró.

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.