Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt Olvasók!

A természetben a tavasz a szaporodás idõszaka. A tél elmúltával hosszabbodnak a nappalok, a több fény hatására a vizekben is megindul az élet. Napsütés hatására melegszenek a vizek, ennek egyik jele, hogy a ragadozók közül az elsõ a csuka, aki úgy érzi, hogy elérkezett az idõ és az éppen melegedõ vizekben elkezd táplálkozni, majd belefog az udvarlásba. Ívását ezért február végére, március elejére tehetjük. Fogási tilalmi ideje február 15-március 31-ig tart. Csapatokba verõdve keresik fel a legkorábban felmelegedõ partszéli sekély vizeket, kiöntéseket, - ahol a víz 5-15 fokra felmelegedett - és a rövid szárú növényzetre ívnak.  A ragadozó halak szaporodásában legfontosabb kérdés az idõzítés, mert mire a pontyfélék ivadékai megjelennek a kis ragadozóknak már akkorára kell nõniük, hogy a táplálék ivadékokat elkaphassák. Ez azért lényeges mert ha nem keltek ki a táplálékul szolgáló kis halak, akkor sok kis ragadozó éhen pusztul, ha pedig késik a ragadozásra való áttérés, akkor a zsákmány állatok "kinõnek a kis ragadozók szájából".

 

Szóval elérkeztünk az elsõ tilalmi idõhöz. Ha már tavasz és március, meg kell emlékeznünk azon nõkrõl, akik a férfiakat segítik abban (vagy legalább eltûrik), hogy párjuk, fiuk vagy hozzátartozójuk ezt a "sportot" ûzik, mert ez néha bizony próbára teszi az idegeiket.

BOLDOG NÕNAPOT KIVÁNOK MINDEN KEDVES NÕI OLVASÓNAK!

De visszatérve a halakhoz, akinek megvan az ez évi horgász engedélye, annak szeretnék egy lehetõséget ajánlani.  A Zabos Géza Horgász Egyesület 2012. február 3-án (pénteken) 200 kg pisztrángot telepít a sajószögedi   Tolnai tóba. Igaz ez csak fagyálló sporiknak ajánlott, mivel azért még mindig elég hidegek vannak. Ebben a tóban nem él a csukára vonatkozó tilalmi idõ sem, mivel ez intenzív tó.

A végére egy kis vicc:
 - Hallom, összevesztél a feleségeddel. Mi történt?
- Nem tudtunk megegyezni a nyaralással kapcsolatban.
- Hogyhogy?
- Én mindenképpen a Kanári-szigetekre akartam menni, õ meg mindenáron velem akart jönni.

Kovács néni a Balatonban horgászik és kifog egy aranyhalat. Azt mondja az aranyhal:
-Van 3 kívánságod, de a férjednek 3-szor jobb lesz!
-Jó. Legyek nagyon szép!
-Rendben, de a férjed 3- szor szebb lesz!!
- Legyek gazdag!
-Rendben, de a férjed 3-szor gazdagabb lesz!!
-Az utolsó kívánságom, hogy kapjak egy nagyon picike szívinfarktust.