UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 2982
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

"Védd a pillangókat, védd a bolygót!"


Valószínűleg nemigen van olyan lakója a településnek, aki ne értesült volna még róla, hogy az általános iskola tanulói és tanárai - és közvetve így Tiszagyulaháza és a szomszédos települések lakói is - az előző tanév óta részt vesznek az "Védd a pillangókat, védd a bolygót!" elnevezésű Comenius-projektben.

Arról is hallott mindenki, hogy 8 ország egy-egy iskolájának együttműködésére van szükség az előírt feladatok végrehajtásához, illetve hogy minden résztvevő országnak vendégül kell látnia egyszer a többieket a két év alatt.

Nos, a magyarországi találkozóra november 20-25 között került sor. A sorban ez volt a hatodik találkozó. Mivel végül a törökországi találkozótól számítva - amire szintén készülnünk kellett szeptembertől - alig egy-másfél hónap telt el a saját találkozónkig, nyugodtan állíthatom, hogy az amúgy is fellépő izgalmat megfűszerezte az gondolat, sikerül-e mindennel időben elkészülnünk. Szerencsések vagyunk, mert végül valóban sikerült, amihez nemcsak a tanulók és diákok közös előkészítő munkája járult hozzá, de a velünk és körülöttünk élő sok-sok segítőkész ember közreműködése és segítsége is. Itt, e fórumon is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek.

Ahogy minden eddigi projekt-találkozón, a gyerekek itt is családoknál voltak elszállásolva, míg a felnőttek hotelben (ami a mi esetünkben a tiszaújvárosi Tisza Apartmant jelentette). S ahogy eddig is mindenhol, leszámítva az utazással eltelt első és utolsó napot, a találkozó négy napjának programjában egyaránt helyet kaptak a projekttel kapcsolatos hivatalos ügyek és az ország/régió bemutatását szolgáló programpontok.

Az első nap a hivatalos programokról szólt, azaz itt kapott helyet a tiszagyulaházi iskola (a felső tagozat) és óvoda bemutatása, minden helyszínen a gyerekek köszöntő műsoraival. Az iskolában tanulóink először dallal köszöntötték a vendégeket, majd a tornateremben egy témához illő mese rövid, dramatizált változatát adta elő néhány ötödik osztályos diák, majd táncos produkciók következtek: egy moderntánc - bemutató a jelenlegi, illetve egy rövid néptánc-bemutató iskolánk két egykori diákjával - mondhatni előzetesként az esti programhoz.

A tavaly kiadott megvalósítandó feladatsorhoz híven sor került a faültetésre a tavaszra megerősödő kiserdő létrehozásához, s hogy valóban legyen valami, amiért kapóra jött az őszi időpont, hogy mindezt a vendégekkel együtt tehettük meg, méghozzá az önkormányzat épületével szemben.

Az ebéd és a vacsora aznap az önkormányzat és a szülők-segítők segítségével és együttműködésével valósult meg. Az est zárásaként néptánc-bemutatóra illetve táncházra került sor, így magam tanúsíthatom, hogy nemcsak fáradtan tértek "haza" a felnőttek és gyerekek, de egyúttal feldobva az első nap eseményeitől.

A harmadik napon került sor az első kirándulásra, kis ízelítőt adva a Hortobágy és Debrecen látnivalóiból - sajnos, időszűkében nem mutathattunk meg mindent, de a vendégek többsége élvezte e napot is.

A negyedik nap újra a felnőttek számára hivatalos programoké volt, míg a gyerekek ezt a napot a vendéglátó családokkal töltötték el. A felnőttekkel előbb megtekintettük két egykori diákunk időszakos kiállítását a Teleházban, majd felkerestük a másik tagintézményünket illetve az óvodát Újtikoson. A gyerekek itt is, ott is készültek a vendégek számára egy-egy műsorral, amiket ők ezúttal is elragadónak találtak. Érdeklődéssel vettek szemügyre itt is mindent, éppúgy mint Tiszagyulaházán. Ezt követően került sor az ugyancsak megvalósítandó feladatként kapott közös óra megtartására, ami esetünkben egy rajzóra volt, Katona Ferencné irányításával kollektív kompozíciókat készítettek a vendéglátó felnőtteink és a vendégek valamint a vendéglátó diákok, majd a bolgár kolléga művészeti bemutatója következett. Remek hangulatban indultunk hát el a délutáni programra, a miskolctapolcai Barlangfürdőbe. Sikerprogramnak bizonyult ez is, a vendégek többsége valóban különlegesnek találta már ama tényt is, hogy hazánk mennyire gazdag termálvizekben és az ezekre épülő fürdőkben.

A következő napon újra egy kirándulással töltött nap következett, ezúttal Eger felé vettük az irányt vendégeinkkel. Itt sem nyújthattunk teljes körű betekintést a város minden látnivalójáról, de megnézhettük a várat, a lábánál fekvő Dobó teret és a Bazilikát, majd a Szépasszony-völgyben elköltött ebéd után indultunk vissza, hogy az esti búcsúvacsorára előkészülhessünk. Utóbbi szintén nem volt mentes a hivatalosságtól, mivel itt került sor a részvétel bizonyító hivatalos tanúsítványok átadására a vendégül látott országoknak.

Másnap igencsak korán kellett elindulni, de egy rövid budapesti városnézésre még sor kerülhetett, melyen négy ország még részt vehetett repülőjáratuk indulása előtt. Szerencsére minden vendégünk élményekkel telve és jó érzésekkel tért haza otthonába, általunk is megköszönve mindenkinek az irántuk tanúsított megértést, kedvességet, vendégszeretetet.

fotók >>

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.