Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/ 392 103

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

"Védd a pillangókat, védd a bolygót!"


Valószínûleg nemigen van olyan lakója a településnek, aki ne értesült volna még róla, hogy az általános iskola tanulói és tanárai - és közvetve így Tiszagyulaháza és a szomszédos települések lakói is - az elõzõ tanév óta részt vesznek az "Védd a pillangókat, védd a bolygót!" elnevezésû Comenius-projektben.

Arról is hallott mindenki, hogy 8 ország egy-egy iskolájának együttmûködésére van szükség az elõírt feladatok végrehajtásához, illetve hogy minden résztvevõ országnak vendégül kell látnia egyszer a többieket a két év alatt.

Nos, a magyarországi találkozóra november 20-25 között került sor. A sorban ez volt a hatodik találkozó. Mivel végül a törökországi találkozótól számítva - amire szintén készülnünk kellett szeptembertõl - alig egy-másfél hónap telt el a saját találkozónkig, nyugodtan állíthatom, hogy az amúgy is fellépõ izgalmat megfûszerezte az gondolat, sikerül-e mindennel idõben elkészülnünk. Szerencsések vagyunk, mert végül valóban sikerült, amihez nemcsak a tanulók és diákok közös elõkészítõ munkája járult hozzá, de a velünk és körülöttünk élõ sok-sok segítõkész ember közremûködése és segítsége is. Itt, e fórumon is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek.

Ahogy minden eddigi projekt-találkozón, a gyerekek itt is családoknál voltak elszállásolva, míg a felnõttek hotelben (ami a mi esetünkben a tiszaújvárosi Tisza Apartmant jelentette). S ahogy eddig is mindenhol, leszámítva az utazással eltelt elsõ és utolsó napot, a találkozó négy napjának programjában egyaránt helyet kaptak a projekttel kapcsolatos hivatalos ügyek és az ország/régió bemutatását szolgáló programpontok.

Az elsõ nap a hivatalos programokról szólt, azaz itt kapott helyet a tiszagyulaházi iskola (a felsõ tagozat) és óvoda bemutatása, minden helyszínen a gyerekek köszöntõ mûsoraival. Az iskolában tanulóink elõször dallal köszöntötték a vendégeket, majd a tornateremben egy témához illõ mese rövid, dramatizált változatát adta elõ néhány ötödik osztályos diák, majd táncos produkciók következtek: egy moderntánc - bemutató a jelenlegi, illetve egy rövid néptánc-bemutató iskolánk két egykori diákjával - mondhatni elõzetesként az esti programhoz.

A tavaly kiadott megvalósítandó feladatsorhoz híven sor került a faültetésre a tavaszra megerõsödõ kiserdõ létrehozásához, s hogy valóban legyen valami, amiért kapóra jött az õszi idõpont, hogy mindezt a vendégekkel együtt tehettük meg, méghozzá az önkormányzat épületével szemben.

Az ebéd és a vacsora aznap az önkormányzat és a szülõk-segítõk segítségével és együttmûködésével valósult meg. Az est zárásaként néptánc-bemutatóra illetve táncházra került sor, így magam tanúsíthatom, hogy nemcsak fáradtan tértek "haza" a felnõttek és gyerekek, de egyúttal feldobva az elsõ nap eseményeitõl.

A harmadik napon került sor az elsõ kirándulásra, kis ízelítõt adva a Hortobágy és Debrecen látnivalóiból - sajnos, idõszûkében nem mutathattunk meg mindent, de a vendégek többsége élvezte e napot is.

A negyedik nap újra a felnõttek számára hivatalos programoké volt, míg a gyerekek ezt a napot a vendéglátó családokkal töltötték el. A felnõttekkel elõbb megtekintettük két egykori diákunk idõszakos kiállítását a Teleházban, majd felkerestük a másik tagintézményünket illetve az óvodát Újtikoson. A gyerekek itt is, ott is készültek a vendégek számára egy-egy mûsorral, amiket õk ezúttal is elragadónak találtak. Érdeklõdéssel vettek szemügyre itt is mindent, éppúgy mint Tiszagyulaházán. Ezt követõen került sor az ugyancsak megvalósítandó feladatként kapott közös óra megtartására, ami esetünkben egy rajzóra volt, Katona Ferencné irányításával kollektív kompozíciókat készítettek a vendéglátó felnõtteink és a vendégek valamint a vendéglátó diákok, majd a bolgár kolléga mûvészeti bemutatója következett. Remek hangulatban indultunk hát el a délutáni programra, a miskolctapolcai Barlangfürdõbe. Sikerprogramnak bizonyult ez is, a vendégek többsége valóban különlegesnek találta már ama tényt is, hogy hazánk mennyire gazdag termálvizekben és az ezekre épülõ fürdõkben.

A következõ napon újra egy kirándulással töltött nap következett, ezúttal Eger felé vettük az irányt vendégeinkkel. Itt sem nyújthattunk teljes körû betekintést a város minden látnivalójáról, de megnézhettük a várat, a lábánál fekvõ Dobó teret és a Bazilikát, majd a Szépasszony-völgyben elköltött ebéd után indultunk vissza, hogy az esti búcsúvacsorára elõkészülhessünk. Utóbbi szintén nem volt mentes a hivatalosságtól, mivel itt került sor a részvétel bizonyító hivatalos tanúsítványok átadására a vendégül látott országoknak.

Másnap igencsak korán kellett elindulni, de egy rövid budapesti városnézésre még sor kerülhetett, melyen négy ország még részt vehetett repülõjáratuk indulása elõtt. Szerencsére minden vendégünk élményekkel telve és jó érzésekkel tért haza otthonába, általunk is megköszönve mindenkinek az irántuk tanúsított megértést, kedvességet, vendégszeretetet.

fotók >>

<< vissza