Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Erdei menza

A téli vadetetés

Lehullott a hó!  Csak szeretném így kezdeni  a  mondandómat, de jelen helyzetben december közepén még nyoma sincs a tél beköszöntének.
 
Ma már nemcsak télen etetik a vadgazdálkodók a területükön levõ vadállományt, de tény ilyenkor nagyobb e gondosodás fontossága.  Ilyenkor az a cél, hogy segítsünk az áttelelésben, abban, hogy minél jobb kondícióban vészelje át a vad a téli idõszakot. Lezajlottak a mezõgazdaságban a betakarítások, és kevés az olyan növény, amely megfelelõ táplálékot biztosít. Kell a kiegészítõ vadtakarmány, zömében szemes takarmány, elsõsorban kukorica kerül ki a területre.

A béke vadásztársaságban ez úgy mûködik, hogy csoportokra vannak osztva a vadászok. Minden csoportban van csoportvezetõ azok általában a traktorral rendelkezõ vadásztársak.

Azért van szükség traktorokra, mert ez az eszköz képes kijutni azokra a határrészekre, ahova már terepjárókkal sem tudunk elérni. Na és hát egy traktor pótkocsival sokkal több takarmányt tud kijuttatni egyszerre egy adott területre, mint egy pickup autó. Mint már leírtam zömmel csöves kukoricát, de vadásztársaságunk vásárolt napraforgó ocsut és kukorica ocsut, lihát is. Ezeket visszük ki a vad etetõkbe. 

Az etetõkrõl már írtam, ezek azok a helyek amiket  zömmel erdõk szélébe, remizes, bokros területekhez építünk, és ahol szinte minden vadfajt "jól tudunk lakatni" .
Azért fontos erdõs bokros részre rakni, mert  az  a hely az ahol az apróvad (fácán ,nyúl) is biztonsággal tud táplálkozni, nekik fontos a búvóhely közelsége  a  ragadozó madarak miatt!

Idõnként nagybálás takarmányt is viszünk ki a határba fõként az õzeknek, dámoknak.

A vadetetõket NEM azért hozzuk  létre és csaljuk vele oda a vadat hogy ott elejtsük!!!  Ez tévhit, mivel ez vadásziatlan és etikátlan lenne!

Mindenkinek nagyon  Kellemes Karácsonyi Ünnepeket,
és Boldog Új Évet kívánunk!

Megyesi Ákos Ármin és ifj. Megyesi Elemér

<< vissza