UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 336
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

Elérkeztünk ismét az évnek olyan szakába amikor már nem mindenki horgászik szívesen, inkább a jó meleg szobában keresi a nyári emlékeket. Itt a tél ami, ami bár  nem a keményebbik arcát mutatja, de a csúnyábbikat, amikor hetekig nem látja az emberfia a napot csak a ködöt meg a zúzmarát. A bátrabbak viszont keresik a halat a vízen és néha találnak is. Két hete a mi Tisza szakaszunkon süllőzés közben a zsilip mellett 28.kg-os folyami harcsát fogtak 20-as damillal. Igaz itt azért szerencse is kellett, mert ha nincs a zsilip mellett spori, akinek nagyméretű szákja van, bizony még most is úszkálna a harcsa a Tiszában. Szóval szépek a nyári emlékek, de azért nem árt egy kicsit meglevegőztetni a pecabotot. Hogy ha már kint vagyunk mit is keressünk? Téli halak a  csuka, süllő, márna, mennyhal. Az utóbbiról a múltkori számban már tettem említést, mivel közelednek az ünnepek és az ünnepi asztalon nagyon jól mutat a sülő. Egy kis emlékeztető a süllőről. 


Egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk a süllő és egyben a sügérfélék legnagyobb képviselője vizeinkben. Feje hosszúkás, háta szürkészöld, oldala ezüstös színű. Szája csúcsba nyíló. A hátán kb. 10-12 sötét sáv látható, hátúszói és farkúszója is foltos. Színe élőhelyenként változó, amit a víz jellege és aljzata befolyásol: a Balatoni süllők közismerten világosabbak más vizekben élőkhöz képest. Álló és folyóvizekben egyaránt előfordul. A másfél kilósnál nagyobb példányokat "fogasnak" vagy "fogassüllőnek" nevezik. Ezt a nevet a szájában levő 4 darab kapófogairól kapta (2 felül, 2 lent) melyek segítségével zsákmányol.  Ezt a nagyon ízletes halat hogyan tudjuk a horogra csalni. A süllő elég érzékeny hal, érzékeny a szagok és ízek iránt. Hogy lehet a süllő kedvére tenni?  Az adott vízterületen gyakori halak közül válogatja táplálékát, nem annyira faj, mint inkább méret alapján szelektálva közöttük, a kisebb méretűeket részesítve előnyben. De amit én fontosnak tartok, ha a csalihalat felszeleteljük nagyon fontos, hogy a feltűzött darab „éljen” a vízben,  a legkisebb áramlat is belekapjon és mozgassa. Az ízeken különböző aroma olajokkal lehet segíteni, itt nem szívesen állok ki egyik vagy másik mellett sem. Ki kell tapasztalni, hogy melyik folyószakaszon melyik évszakban melyik a jó. Na és ha már van a birtokunkban süllő hogyan készítsük el.

Van egy ünnepi ajánlatom:  
Tűzdelt tepsis süllő
Hozzávalók:
1 db 1 (maximum 1,5) kg-os süllő 3 fej fokhagyma szeletelt bacon, vaj (margarin), só; a díszítéshez citrom, rozmaring, petrezselyem, esetleg bazsalikom köret: burgonyapüré vagy petrezselymes burgonya

A bemetszéseket tetszőleges sűrűséggel alakíthatjuk ki, de figyeljünk arra, hogy ez nem irdalás (a süllőnél teljesen felesleges is lenne)! Ha fűszeresebb halételt szeretnénk készíteni, akkor sűrűbben, ujjnyi részeket kihagyva is bevagdoshatjuk, úgy a só is gyorsabban átjárja a halhúst, és némileg a sütési idő is rövidül. A bemetszésekbe bőven dörzsöljünk sót, és hasonlóan "kezeljük" a hal hasüregét is A kialakított bemetszésekbe megtisztított fokhagyma gerezdeket és apróra vágott bacont tömködünk (az erősebb ízhatást kedvelők a fokhagymát inkább szeletelve használják, és bevethetnek egyéb fűszernövényeket is!) 170 fokon minimum 30 percig, eleinte alufóliával letakarva sütjük. A halételhez készített köretet (itt: burgonyapürét) és díszítést helyezzük közvetlenül a tűzdelt süllő mellé. Kész a remek étek!

Minden kedves olvasónak békés boldog karácsonyt
és eredményekben gazdag új évet kívánok!

Na és a fogas mellé egy kis "desszert" azaz humor:
A férj és feleség a karácsonyi halvacsoránál beszélgetnek:
- Emlékszel édesem? - kérdi a feleség - Tavasszal, amikor elmentél a Balatonra pecázni és fogtál két fogast?
- Persze aranyom, emlékszem. - Képzeld drágám, az egyik épp ma telefonált, hogy fiad született.

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.