Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/ 392 103

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Õsz a kertekben!

Ahogy a nappalok rövidülnek, a levelek anyagcseréje egyre inkább lelassulnak, amíg végül nem termelõdik már bennük zöld klorofill és megkezdõdik a levélnyelek leválasztása a növény egyéb részeirõl.

Miután kifejlõdött a leválási réteg a levélnyél alapjánál külsõ behatásra, rázásra a levelek lehullnak. A lehullott levelek nedves idõjárás esetén nyálkás, bomló péppé válnak. Ezzel megfojthatják az alattuk lévõ növényeket. Elzárják a fényt és a levegõt, ezzel elõsegítve a gombás megbetegedések kifejlõdését. Ezért minél hamarabb takarítsuk el a lehullott leveleket. Miután kupacba gereblyéztük õket, tegyük zsákba.

Hogyan ültessünk fát és bokrot?
A konténerbe, virágtartóban vagy dézsában nevelt növények számára az õsz a legalkalmasabb idõszak a telepítésre. Ezek a bokrok és fák egész eddigi életüket a tenyész edényben töltötték. Átültetéskor a szabad gyökerû növényekre kell odafigyelni, mert gyökerük könnyebben sérül, miután a szabad földbõl ássák ki õket. A gyökerek károsodása esetén csökken a növény vízfelvevõ képessége.

A nyugalmi állapotban lévõ, leveleit már elvesztett fa vagy bokor kiszedhetõ a szabad földbõl és minden probléma nélkül átültethetõ. Ebben az esetben tavaszig bõven van lehetõsége a gyökereknek arra, hogy megeredjenek a talajban. Ellenkezõ esetben /ha a növény levelei teljében van/ elõfordulhat az, hogy a gyökerek nem tudnak majd a párolgatás pótlására elegendõ vizet felvenni a talajból. Az ültetés idõszak az õsz közepétõl a fagyok beálltáig tart. Ilyenkor még elég meleg a talaj és valószínûleg nem olyan száraz, mint nyáron. Az ültetés megkezdése elõtt elõ kell készíteni a talajt. Alaposan mélyen forgassuk át ásóval a területet és dolgozzuk bele nagy mennyiségû komposztot vagy szerves trágyát. Ha a talaj nehéz és rossz vízelvezetésû, akkor kevés durva homok, vagy kõzúzalék bekeverése javíthatja a talajszerkezetet. A fák különösen mélyre gyökereznek, ezért legalább 60 cm-es mélységig ássuk fel a talajt. A fák és cserjék töve közé 5-8 cm vastag, durva szemcséjû fenyõkéreggel terítsük be a hideg beállta elõtt.

Permetezés:
A vegyszeres növényvédelem legutolsó teendõje a gyümölcsösökben a lemosó permetezés. Az õszi, majd késõbb a tavaszi lemosás nagymértékben csökkenti a következõ évi gombás megbetegedéseket és gyéríti a rovarkártevõket is.
A fertõzõ gombák 2 csoportra oszthatók:

1. Moniliát, varasodást, perenoszpórát, szõlõorbáncot, tafrinát okozó gombák.
Ezeket a réztartalmú szerek gyérítik.
2. A lisztharmatot okozó gombák tartoznak.
Ezeket a kén gyéríti.
A fák törzsének kérge alá elbújt vagy az ágakon megtelepedõ rovarkártevõk szaporító képleteit az olajos lemosókkal ritkíthatjuk. A lemosást lombhullás után áztatás szerûen kell elvégezni.

A gyümölcsmúmiákat szedjük le a fáról, a lehullott leveleket gereblyézzük össze, semmisírsük meg, mert ezek is terjesztik a gombákat.

A szõlõt, rózsát, a lombhullató díszfákat is lepermetezhetjük. Vannak rezet, ként, olajat egyben tartalmazó szerek is pl.: olajos rézkén, Vegesol Res.

Dobosné Baróczi Olga

<< vissza