UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 4022
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Ősz a kertekben!

Ahogy a nappalok rövidülnek, a levelek anyagcseréje egyre inkább lelassulnak, amíg végül nem termelődik már bennük zöld klorofill és megkezdődik a levélnyelek leválasztása a növény egyéb részeiről.

Miután kifejlődött a leválási réteg a levélnyél alapjánál külső behatásra, rázásra a levelek lehullnak. A lehullott levelek nedves időjárás esetén nyálkás, bomló péppé válnak. Ezzel megfojthatják az alattuk lévő növényeket. Elzárják a fényt és a levegőt, ezzel elősegítve a gombás megbetegedések kifejlődését. Ezért minél hamarabb takarítsuk el a lehullott leveleket. Miután kupacba gereblyéztük őket, tegyük zsákba.

Hogyan ültessünk fát és bokrot?
A konténerbe, virágtartóban vagy dézsában nevelt növények számára az ősz a legalkalmasabb időszak a telepítésre. Ezek a bokrok és fák egész eddigi életüket a tenyész edényben töltötték. Átültetéskor a szabad gyökerű növényekre kell odafigyelni, mert gyökerük könnyebben sérül, miután a szabad földből ássák ki őket. A gyökerek károsodása esetén csökken a növény vízfelvevő képessége.

A nyugalmi állapotban lévő, leveleit már elvesztett fa vagy bokor kiszedhető a szabad földből és minden probléma nélkül átültethető. Ebben az esetben tavaszig bőven van lehetősége a gyökereknek arra, hogy megeredjenek a talajban. Ellenkező esetben /ha a növény levelei teljében van/ előfordulhat az, hogy a gyökerek nem tudnak majd a párolgatás pótlására elegendő vizet felvenni a talajból. Az ültetés időszak az ősz közepétől a fagyok beálltáig tart. Ilyenkor még elég meleg a talaj és valószínűleg nem olyan száraz, mint nyáron. Az ültetés megkezdése előtt elő kell készíteni a talajt. Alaposan mélyen forgassuk át ásóval a területet és dolgozzuk bele nagy mennyiségű komposztot vagy szerves trágyát. Ha a talaj nehéz és rossz vízelvezetésű, akkor kevés durva homok, vagy kőzúzalék bekeverése javíthatja a talajszerkezetet. A fák különösen mélyre gyökereznek, ezért legalább 60 cm-es mélységig ássuk fel a talajt. A fák és cserjék töve közé 5-8 cm vastag, durva szemcséjű fenyőkéreggel terítsük be a hideg beállta előtt.

Permetezés:
A vegyszeres növényvédelem legutolsó teendője a gyümölcsösökben a lemosó permetezés. Az őszi, majd később a tavaszi lemosás nagymértékben csökkenti a következő évi gombás megbetegedéseket és gyéríti a rovarkártevőket is.
A fertőző gombák 2 csoportra oszthatók:

1. Moniliát, varasodást, perenoszpórát, szőlőorbáncot, tafrinát okozó gombák.
Ezeket a réztartalmú szerek gyérítik.
2. A lisztharmatot okozó gombák tartoznak.
Ezeket a kén gyéríti.
A fák törzsének kérge alá elbújt vagy az ágakon megtelepedő rovarkártevők szaporító képleteit az olajos lemosókkal ritkíthatjuk. A lemosást lombhullás után áztatás szerűen kell elvégezni.

A gyümölcsmúmiákat szedjük le a fáról, a lehullott leveleket gereblyézzük össze, semmisírsük meg, mert ezek is terjesztik a gombákat.

A szőlőt, rózsát, a lombhullató díszfákat is lepermetezhetjük. Vannak rezet, ként, olajat egyben tartalmazó szerek is pl.: olajos rézkén, Vegesol Res.

Dobosné Baróczi Olga

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.