Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt olvasók!

A menyhal a téli hideg vizek zsákmánya. Többször próbáltam már a kedves sporttársakat arra bátorítani, hogy eme remek halat horgásszák. Igaz, nem teljesen ideális a horgászat idõpontja, mert ez hal a hideget kedveli és a sötétet, ami valljuk be nem minden horgász vágyálma. Szóval egy kis hal ismeret. Teste megnyúlt, hengeres, feje jellegzetesen békaszerû. A test hátulsó része oldalról összenyomott. Szája nagy, a száj szöglete a szem hátulsó szegélyének vonaláig ér. Szájában kicsi, hegyes fogak ülnek. Az áll közepén egyetlen hosszabb bajuszszálat találunk, az elülsõ orrnyílás mindkét oldalán egy-egy igen rövid bõrnyúlvány van. Szeme kicsi. A mellúszó magasan, csaknem a test középvonalának közelében ered, széle lekerekített. Hasúszói torokállásúak, a mellúszók elõtt helyezkednek el, keskenyek és hegyesek, a második úszósugár hosszan megnyúlt. Két hátúszója közül az elsõ rövid, a második hosszú, egészen a farokúszóig terjed, de azzal nem olvad össze. A farok alatti úszó ugyancsak hosszú és alacsony, pontosan a második hátúszó alatt található. A farokúszó hosszú, széle lekerekített. Pikkelyei nagyon aprók, alig láthatók, mélyen és keményen ülnek a bõrben. Oldalvonala helyenként hiányos. Háta és oldala barnászöld, sötétbarna, a has felé haladva ritkuló sötétbarna márványozottsággal, amely ráterjed a hát-, a farok- és a farok alatti úszóra is. A has piszkosfehér. A mell- és a hasúszó sárga.

A felmelegedõ vizekben nyári álmot alszik, a mélyebb, hûvösebb mederrészeken. Õsszel a víz lehûlésekor megélénkülnek, az egyébként éjszakai életmódot folytató halak októbertõl kezdõdõen egész nap aktívak, de én hozzá tenném, hogy a tapasztalat az mondatja velem, estével jön a java, illetve ha van egy kis áradás, na az az igazi. Következõ kérdés, hogy  mivel csalizzunk Ismételten a tapasztalat azt mutatja, hogy a gilisztával csalizott horog kisebb méretû halakat hoz, milliónyi kapással. Gondolom ilyenkor kis kételkedés felmerül az olvasóban, még hogy milliónyi kapás? Én csak azt tudom mondani, érdemes egyszer kipróbálni, lehetõleg társaságban, mert a sötét és az éjszaka jobban telik, illetve egy kis kvaterkázás is belefér. Szóval ott tartottam, hogy mivel horgásszunk. Ez a hal nagyon szereti a halat, lehet, hogy jobban mint a horgász. Ezért kis halszeletet használva, terítékre érdemes halak kerülhetnek a haltartóba. Ennek a csalinak van egy meglepetés hatása, mert ezt nem csak a menyus szereti, hanem a süllõ is.

Egyik elkészítési módja: A kutyát (menyhal népies neve) erõsen megsózva lekaparjuk és 4-5 cm vastag patkókra meg faroknyelekre vágjuk. Jól besózva mély tálba tesszük, egy bögrében összekeverjük egy egész citrom levét (egy citrom kábé 3 közepes, 30 dekás kutya pácolására elég) pár evõkanálnyi extra szûz olívaolajjal és egy jelentõs löketnyi õrölt rozmaringgal. (Ha másfajta halunk van, azt vágjuk aránylag kis darabokra.)

A páclevet a halakra öntjük, a májakat és a tejet-ikrát hirtelen kisütjük, pirospaprikával és lilahagymával megesszük, és ájultan lefekszünk aludni. Másnap a halakat kivesszük a lébõl, szûrõbe rakjuk lecsöpögni és megcsináljuk a panírt, ami kukoricaliszt + kis só + pár kávéskanalnyi õrölt rozmaring. A darabokat együtt beledobjuk, összerázzuk, leverjük a felesleges lisztet és a cuccot kisütjük forró olajban.

Jó étvágyat hozzá!

Kis humor a végére:
Két béka beszélget az árokparton.
- Azért jó, hogy az összes lány megvolt a faluban.
- Ja. De azért a varázsló lányát kihagyhattuk volna.

Kovács Attila

<< vissza