UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 332
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

A cikk készítésekor ismét ember hónaphoz érkeztünk, amiről a természet nem igen vesz tudomást, legalábbis a felületesen figyelő ember szerint. A nappalok még keményen a nyarat idézik ,de az éjszakák már kő keményen kabátosak. A mögöttünk maradt nyári horgászszezon ismét újat mutatott, a tavalyi bő vizű és rohanó Tiszához képest a idei lassan cammogó, tiszta vizet kínált. Ilyenkor az egyik felem zokog a másik felem pedig vidul, pergető felem azért sir, mert a rabló halak nem igen foghatók woblerrel ,csak nagy rábeszélésre, viszont a békés halak horgászata a lassú vízen igen szépen kivitelezhető. Mint említettem itt van bőven mivel kísérletezni, mivel ilyen hosszú idő, ami alkalmas a tiszai pontyok ritkítására, ritkán adatik meg.

Tavaly nem is igen kísérleteztem, most volt idő, hogy kipróbáljam a horgászatban másutt már jól bevált technikákat. Mire merészelek gondolni? A pelletekre. De mit is takar ez a kifejezés…. olyan etető és horogra való termék, aminek szinte megszámlálhatatlan változata van színben, ízben, oldódó hatásban, keménységben, lebegő vagy fenéken nyugvó, próbálom a főbb jelezőket felsorolni ,de lehet, hogy még így is kimarad valami. Mennyivel könnyebb dolga van a mellettem író kollégának, hogy melyik puskát vigye vagy sörétes vagy golyós. Itt a bőség zavarával küszködhetünk. 

Sajnos a halak étvágya szerint nem volt olyan, amivel azt tudtam volna mondani, hogy na ez tuti és ezzel bármikor hal fogható. Igaz ismerni kell az idevonatkozó technikát, mint fűző tű és rögzítési mód egyike a szilikon gumi, a kísérletek felemásra sikerültek. Volt is hal meg nem is. Ugyanis amikorra a pelletet sikerült úgy összeállítani, hogy az találkozott a halak ízlésével ,úgy felmelegedett a víz, hogy már csak paprikát kellett volna a Tiszába keverni és kész lett volna a halászlé. Ez a tény viszont ismét átrendezte a kísérletezést, mivel a halak, azaz a pontyok nagy bandákba rendeződve egy-egy akadóhoz rendeződtek, és bőséges etetés hatására sem mindig voltak hajlandók onnan kimozdulni. Ha a horgász úgy gondolta, hogy na majd én megmutatom, hogy úgyis ki jössz onnan te ponty, na ennél a verziónál a hal nevetett, a horgász pedig legfeljebb idegesen tördelhette a kezét. Szóval be kell vallani, hogy a Tisza a meleg vízben annyi ennivalót (zooplanktont) adott a halaknak, azaz a pontyoknak, hogy nem igen voltak kíváncsiak az én újításomra. De ugye mi történik a meleg vízben, gondolkozz horgász, (azaz én) hát a halak emésztése felgyorsul, és van egy hal, ami ilyenkor ebben a rekkenő hőségben hozzá kezd falni, ez nem más mint az amur, és ez a hal szinte csak ilyenkor fogható.

Nagy lendülettel újból etetetés és egy pici reménykedés. Érdekes, hogy a nagyobb hal ugye mindig a leggyengébb felszerelést pécézi ki, így történt ez egy hatos amurnál is, 18-as damil, 10-es horog, és tépjed a hajad bolond horgász … ha van hajad. De van amikor akad egy pici szerencse és a jó szerelék kitart, és ilyenkor igazi a siker, ez a hatos amur végül meg is lett . Szóval ember hónap, ilyenkor kezdődik a szívemhez közel álló süllőzés, csukázás ,azaz a rablók kezdenek ráébredni, idén is lesz tél, és ilyenkor neki enni azaz zabálni kell. Tehát még nem kell a pecát a helyére tenni, lehet készülődni az őszi rablóhalak fogásához.

Egy pici vidámság a végén :

Egy férfi horgászik és kifogja az aranyhalat. Megszólal az aranyhal:
- Ha visszadobsz, teljesítem a kívánságodat.
Visszadobja.
- Na mi a kívánságod?
- Tudod, vannak ezek a földrészek. Afrikát át kéne rakni Ausztrália helyére, Európát oda, ahol most Amerika van, az Antarktiszt meg...
- Állj, állj, ez nagyon bonyolult, ezt nem tudom megcsinálni! Nem kívánnál valami mást?
- Rendben, akkor szeretném megérteni a nők gondolkodásmódját!
Az aranyhal gondolkozik, gondolkozik, majd megszólal:
- Na figyelj... hogy is volt ez azokkal a földrészekkel?

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.