Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt Olvasók!

Elérkezett az idõ, amit mi horgászok igazán vártunk, mert ugyanis itt a ponty fogásának szezonja, és ezt ki kell használni. Tilalmi idõkön túl vagyunk, tehát lehet gõzerõvel kiválasztani azt a helyet, ahol a békés halakat meg szeretnénk fogni.

Mik azok a feltételek amelyek megléte esetén a mi folyónkon nagyobb eséllyel indulhatunk?  Egy biztos, az eredményes helyválasztás nem könnyû feladat. Sokszor oda ülünk le a vízparton, ahol éppen üres a hely, és nem tulajdonítunk nagy jelentõséget a pontyok tudatos megkeresésének. Ebben segít a tapasztalat és a hely pontos megfigyelése. Közepesen mély vizû (4-6 m) és kemény, lehetõleg agyagos aljzatú legyen. Nagy elõny, ha ez az aljzat ott, ahová majdan a horog kerül, egyenetlen, gödrökkel tarkított. Hasonlóképp elõnyös, ha rajta (benne) valamilyen akadály (partszöglet, bedõlt fa, stb.) miatt lelassultan, legjobb, ha változó irányban ide-oda áramlik a víz. Ugyancsak jó hatású, ha gyorsan mélyülõ partszegélyben valamilyen víz alá került növényi szövevény nyújt halunknak búvó-(pihenõ-) helyet. 

Azt gondolom ezek az intelmek alaposan megfontolandók és egyben hozzá is segíthetnek minket a megfelelõ hely kiválasztásához! A folyóvízen eredményesen pontyozók közül a legtöbben csónakból horgásznak, mondják sokan. Ez tény.

De valóban le kell mondanunk a parti horgászatokról, ha pontyot szeretnénk fogni? Véleményem szerint nem. Vannak, léteznek még felismerhetõ és partról is megközelíthetõ ponty tanyák a Tiszán. Ebben a témában teljes körû leírást  Zabos Géza bátyánk a Tisza ismerõje és jó barátja  írt,  Horgászoknak a Tiszáról c. könyvét ajánlom minden kezdõ és haladó horgásztársamnak.

A partvédõ kövezéseket mindig valamilyen szabályozási céllal hozzák létre. Legtöbbször a folyó oldal irányú "vándorlását" akadályozzák meg. A harántgátak (ruganyok) vagy a víz áramlási irányának megváltoztatására törekednek, vagy gátat akarnak szabni a túlságosan sebes sodrásnak. Ezen kívül lehet funkciójuk a meder szûkítése és ezzel együtt annak mélyítése. A kövezések legtöbbször jó haltartó helyek, azonban nehezen, sokszor kényelmetlenül horgászhatók meg, nincs az a vödör, szék vagy ágas, ami ne borulna ki vagy dõlne el a köveken… de véleményem és tapasztalataim szerint még így is megérik a "gyûrõdést"! Egy hosszabb bolognai bottal remekül kitapogathatjuk a kõszórás végét, ami a folyóvízi halak vonulási és bizonyos napszakokban kedvelt táplálkozási helye, nem mellékesen ott már nem akadunk be folyton. Célszerû etetésünket tehát ott kialakítanunk.

Sokszor azonban csak igen kis vízállásoknál horgászhatók meg eredményesen ezek a helyek. A mi szakaszunkon több is van ilyen, egyet említenék, a gátõr házzal szemben a kõszórás 300 m hosszú, ezen belül vannak nagy mély lyukak is, amik az öregebb halak búvóhelyei.

Még az etetésrõl pár szót.  Nem mindegy mivel csalogatjuk a halat és mivel horgászunk rá, ha halat is akarunk fogni. Indulásnál válasszuk ki azt a hal fajt amit szeretnék a horgunkon látni. Ha keszegezni szeretnénk válasszuk a  darát, ha keszeg mellett szeretnénk pontyot is fogni akkor a szemes takarmányt. Ha csak pontyra szeretnénk horgászni és nem szeretnénk a keszegekkel foglalatoskodni, abban az esetben használjunk csak nagy szemû kukoricát, de lehet tengeri is (kis humor), de ha szeretnénk az etetésen más fajta halakat zsákmányolni akkor a szemes takarmányt vegyíteni kell búzával, árpával ha szeretnénk méretes dévéreket akkor pirított kendermaggal. Ezek az etetõ anyagok, ezeket lehet tetszés szerint illatosítani. Ha hozzá kezdünk etetni egy helyet, azt lehetõleg a befejezésig azonos illattal célszerû etetni és csalizni, mert ha abba hagyjuk az etetést és késõbb mégis visszatérünk a helyhez, azzal az illattal hamarabb horgászható, mert a halak könnyebben helyben tarthatók.

A nyárra mindenkinek kívánok igazi jó kikapcsolódást, hogy a szomorúbb halszegényebb  hónapokban legyen mire vissza emlékezni. 

Végül egy kis humor :
-A férj elutazik horgászni a Balatonra. Felesége élvezi a helyzetet és a férj barátjával "tölti az idõt". Megcsörren a telefon, a nõ rohan felvenni. Beszélgetés után visszajön, a férfi megkérdezi: - Ki volt az?
 - A férjem. Azt mondta hogy veled horgászik, és hogy most fogtál egy hatalmas pontyot...

Kovács Attila

<< vissza