UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 335
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt Olvasók!

Elérkezett az idő, amit mi horgászok igazán vártunk, mert ugyanis itt a ponty fogásának szezonja, és ezt ki kell használni. Tilalmi időkön túl vagyunk, tehát lehet gőzerővel kiválasztani azt a helyet, ahol a békés halakat meg szeretnénk fogni.

Mik azok a feltételek amelyek megléte esetén a mi folyónkon nagyobb eséllyel indulhatunk?  Egy biztos, az eredményes helyválasztás nem könnyű feladat. Sokszor oda ülünk le a vízparton, ahol éppen üres a hely, és nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a pontyok tudatos megkeresésének. Ebben segít a tapasztalat és a hely pontos megfigyelése. Közepesen mély vizű (4-6 m) és kemény, lehetőleg agyagos aljzatú legyen. Nagy előny, ha ez az aljzat ott, ahová majdan a horog kerül, egyenetlen, gödrökkel tarkított. Hasonlóképp előnyös, ha rajta (benne) valamilyen akadály (partszöglet, bedőlt fa, stb.) miatt lelassultan, legjobb, ha változó irányban ide-oda áramlik a víz. Ugyancsak jó hatású, ha gyorsan mélyülő partszegélyben valamilyen víz alá került növényi szövevény nyújt halunknak búvó-(pihenő-) helyet. 

Azt gondolom ezek az intelmek alaposan megfontolandók és egyben hozzá is segíthetnek minket a megfelelő hely kiválasztásához! A folyóvízen eredményesen pontyozók közül a legtöbben csónakból horgásznak, mondják sokan. Ez tény.

De valóban le kell mondanunk a parti horgászatokról, ha pontyot szeretnénk fogni? Véleményem szerint nem. Vannak, léteznek még felismerhető és partról is megközelíthető ponty tanyák a Tiszán. Ebben a témában teljes körű leírást  Zabos Géza bátyánk a Tisza ismerője és jó barátja  írt,  Horgászoknak a Tiszáról c. könyvét ajánlom minden kezdő és haladó horgásztársamnak.

A partvédő kövezéseket mindig valamilyen szabályozási céllal hozzák létre. Legtöbbször a folyó oldal irányú "vándorlását" akadályozzák meg. A harántgátak (ruganyok) vagy a víz áramlási irányának megváltoztatására törekednek, vagy gátat akarnak szabni a túlságosan sebes sodrásnak. Ezen kívül lehet funkciójuk a meder szűkítése és ezzel együtt annak mélyítése. A kövezések legtöbbször jó haltartó helyek, azonban nehezen, sokszor kényelmetlenül horgászhatók meg, nincs az a vödör, szék vagy ágas, ami ne borulna ki vagy dőlne el a köveken… de véleményem és tapasztalataim szerint még így is megérik a "gyűrődést"! Egy hosszabb bolognai bottal remekül kitapogathatjuk a kőszórás végét, ami a folyóvízi halak vonulási és bizonyos napszakokban kedvelt táplálkozási helye, nem mellékesen ott már nem akadunk be folyton. Célszerű etetésünket tehát ott kialakítanunk.

Sokszor azonban csak igen kis vízállásoknál horgászhatók meg eredményesen ezek a helyek. A mi szakaszunkon több is van ilyen, egyet említenék, a gátőr házzal szemben a kőszórás 300 m hosszú, ezen belül vannak nagy mély lyukak is, amik az öregebb halak búvóhelyei.

Még az etetésről pár szót.  Nem mindegy mivel csalogatjuk a halat és mivel horgászunk rá, ha halat is akarunk fogni. Indulásnál válasszuk ki azt a hal fajt amit szeretnék a horgunkon látni. Ha keszegezni szeretnénk válasszuk a  darát, ha keszeg mellett szeretnénk pontyot is fogni akkor a szemes takarmányt. Ha csak pontyra szeretnénk horgászni és nem szeretnénk a keszegekkel foglalatoskodni, abban az esetben használjunk csak nagy szemű kukoricát, de lehet tengeri is (kis humor), de ha szeretnénk az etetésen más fajta halakat zsákmányolni akkor a szemes takarmányt vegyíteni kell búzával, árpával ha szeretnénk méretes dévéreket akkor pirított kendermaggal. Ezek az etető anyagok, ezeket lehet tetszés szerint illatosítani. Ha hozzá kezdünk etetni egy helyet, azt lehetőleg a befejezésig azonos illattal célszerű etetni és csalizni, mert ha abba hagyjuk az etetést és később mégis visszatérünk a helyhez, azzal az illattal hamarabb horgászható, mert a halak könnyebben helyben tarthatók.

A nyárra mindenkinek kívánok igazi jó kikapcsolódást, hogy a szomorúbb halszegényebb  hónapokban legyen mire vissza emlékezni. 

Végül egy kis humor :
-A férj elutazik horgászni a Balatonra. Felesége élvezi a helyzetet és a férj barátjával "tölti az időt". Megcsörren a telefon, a nő rohan felvenni. Beszélgetés után visszajön, a férfi megkérdezi: - Ki volt az?
 - A férjem. Azt mondta hogy veled horgászik, és hogy most fogtál egy hatalmas pontyot...

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.