Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt Olvasók!

Elérkezett a várva várt meleg idõ. A víz mennyiség sajnos elmarad a tavalyi évtõl, emiatt teljesen más lett a folyókban lakó halak élete és a rájuk vadászó horgászok idõ beosztása. A rabló halak az ilyen alacsony víz állás mellett teljesen ráálltak arra, hogy csak a sötétben vagy ahhoz közeli idõpontokban esznek. Lehet egész nap pecázni rájuk, de eredmény csak a fent említett idõpontokban mutatkozik. Ami a békés halakat illeti sajnos itt is változások voltak, a bagoly keszeg és más fehér halak ívása sem volt olyan látványos és eredményes, mint a tavalyi évben. Így az elkövetkezõ nyár sem kecsegtet olyan hatalmas zsákmánnyal. De ne keseregjünk!

A május hónap a harcsa kuttyogatásának ideje, itt szeretnék idézni egy klasszikust, Herman Ottót: "Amikor a nyári esõzések a folyókat meg-

dagasztják, csöndes éjszakán kiszáll a halász lélekvesztõjén a folyóra, oly helyre, ahol a harcsa szeret megfeküdni; elõveszi kettõs horgát, melyen derék ólom-súlyok vannak, s megbékázza, azaz eleven kecskebékát - Rana esculenta - tûz reája s lebocsátja a mélységbe; azután elõveszi a kuttyogatót s a talpával sajátságosan belévág a vízbe, mire egy loccsanás és egy "kutty"-szerû hang hallható; hogy egészen szabatos hasonlattal éljünk, úgy hangzik az, mint a jól illõ dugó kihúzásakor keletkezõ "kutty".

Az egész pedig festi a békaugrás locscsanását és a béka hangját. Mind a két hang oda csalja a harcsát, mely rendesen a felszín felé tart, ott beléütõdik a horog inába, melyet a béka ide-oda rángat. A harcsa bekapja a békát s természetesen rajtaveszt. Ez a kuttyogatás."

Szóval valahogy így volt régen, ma már nem a halászok veszik elõ az õsi eszközt, hanem a horgászok, igaz ez a tevékenység megköveteli a csónakot, anélkül nem megy. A szerelék lehet úszós vagy fenekes, amit ilyen esetben nem teljesen engedünk le a fenékre. Mivel rabló halról beszélünk természetesen méretes keszeg is szóba jöhet, a jól bevált harmatgiliszta, nadály és pióca, iszapgiliszta, lóbogár, és van itt olyan csali amiért nem kell vért izzadni vagy pénzt kiadni ez a kagyló, egyes helyeken  rengeteg van belõle és igazán szereti a harcsa, na persze nem mindig. És hogy a parti horgászokat is vigasztaljam, lehet valaki a parton is eredményes, megfelelõ helyen megfelelõ idõben és megfelelõ csalival.

Aki egyszer oda ér, hogy zsákmányol ebbõl a halból, több lehetõsége van a felhasználás területén, mert ugye egy jó halászlébõl harcsa nem hiányozhat, de emellett nagyon finom a filézett harcsaszelet roston , vagy rántva és még akkor nem beszéltünk a legendás harcsapörköltrõl. Csak biztatni tudok mindenkit, hogy próbálja ki a bajuszos horgászatát, remek idõtöltés pláne ha siker is van. Sokan panaszkodtak, hogy nem találnak a parton horgász helyet, sajnos tényleg így van, a régi bevált helyeket visszavette a partszéli  erdõ, de azok a helyek megvannak, egy kis munkával eredményes horgászhelyet készíthetünk.

Visszatérve a harcsához a képen  a mostani szezon egyik szép 10 kilós példányát láthatjuk, de a szezon még csak most kezdõdik, jellemzõ fogások a három kiló körüliek voltak .Ebbõl a szempontból a Sajó torkolat és környéke vezet, de a magas feszültség alatti szakaszok is jó eredménnyel kecsegtetnek, és  a gátõrház alatti kövezés utáni rést szeretném még a figyelmükbe ajánlani.

Nem maradt más hátra mint elköszönni,  görbüljön a bot és ne törjön!

Kovács Attila

<< vissza