UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 333
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt Olvasók!

Elérkezett a várva várt meleg idő. A víz mennyiség sajnos elmarad a tavalyi évtől, emiatt teljesen más lett a folyókban lakó halak élete és a rájuk vadászó horgászok idő beosztása. A rabló halak az ilyen alacsony víz állás mellett teljesen ráálltak arra, hogy csak a sötétben vagy ahhoz közeli időpontokban esznek. Lehet egész nap pecázni rájuk, de eredmény csak a fent említett időpontokban mutatkozik. Ami a békés halakat illeti sajnos itt is változások voltak, a bagoly keszeg és más fehér halak ívása sem volt olyan látványos és eredményes, mint a tavalyi évben. Így az elkövetkező nyár sem kecsegtet olyan hatalmas zsákmánnyal. De ne keseregjünk!

A május hónap a harcsa kuttyogatásának ideje, itt szeretnék idézni egy klasszikust, Herman Ottót: "Amikor a nyári esőzések a folyókat meg-

dagasztják, csöndes éjszakán kiszáll a halász lélekvesztőjén a folyóra, oly helyre, ahol a harcsa szeret megfeküdni; előveszi kettős horgát, melyen derék ólom-súlyok vannak, s megbékázza, azaz eleven kecskebékát - Rana esculenta - tűz reája s lebocsátja a mélységbe; azután előveszi a kuttyogatót s a talpával sajátságosan belévág a vízbe, mire egy loccsanás és egy "kutty"-szerű hang hallható; hogy egészen szabatos hasonlattal éljünk, úgy hangzik az, mint a jól illő dugó kihúzásakor keletkező "kutty".

Az egész pedig festi a békaugrás locscsanását és a béka hangját. Mind a két hang oda csalja a harcsát, mely rendesen a felszín felé tart, ott beléütődik a horog inába, melyet a béka ide-oda rángat. A harcsa bekapja a békát s természetesen rajtaveszt. Ez a kuttyogatás."

Szóval valahogy így volt régen, ma már nem a halászok veszik elő az ősi eszközt, hanem a horgászok, igaz ez a tevékenység megköveteli a csónakot, anélkül nem megy. A szerelék lehet úszós vagy fenekes, amit ilyen esetben nem teljesen engedünk le a fenékre. Mivel rabló halról beszélünk természetesen méretes keszeg is szóba jöhet, a jól bevált harmatgiliszta, nadály és pióca, iszapgiliszta, lóbogár, és van itt olyan csali amiért nem kell vért izzadni vagy pénzt kiadni ez a kagyló, egyes helyeken  rengeteg van belőle és igazán szereti a harcsa, na persze nem mindig. És hogy a parti horgászokat is vigasztaljam, lehet valaki a parton is eredményes, megfelelő helyen megfelelő időben és megfelelő csalival.

Aki egyszer oda ér, hogy zsákmányol ebből a halból, több lehetősége van a felhasználás területén, mert ugye egy jó halászléből harcsa nem hiányozhat, de emellett nagyon finom a filézett harcsaszelet roston , vagy rántva és még akkor nem beszéltünk a legendás harcsapörköltről. Csak biztatni tudok mindenkit, hogy próbálja ki a bajuszos horgászatát, remek időtöltés pláne ha siker is van. Sokan panaszkodtak, hogy nem találnak a parton horgász helyet, sajnos tényleg így van, a régi bevált helyeket visszavette a partszéli  erdő, de azok a helyek megvannak, egy kis munkával eredményes horgászhelyet készíthetünk.

Visszatérve a harcsához a képen  a mostani szezon egyik szép 10 kilós példányát láthatjuk, de a szezon még csak most kezdődik, jellemző fogások a három kiló körüliek voltak .Ebből a szempontból a Sajó torkolat és környéke vezet, de a magas feszültség alatti szakaszok is jó eredménnyel kecsegtetnek, és  a gátőrház alatti kövezés utáni rést szeretném még a figyelmükbe ajánlani.

Nem maradt más hátra mint elköszönni,  görbüljön a bot és ne törjön!

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.