UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 1284
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Kedves diákok!

Itt van a várva-várt nyári szünidő. Az elkövetkezendő hetekben sokkal több időtök lesz a játékra, gondtalan szórakozásra, de ne feledjétek: ilyenkor is fontos betartani az írott és íratlan szabályokat.

Fogadjátok meg az alábbi tanácsokat annak érdekében, hogy a nyár lehetőleg felhőtlenül teljen el!

  • A szünidőben is csak szüleitek engedélyével hagyjátok el a lakásotokat, ott tartózkodjatok, ahova elengedtek benneteket és a megbeszélt időre menjetek haza! Ha az utóbbi valamiért akadályba ütközik, lehetőség szerint telefonáljatok.

  • Mindig a forgalmasabb útvonalat válasszátok, és ne feledjétek, ha többen vagytok együtt, nagyobb biztonságban érezhetitek magatokat!

  • A közlekedési szabályokat gyalogosan és kerékpárral egyaránt tartsátok be, mert ezzel életeteket, testi épségeteket óvhatjátok meg!

  • Jól fontoljátok meg, hogy milyen értéktárgyat visztek magatokkal és azokat hol tartjátok, mert egy hivalkodóan viselt ékszer, mp3 lejátszó, mobiltelefon, stb. könnyen felkeltheti mások érdeklődését, és bűncselekmény sértettjévé válhattok!

  • Ismeretlen, idegen személy közeledését bizalmatlanul fogadjátok, semmit ne fogadjatok el tőle, ne hagyjátok magatokat semmire sem kényszeríteni, szükség estén ne szégyelljetek segítségért kiabálni, elszaladni!

  • Ha valamilyen értéktárgyat akarnak tőletek elvenni, és nincs más lehetőség - bármennyire is fájó - adjátok azt át! Ilyenkor a legfontosabb a testi épségetek védelme. Viszont ha elmúlt a veszély, a lehető legrövidebb időn belül értesítsétek a rendőrséget (a 112-es telefonszámon), vagy szóljatok szüleiteknek illetve más megbízható felnőttnek. A rendőrség munkáját az elkövető minél pontosabb személyleírásának megadásával is segíthetitek.

  • A folyók, tavak kiváló kikapcsolódást és komoly veszélyforrást egyaránt jelenthetnek. Ha fürödni akartok valamilyen élő vízben, azt csak kijelölt helyen tegyétek, ahol úszómester és elsősegély - nyújtás  is biztosított! Biztos mindenki hallotta már, hogy a felhevült testtel nem szabad vízbe ugrálni, mégis minden nyáron több ember is vízbe fullad emiatt. A strandokon se feledkezzetek meg értékeitek biztonságos őrzéséről, mert sajnos előfordulhat, hogy nem mindenki pihenés céljából tartózkodik ott!

Végezetül ne feledjétek, hogy jó heccnek, vagánykodásnak induló cselekményből könnyen lehet bűncselekmény vagy tragédia, melyet utólag már nem lehet meg nem történté tenni.

Egy lopás, graffitizés, telefonbetyárkodás, bántalmazás, egy füves cigi elszívása, stb. adott esetben szabálysértési- vagy büntetőeljárást, ill. kártérítési kötelezettséget vonhat maga után. Egy ilyen esemény nem csak a nyári szünetet árnyékolja be, hanem akár évek múltán is "visszaköszönhet", pl. egy erkölcsi bizonyítvány kiváltásakor. Rajtatok múlik, hogy kellő megfontoltsággal, megfelelő barátok választásával, el tudjátok-e kerülni ezeket a cselekményeket.

Kérjük saját  biztonságotok érdekében fogadjátok meg fenti tanácsainkat, és kívánjuk nektek, hogy a szünidő vidáman - lehetőleg ne túl gyorsan - teljen el, szeptemberben pedig mindannyian kipihenten, egészségesen jelenjetek meg az iskolában.

                                                           Hajdú- Bihar megyei Rendőr-főkapitányság
                                                                          Bűnmegelőzési Osztály

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.