Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt Olvasók!

Az elmúlt nap kint voltam a Tisza parton és mondhatom megkezdõdött a tavasz. Miért mondom? A sietõsebb fák ágai imitt amott zöldes aranysárga színben pompáznak. A téli csendet felváltotta a soknyelvû madárhad koncertje. Aki egy kicsit is figyel a hang forrására olyan énekesmadarakat láthat, amit majd csak õsszel a költözés idején.

Horgászok figyelem! Még tart a csukák és az éj királyának ivása (süllõ) na és nem utolsó sorban a balinok (ragadozó ön) násza., ezt érdemes észben tartani ha az ember kijut a  vízhez.  Jelen pillanatban a Tisza és a Sajó folyókon levonulóban van az éppen illetékes árhullám. Ami minket horgászokat illet, a keszegnép és vele együtt a nagy rablónk a harcsa kiköltöztek a mély vízbõl a könnyen felmelegedõ sekély langókba. Ezt minden horgász figyelmébe tudom ajánlani. Akár a parti horgász is olyan méretû halat foghat, amit a késõbbi idõkben már csak a mederben lehet fogni.

Na de mivel? Nagy a választék, de a legjobb talán a hal. Ugyanis a harcsa leggyakrabban halat eszik. Ha termetesebb harcsát akarunk fogni, akkor legalább tenyeres csalihalat  tegyünk fel. A leggyakrabban használt csali a kárász. Sokáig él a horgon, de sajnos lusta, szeret meglapulni. Ezáltal észrevétlen marad. A dobást  jól viseli. Beszerzése körülményes. A következõ csali a vörösszárnyú keszeg és a bodorka. Elõnyük, hogy nem állnak meg, folyamatos mozgásban vannak, hamar magukra vonják a figyelmet. Ráadásul a bodorka kedvenc csemegéje a harcsának.

Aztán jó csali még  a dévér illetve a  karika keszeg. A dévér nagy melegben a felsõbb vízréteget nem bírja, hamar el pusztul. De emellett  jól bírja a horgon, erõteljesen tör a fenék felé. Jó csali még a sügér fõleg ívási idõben, mivel nagy ikrapusztító, ezért a harcsa azonnal elpusztítja. Ilyen még a naphal és a paptetû. Következõ csali a sorban a legismertebb  harmatgiliszta, esõ után és este piros fényû lámpával igazán komoly mennyiséget lehet szedni. Ha már megvan, nagyobb mennyiségû földben kevés fûvel bélelve hûvös helyen elég sokáig tárolható.

Aztán ott van még a berkigiliszta, de zöldgiliszta néven is nevezik. Mi iszapgilisztának hívjuk. Az árnyékos vizes helyeket kedveli, fõleg nadály szedéskor szedik.  Szóba jöhet még mint csali a lótetû, vagy lóbogár, lótücsök néven ismert. A harcsák nagyon szeretik, hozzá jutni kicsit nehézkes.  Nagyon fogós csali még a kagylóbél. Szinte minden iszapos aljzatú mederfenéken megtalálható. A kagylót szétvágva akár többet is tûzhetünk a horogra. A kemény részén tûzzük meg. Szóval felsoroltam az étlapot, ki -ki válassza ki a neki tetszõt s reménykedjen, hogy az általa kiszemelt helyen harcsa tanyázik, és az éppen az õ általa feltálalt csalit szeretné.

De itt van keszegek kezdõdõ násza is, amit csak azért említek, mert a tavaszi keszeg ízének nincs párja. A tél folyamán ezek a halak kitisztulnak, magyarul koplalnak, és ilyenkor, amikor elkezdenek enni, finom ízzel jutalmazzák a horgászt. Vegyük át a keszegek étlapját is! Ilyenkor tavasszal a fehérje dús étrend a trendi, ami giliszta, de itt a vékonyabb trágyagiliszta, vagy a vágóhídi giliszta és a csonti. Ha jó helyre telepedünk ilyenkor komoly mennyiséget gyûjthetünk belõlük. Kezdésként a lapos keszeg szokott indulni, amit késõbb csak ritkábban lehet fogni tehát érdemes spájzolni belõle, késõbbi halászlébe nélkülözhetetlen. Érdekessége a dolognak, hogy ilyenkor tavasszal hatalmas termetûek is félsz nélkül veszik fel a felkínált csalit. Tehát görbüljön a bot!

Egy kis derû a végén:

A horgásznak megfeneklik a csónakja. Ki akar úszni a partra, de nagyon fél a krokodiloktól. Kikiabál a parton álldogáló fickónak:
- Vannak itt krokodilok?
- Nincsenek. Már évek óta nincsenek...
A horgász felbátorodik és elkezd kiúszni. Félúton jár, amikor megint kikiabál:
- Hogyan szabadultak meg tõlük?
 Mi nem csináltunk semmit. A piranyák ették meg õket...

Kovács Attila