UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 333
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt Olvasók!

Az elmúlt nap kint voltam a Tisza parton és mondhatom megkezdődött a tavasz. Miért mondom? A sietősebb fák ágai imitt amott zöldes aranysárga színben pompáznak. A téli csendet felváltotta a soknyelvű madárhad koncertje. Aki egy kicsit is figyel a hang forrására olyan énekesmadarakat láthat, amit majd csak ősszel a költözés idején.

Horgászok figyelem! Még tart a csukák és az éj királyának ivása (süllő) na és nem utolsó sorban a balinok (ragadozó ön) násza., ezt érdemes észben tartani ha az ember kijut a  vízhez.  Jelen pillanatban a Tisza és a Sajó folyókon levonulóban van az éppen illetékes árhullám. Ami minket horgászokat illet, a keszegnép és vele együtt a nagy rablónk a harcsa kiköltöztek a mély vízből a könnyen felmelegedő sekély langókba. Ezt minden horgász figyelmébe tudom ajánlani. Akár a parti horgász is olyan méretű halat foghat, amit a későbbi időkben már csak a mederben lehet fogni.

Na de mivel? Nagy a választék, de a legjobb talán a hal. Ugyanis a harcsa leggyakrabban halat eszik. Ha termetesebb harcsát akarunk fogni, akkor legalább tenyeres csalihalat  tegyünk fel. A leggyakrabban használt csali a kárász. Sokáig él a horgon, de sajnos lusta, szeret meglapulni. Ezáltal észrevétlen marad. A dobást  jól viseli. Beszerzése körülményes. A következő csali a vörösszárnyú keszeg és a bodorka. Előnyük, hogy nem állnak meg, folyamatos mozgásban vannak, hamar magukra vonják a figyelmet. Ráadásul a bodorka kedvenc csemegéje a harcsának.

Aztán jó csali még  a dévér illetve a  karika keszeg. A dévér nagy melegben a felsőbb vízréteget nem bírja, hamar el pusztul. De emellett  jól bírja a horgon, erőteljesen tör a fenék felé. Jó csali még a sügér főleg ívási időben, mivel nagy ikrapusztító, ezért a harcsa azonnal elpusztítja. Ilyen még a naphal és a paptetű. Következő csali a sorban a legismertebb  harmatgiliszta, eső után és este piros fényű lámpával igazán komoly mennyiséget lehet szedni. Ha már megvan, nagyobb mennyiségű földben kevés fűvel bélelve hűvös helyen elég sokáig tárolható.

Aztán ott van még a berkigiliszta, de zöldgiliszta néven is nevezik. Mi iszapgilisztának hívjuk. Az árnyékos vizes helyeket kedveli, főleg nadály szedéskor szedik.  Szóba jöhet még mint csali a lótetű, vagy lóbogár, lótücsök néven ismert. A harcsák nagyon szeretik, hozzá jutni kicsit nehézkes.  Nagyon fogós csali még a kagylóbél. Szinte minden iszapos aljzatú mederfenéken megtalálható. A kagylót szétvágva akár többet is tűzhetünk a horogra. A kemény részén tűzzük meg. Szóval felsoroltam az étlapot, ki -ki válassza ki a neki tetszőt s reménykedjen, hogy az általa kiszemelt helyen harcsa tanyázik, és az éppen az ő általa feltálalt csalit szeretné.

De itt van keszegek kezdődő násza is, amit csak azért említek, mert a tavaszi keszeg ízének nincs párja. A tél folyamán ezek a halak kitisztulnak, magyarul koplalnak, és ilyenkor, amikor elkezdenek enni, finom ízzel jutalmazzák a horgászt. Vegyük át a keszegek étlapját is! Ilyenkor tavasszal a fehérje dús étrend a trendi, ami giliszta, de itt a vékonyabb trágyagiliszta, vagy a vágóhídi giliszta és a csonti. Ha jó helyre telepedünk ilyenkor komoly mennyiséget gyűjthetünk belőlük. Kezdésként a lapos keszeg szokott indulni, amit később csak ritkábban lehet fogni tehát érdemes spájzolni belőle, későbbi halászlébe nélkülözhetetlen. Érdekessége a dolognak, hogy ilyenkor tavasszal hatalmas termetűek is félsz nélkül veszik fel a felkínált csalit. Tehát görbüljön a bot!

Egy kis derű a végén:

A horgásznak megfeneklik a csónakja. Ki akar úszni a partra, de nagyon fél a krokodiloktól. Kikiabál a parton álldogáló fickónak:
- Vannak itt krokodilok?
- Nincsenek. Már évek óta nincsenek...
A horgász felbátorodik és elkezd kiúszni. Félúton jár, amikor megint kikiabál:
- Hogyan szabadultak meg tőlük?
 Mi nem csináltunk semmit. A piranyák ették meg őket...

Kovács Attila

 
 
UniWeb Bt.