UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 335
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

Mikor ezt a cikket érlelgetem magamban, igazi locspocsos téli idő van, szóval nem kimondottan horgász szezon, de a múlt hét végén volt egy kis napfény, így ezt az időt egy tájékozódó horgászatra fel lehetett használni. Igaz halat nem láttunk, csak amit a horogra tűztünk, de a folyó közelsége és a rengeteg vadkacsa a vízen és egy kis közösségi élcelődés, na és a bot fogása a sok téli nap után egész jól esett.

Hogy mit is lehet ilyenkor tenni amikor nincs horgászat, de a hiányát érzi az ember? Tervezni, hogy milyen szerelékkel szeretnénk indítani a szezont, milyen csalik, orsók, zsinórok lesznek az elsők, és ha van egy kis rávaló, akkor mit kell pótolni. Igaz ez nem horgászat, de majdnem.

Ja, és ki ne hagyjam a virtuális horgászatot, amikor a neten különböző új csalikat, módszereket, eszközöket lehet felfedezni a különböző horgász portálokon szörfözés közben. Szóval készülődik a horgász.

Már ívási szezonja van a menyhalnak,a  menyhalak, Lota Cuv., nemzetsége az édesvizekben egyedül képviseli a tőkehal-féléket. Nyúlánk testüket igen apró pikkelyek borítják. Két hátúszójuk van; a farokúszó külön áll. Állkapcsukat és ekecsontjukat kefefogazat nőtte be. A szájpadláscsontok fogatlanok. Egy bajuszszáluk van. A menyhalak nemzetségébe egyetlen faj tartozik, az azonban igen elterjedt. népies nevei Herman Ottó szerint a következők: kutyahal, méhal, ményhal, nagyagyú hal, törzsökhal. Feje lapos, törzse megnyúlt, halpénzei aprók, farka oldalról összenyomott. Két hátúszója közül a második igen hosszú; az alsóúszó valamivel rövidebb; farokúszója lekerekített vagy hosszú. Bajuszszála hosszú, az elülső orrlyukak előtt 1-1 szalag alakú bajuszszála is van. Fogai az állkapocs szélén egy sorban állnak. A menyhal háta, oldala és úszói világos vagy sötét olajzöldek, gyakran feketésbarna, felhős márványfoltokkal tarkítva; torka és hasúszója fehéres. Színe a korral változik. Az idősebbek mindig világosabbak.

Életmódjáról Herman Ottó a következőket mondja: "A tarka menyhal a lesőrablók közé tartozik." Az uszadéktőkéket, a gyökérzetet, a padmalyokat és a part lyukait választja tanyájául, különösen, ha ezek mély, örvénylő vizekben találhatók; falánk rabló, mely a halivadékban nagy kárt tesz s ahol tömegesen megjelenik, egész patakokat kipusztít. Jóllakva, amidőn előretolt hasa felpuffad.

A tarka menyhal ívási ideje gyanánt többnyire decembert, vagy pedig a novembertől márciusig terjedő időszakot jelölik meg, tehát a hely földrajzi fekvése szerint más évszakra esik. A menyhal, amely egyébként magános állat, az ívási időszakban nagy csapatokba gyülekezik össze, amelyek gyakran száz főt is számlálnak. Az ívó menyhalak olyan gomolyagokban nyüzsögnek és kavarognak, mint az angolnák vagy a kígyók.

És miért is érdemes ezt a halat horgászni? Húsának íze ebből kifolyólag olajos, karakteres, szálkamentes ezért népszerű az ínyencek körében a kisütött változata.

Májának jótékony hatásairól pedig legendák terjengnek: a belőle készült olaj állítólag a szembetegségek - elsősorban a hályog - gyógyszere. Szóval hideg idő ellenére ne hagyjuk ki a szezont.


Egy kis humor a végére:

Arisztid horgászik. Odamegy hozzá Tasziló:
- Mondd kérlek, nem fáj annak a halnak, hogy egy hegyes horoggal kiráncigálod a vízből?
- Hogy fájna? Nem látod, hogy örül?
- Örül? Hát ezt miből gondolod?
- Hogyhogy miből? Nem látod, hogy még a farkát is csóválja?

Hazaérkezik a horgász a vízpartról, első dolga előkotorni a hátizsákból az éppen csak harminccentis pontyocskát. Magához ölelve viszi a fürdőszobába, cipőit lerúgja és ráál a mérlegre. Kimeredt szemmel nézi a mutatót és szinte magának suttogja:
- Te jó isten!... Ez több, mint nyolcvan kiló!

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.