Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/ 392 103

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Környezetvédelem az iskolában

A GÚT Általános Iskola görbeházi, újtikosi és tiszagyulaházi tagintézménye részt vesz a Tempus Közalapítvány Comenius 2010-2012. pályázatán.

A tiszagyulaházi tagintézmény napjaink legégetõbb problémájával, a környezetvédelemmel foglalkozik.

Jó néhány éve halljuk a rádió, a televízió adásaiból, az írott sajtó lapjairól, a Föld környezetvédelmi okokból legnagyobb veszélyben van.

A súlyos problémát már közelrõl is érezzük. Nemcsak távoli tájakat sújt a szokatlan idõjárás, a nyári tél, a tengerek partján a cunami, a pólusok környékén a gyors jéghegyolvadás. Hazánkban is óriási problémát okoz a hatalmas mennyiségû csapadék, melynek következtében árvizek mossák el a falvakat, kiszakad a vörös iszaptároló gátja, diónyi jég töri az ablakokat, autók szélvédõjét, szélvihar, tornádó viszi el a házak tetejét.

A tudósok azt mondják, mindez a környezetszennyezés következménye. Saját magunk ellenségeként viselkedünk. Veszélyeztetjük a föld élõvilágát, a flórát és a faunát: a növény és állatvilágot.

Mivel a Földet unokáinktól kaptuk kölcsönbe, nem élhetjük fel kincseit, nem rombolhatjuk le értékeit.

A mindennapi életben a környezetvédelem egyszerûnek tûnik: nem szemetelek, nem égetek el veszélyes hulladékot, nem szennyezem az ivóvízbázist. Fát ültetek, gondozom a növényeket, etetem a madarakat, stb. Azonban mára súlyos helyzetbe került a Föld. A mai helyzetet kezelni kell, a jövõt illetõen elõre kell gondolkodnunk, környezettudatosan kell élnünk. Legtöbbet a felnövekvõ nemzedék, a gyerekek tehetnek. Meg kell tanulniuk, hogyan vehetik elejét a további környezetrombolásnak, hogyan védhetik meg magukat a károsító hatásoktól, hogyan elõzhetik meg a további károkozást.

Ezért vesz részt  iskolánk a Mentsük meg a pillangókat; mentsük meg a bolygót! címû projektben.

A programban további 7 ország vesz részt: Törökországból Kahramanmaras, Bulgáriából Vratsa, Litvániából Siauliai, Lengyelországból Winovno, Olaszországból a szicíliai Caccamo, Németországból Bitterfeld-Wolfen, valamint a projektgazda Romániából Ivesti város. A felsorolt településeken mûködõ iskolák a mieinkhez hasonló korú tanulókkal vesznek részt a feladatok megoldásában.
A projekt célja:  környezettudatos ifjúság nevelése, hasznos ismeretek szerzése távolabbi tájakról, levelezõbarátságok kialakulása.

A projektmunka nyelvezete angol, ezért könnyebben boldogulnak az angol nyelvet tanuló gyerekek. Az elsõ találkozásig készítenünk kell egy bemutatkozó filmet. A továbbiakban részt kell vennünk a közös projektfeladatokban: Ökológiai magazin készítése, fák, növények ültetése, tájékozódnunk kell szûkebb környezetünk károsító tényezõirõl.

A projekt két esztendeje alatt a résztvevõ iskolákat képviselõ tanulók és tanárok látogatást tesznek egy-egy országban. Ezeken a találkozókon a vendéglátók beszámolnak a végzett munkáról, bemutatják iskolájukat, környezetüket. A projektnyitó rendezvényt Romániában tartották október végén. A második találkozót a szicíliai Caccamoban rendezik 2011 januárjában. Tavasszal Bulgária, május végén pedig lengyelországi partnerünk várja a látogatóit. Magyarország, a tiszagyulaházi Általános Iskola 2012 telén fogadja majd az idelátogatókat.

Bartháné Csuhai Ilona

<< vissza