UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 336
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!


Az eltelt időben sajnálatosan nem az volt az emberek első dolga, hogy mikor menjünk horgászni, hanem hogyan védjük ki a következő természeti csapást. Igaz, hogy közvetlen környezetünket ez hál istennek nem érintette, de ha egy kicsit szétnéz az ember mindenfelé rengeteg kárt okoztak a viharok, a hirtelen lehulló csapadék, a jég. Ennek köszönhetően nagy mennyiségű víz volt az árterületeken. Ez a horgászat szempontjából nem olyan jó, de azt mondják, hogy nincs olyan kár, ami valakinek, valaminek ne lenne jó. Mire gondolok? Ezen a nagy vízen minden hal el tudott ívni és most mikor már levonulóban az ár, a visszafolyásokon özönlik a kishal a folyókba, volt olyan hely, ahol szó szerint több volt a kis hal, mint a víz. Tehát a jövő az biztató.

Ragadozók közül a balin ált rá ezekre a kifolyókra, én is és a horgásztársak is jó párat kiemeltünk, de sajnos a harcsa az más téma, a folyók viszonylagos magas állása miatt a fás bokros részeken fészkelték be magukat, és onnan hat ökörrel sem lehet kivontatni őket, mert ugyanis a táplálék úszik a helyébe. Ebben csak az az idegesítőbb, hogy haljuk a méretes halak puffanó rablását, de megfogni sajnos nem lehet őket. De talán már bízhatunk abban, hogy egyszer elfogy ez a temérdek víz és beszorulnak a mederbe, és talán zsákmányolni is lehet belőlük.

Miért emlegetem ennyire a harcsát? Mert itt a legjobb idő a harcsa kuttyugatásra, és sem a vízállás sem a víz színe sem a gyorsasága nem megfelelő. Pedig ha a megfelelő körülmények adottak, akkor izgalmas horgászatot ígér. A környékbeliek ezt a Tisza szakasz tartják a legeredményesebbnek, aki megteheti mihelyt alkalmas lesz a Tisza, feltétlen próbálja ki.

A kuttyogatás Kelet-Európában széles körben elterjedt, évezredes halászati mód. A kuttyogó halász csónakjához köti a rendszerint lótetűvel, kagylóval csalizott horog zsinórját. Miközben egyik kezével a csalit mozgatja, másikkal kezeli a harcsát kapásra ingerlő kuttyogatót. Ez készülhet fából, ökörszarvból vagy akár bádogbögréből is. A vízre szabályos időközönként lesújtó kuttyogató szerszám sajátos, a vízben messzire terjedő hangot ad. Ez a csalogató hang leginkább a harcsák zajos táplálkozására emlékeztet, s a fajtársak lakmározásának képzete nem hagyja nyugodtan feküdni rejtekhelyén a falánk ragadozót. És hogy miért éri meg ez a tortúra? A harcsa a legnagyobbra növő halunk, a harcsa különleges fogási módszere, mert az egyetlen halunk, mely a kuttyogtató által gerjesztett hangra reagál. Bizonyos időszakokban a harcsát kuttyogatással támadásra ingerelhetjük. Tulajdonképpen mártogató horgászat sajátos felszereléssel.

A kuttyogatás technikájának elsajátításához legcélszerűbb igénybe venni valamelyik tapasztalt horgásztársunk segítségét. És ha a horgon van a harcsa és az méretes ott eldől, hogy a horgász megfelelő szereléket rakott-e össze vagy se. Ezek után azt hiszem, nem nagyon akar az ember leülni keszegre horgászni.
Egy kis vidámság a végén.:

A pesszimista horgászik a tóparton. Hatalmas kapása van, s kifog egy óriási halat. Megnézi, aztán visszalöki a vízbe.
- Miért dobtad vissza? - kérdi a kisfia.
- Úgysem hinné el senki, hogy ekkora halat fogtam!

Az évszázad harcsáját egy 95 kilós példányt fogott ki az idén egy fadd-dombori horgász. Egy társa segített a hatalmas hal fárasztásában, s jó két óra telt el, mire sikerült annyira kifárasztaniuk, hogy végül felbukkant a feje a víz színén. Meglepetésükre a hal szájába akadt horgon egy zsebkendő nagyságú textil darab fityegett, amely bizonyára a fárasztás közben akadhatott rá. Egyikük megszólalt:
- Te odanézz! Milyen kendő ez a harcsa szájánál?
- Milyen, milyen? Hát evés után ezzel szokta megtörölni a száját.

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.