Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt olvasók!


Az eltelt idõben sajnálatosan nem az volt az emberek elsõ dolga, hogy mikor menjünk horgászni, hanem hogyan védjük ki a következõ természeti csapást. Igaz, hogy közvetlen környezetünket ez hál istennek nem érintette, de ha egy kicsit szétnéz az ember mindenfelé rengeteg kárt okoztak a viharok, a hirtelen lehulló csapadék, a jég. Ennek köszönhetõen nagy mennyiségû víz volt az árterületeken. Ez a horgászat szempontjából nem olyan jó, de azt mondják, hogy nincs olyan kár, ami valakinek, valaminek ne lenne jó. Mire gondolok? Ezen a nagy vízen minden hal el tudott ívni és most mikor már levonulóban az ár, a visszafolyásokon özönlik a kishal a folyókba, volt olyan hely, ahol szó szerint több volt a kis hal, mint a víz. Tehát a jövõ az biztató.

Ragadozók közül a balin ált rá ezekre a kifolyókra, én is és a horgásztársak is jó párat kiemeltünk, de sajnos a harcsa az más téma, a folyók viszonylagos magas állása miatt a fás bokros részeken fészkelték be magukat, és onnan hat ökörrel sem lehet kivontatni õket, mert ugyanis a táplálék úszik a helyébe. Ebben csak az az idegesítõbb, hogy haljuk a méretes halak puffanó rablását, de megfogni sajnos nem lehet õket. De talán már bízhatunk abban, hogy egyszer elfogy ez a temérdek víz és beszorulnak a mederbe, és talán zsákmányolni is lehet belõlük.

Miért emlegetem ennyire a harcsát? Mert itt a legjobb idõ a harcsa kuttyugatásra, és sem a vízállás sem a víz színe sem a gyorsasága nem megfelelõ. Pedig ha a megfelelõ körülmények adottak, akkor izgalmas horgászatot ígér. A környékbeliek ezt a Tisza szakasz tartják a legeredményesebbnek, aki megteheti mihelyt alkalmas lesz a Tisza, feltétlen próbálja ki.

A kuttyogatás Kelet-Európában széles körben elterjedt, évezredes halászati mód. A kuttyogó halász csónakjához köti a rendszerint lótetûvel, kagylóval csalizott horog zsinórját. Miközben egyik kezével a csalit mozgatja, másikkal kezeli a harcsát kapásra ingerlõ kuttyogatót. Ez készülhet fából, ökörszarvból vagy akár bádogbögrébõl is. A vízre szabályos idõközönként lesújtó kuttyogató szerszám sajátos, a vízben messzire terjedõ hangot ad. Ez a csalogató hang leginkább a harcsák zajos táplálkozására emlékeztet, s a fajtársak lakmározásának képzete nem hagyja nyugodtan feküdni rejtekhelyén a falánk ragadozót. És hogy miért éri meg ez a tortúra? A harcsa a legnagyobbra növõ halunk, a harcsa különleges fogási módszere, mert az egyetlen halunk, mely a kuttyogtató által gerjesztett hangra reagál. Bizonyos idõszakokban a harcsát kuttyogatással támadásra ingerelhetjük. Tulajdonképpen mártogató horgászat sajátos felszereléssel.

A kuttyogatás technikájának elsajátításához legcélszerûbb igénybe venni valamelyik tapasztalt horgásztársunk segítségét. És ha a horgon van a harcsa és az méretes ott eldõl, hogy a horgász megfelelõ szereléket rakott-e össze vagy se. Ezek után azt hiszem, nem nagyon akar az ember leülni keszegre horgászni.
Egy kis vidámság a végén.:

A pesszimista horgászik a tóparton. Hatalmas kapása van, s kifog egy óriási halat. Megnézi, aztán visszalöki a vízbe.
- Miért dobtad vissza? - kérdi a kisfia.
- Úgysem hinné el senki, hogy ekkora halat fogtam!

Az évszázad harcsáját egy 95 kilós példányt fogott ki az idén egy fadd-dombori horgász. Egy társa segített a hatalmas hal fárasztásában, s jó két óra telt el, mire sikerült annyira kifárasztaniuk, hogy végül felbukkant a feje a víz színén. Meglepetésükre a hal szájába akadt horgon egy zsebkendõ nagyságú textil darab fityegett, amely bizonyára a fárasztás közben akadhatott rá. Egyikük megszólalt:
- Te odanézz! Milyen kendõ ez a harcsa szájánál?
- Milyen, milyen? Hát evés után ezzel szokta megtörölni a száját.

Kovács Attila

<< vissza