Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt olvasók!

Az elmúlt idõszak sajnos nem sok olyan lehetõséget adott, ami a horgászatnak kedvezett volna. Igaz viszont hogy kemény telünk volt, ami az elmúlt években nem volt jellemzõ. Nahát ez a hóban, jégben bõvelkedõ idõszak, na és a természet anyánk mûködésbe lépett és a Tisza partot átalakította. Aki tavaly ismerte a vasháznál a Tisza partot, az most nem ismeri, azaz rá sem ismer, mert uszkve kétszáz - háromszáz méter nyolc, olykor tíz méter szélességben fástól, bokrostól olyan két métert szakadt a víz felé éles szakadékkal. Ez a parti oldal, de ugyanúgy átalakította a meder vonalát is, ahol eddig mély vizet találtunk, most langós sekély, ahol eddig szakadt part volt ott szépen elterülõ föveny lett.

Mihelyt engedi az idõjárás, lehet felfedezni a kialakult medret, mert szerintem remek haltartó helyek jöttek létre akár parti horgásznak akár csónakos horgásznak. Az elején már említettem, hogy nem igen volt alkalmas idõ horgászni, mit lehet ilyenkor csinálni? Horgász szemmel adott az a lehetõség, hogy a felszerelést elõszedve a kisebb nagyobb hibákat kijavítsuk, illetve felmérje a horgász hogy az elõtte álló kihívásoknak megfelel-e az adott szerelék. Ha nem, azt most érdemes pótolni, mivel ilyenkor több üzletben akciók vannak. Ami a felszerelést és kiegészítõket  illeti régebben ezek elérhetetlenek voltak, azaz nem lehetett megvásárolni, de mindig volt leleményes horgász aki kitalálta, megcsinálta s tapasztalatait átadta a társaknak, tehát a mai gazdasági helyzetben is lehet ezt folytatni, nem mindenért kell a horgászboltba rohanni. Amit meglehet házilag csinálni azt érdemes kipróbálni.

Ami pedig a halakat illeti, elérkezett az elsõ faj szerinti fogási tilalom a csukára, február 15-tõl március 31-ig, és  itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy változott a halak védelme rendelet, a korábbi halfajokra vonatkozó tilalmak mellett további három hallal (jászkeszeg, paduc, szilvaorrú keszeg) - állományában csökkenõ tendenciát mutató - halfajra ír elõ tilalmi idõt. Az új fajlagos tilalom május 2-töl június 15-ig tart, továbbá vannak olyan horgász egyesületek ahol a folyami harcsa védelme érdekében január 1-töl március 30-ig vezettek be tilalmi idõt. Kérdés jogos, hogy miért ilyen korai a védelem, hisz ilyenkor a hal még alig jár illetve eszik, csakhogy a harcsa mihelyt a víz elkezd melegedni azonnal mohón táplálkozik ez az az idõ amelyet némely rapsicok ki akarnak használni, amikor nagy mennyiségû harcsát lehet begyûjteni.

Ezt az idõszakot rendesebb horgászok a vízen és vízparton töltik megfigyeléssel, mert ahol ezek a forgások megfigyelhetõk, nyáron a harcsa azon a helyen megfogható. De aki szereti a kihívásokat akár pecát ragadva üldözõbe veheti a tavi pisztrángokat, ugyanis Sajószögeden az erdészeti tavon pisztráng telepítés volt, és az elmúlt hétvégén már horgászható is volt, a sporttársak meg is lepték a tavat rendesen. Kihívást jelenthet még  ha a süllõt keressük a Tiszán, mert azt még lehet. A végén pedig egy kis vidámság :

- Miért nem tudott Noé egy jót horgászni?
- Mert csak két darab kukac volt nála.

Két rendõr horgászik. Végre több óra után sikerül fogniuk egy apró kis halat. Az egyik a markába fogja a halat, úgy, hogy annak csak a feje látszik ki, és így szól hozzá:
- Most szépen elmondod, hogy hol vannak a nagyhalak!

Szabó horgászik a Balatonban. Egy idegen férfi ül mellette és már 3 órája figyeli, hogy fog-e halat. Szabó egyszer csak kifakad:
- Már 3 órája figyel. Maga miért nem horgászik?
- Nincs hozzá türelmem.

Kovács Attila

<< vissza