UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 332
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

Az elmúlt időszak sajnos nem sok olyan lehetőséget adott, ami a horgászatnak kedvezett volna. Igaz viszont hogy kemény telünk volt, ami az elmúlt években nem volt jellemző. Nahát ez a hóban, jégben bővelkedő időszak, na és a természet anyánk működésbe lépett és a Tisza partot átalakította. Aki tavaly ismerte a vasháznál a Tisza partot, az most nem ismeri, azaz rá sem ismer, mert uszkve kétszáz - háromszáz méter nyolc, olykor tíz méter szélességben fástól, bokrostól olyan két métert szakadt a víz felé éles szakadékkal. Ez a parti oldal, de ugyanúgy átalakította a meder vonalát is, ahol eddig mély vizet találtunk, most langós sekély, ahol eddig szakadt part volt ott szépen elterülő föveny lett.

Mihelyt engedi az időjárás, lehet felfedezni a kialakult medret, mert szerintem remek haltartó helyek jöttek létre akár parti horgásznak akár csónakos horgásznak. Az elején már említettem, hogy nem igen volt alkalmas idő horgászni, mit lehet ilyenkor csinálni? Horgász szemmel adott az a lehetőség, hogy a felszerelést előszedve a kisebb nagyobb hibákat kijavítsuk, illetve felmérje a horgász hogy az előtte álló kihívásoknak megfelel-e az adott szerelék. Ha nem, azt most érdemes pótolni, mivel ilyenkor több üzletben akciók vannak. Ami a felszerelést és kiegészítőket  illeti régebben ezek elérhetetlenek voltak, azaz nem lehetett megvásárolni, de mindig volt leleményes horgász aki kitalálta, megcsinálta s tapasztalatait átadta a társaknak, tehát a mai gazdasági helyzetben is lehet ezt folytatni, nem mindenért kell a horgászboltba rohanni. Amit meglehet házilag csinálni azt érdemes kipróbálni.

Ami pedig a halakat illeti, elérkezett az első faj szerinti fogási tilalom a csukára, február 15-től március 31-ig, és  itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy változott a halak védelme rendelet, a korábbi halfajokra vonatkozó tilalmak mellett további három hallal (jászkeszeg, paduc, szilvaorrú keszeg) - állományában csökkenő tendenciát mutató - halfajra ír elő tilalmi időt. Az új fajlagos tilalom május 2-töl június 15-ig tart, továbbá vannak olyan horgász egyesületek ahol a folyami harcsa védelme érdekében január 1-töl március 30-ig vezettek be tilalmi időt. Kérdés jogos, hogy miért ilyen korai a védelem, hisz ilyenkor a hal még alig jár illetve eszik, csakhogy a harcsa mihelyt a víz elkezd melegedni azonnal mohón táplálkozik ez az az idő amelyet némely rapsicok ki akarnak használni, amikor nagy mennyiségű harcsát lehet begyűjteni.

Ezt az időszakot rendesebb horgászok a vízen és vízparton töltik megfigyeléssel, mert ahol ezek a forgások megfigyelhetők, nyáron a harcsa azon a helyen megfogható. De aki szereti a kihívásokat akár pecát ragadva üldözőbe veheti a tavi pisztrángokat, ugyanis Sajószögeden az erdészeti tavon pisztráng telepítés volt, és az elmúlt hétvégén már horgászható is volt, a sporttársak meg is lepték a tavat rendesen. Kihívást jelenthet még  ha a süllőt keressük a Tiszán, mert azt még lehet. A végén pedig egy kis vidámság :

- Miért nem tudott Noé egy jót horgászni?
- Mert csak két darab kukac volt nála.

Két rendőr horgászik. Végre több óra után sikerül fogniuk egy apró kis halat. Az egyik a markába fogja a halat, úgy, hogy annak csak a feje látszik ki, és így szól hozzá:
- Most szépen elmondod, hogy hol vannak a nagyhalak!

Szabó horgászik a Balatonban. Egy idegen férfi ül mellette és már 3 órája figyeli, hogy fog-e halat. Szabó egyszer csak kifakad:
- Már 3 órája figyel. Maga miért nem horgászik?
- Nincs hozzá türelmem.

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.