UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 832
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Hasznos tanácsok az egészséges táplálkozáshoz

Az egészséges életmód jegyében sokan diétáznak, fogyókúráznak, és számolják a bevitt kalóriamennyiséget. Ez nemcsak azok számára hasznos, akik hajlamosak az elhízásra, hanem az egészséges táplálkozás alapját is jelentik.

A legfontosabb, hogy tudjuk, melyik táplálékot hogyan használja fel szervezetünk, tehát milyen az energiatartalma, és a lebontása mennyi energiát szabadít fel. Ez nem azt jelenti, hogy bizonyos élelmiszereket nem fogyaszthatunk, hanem, hogy tudjuk, mikor, mit és mennyit ehetünk. Fontos, hogy lehetőleg mindig csak annyi kalóriát vigyünk be, amennyit szervezetünk felhasznál, így kialakul az energia-egyensúly. Az elhízás lényegében az állandó plusz kalória bevitel következménye. A rövid idő alatt, különböző fogyasztószerek segítségével történő, jelentős mértékű fogyás egészségtelen és általában eredménytelen is. Ezért mindig alapvető életmódváltozással a lassú ütemű, de tartós fogyás legyen a cél.

Szükséges fehérjék

A szervezet számára nélkülözhetetlenek a fehérjék mivel részt vesznek a növekedésben, az izmok felépítésében és az idegrendszer fejlődésében. Felnőtteknél kilogrammonként 0,8-1 gramm fehérjebevitelre van szükség naponta, melyet egyenlő arányban növényi és állati termékekből javasolt biztosítani. A legfontosabb fehérjeforrások a tej- és tejtermékek, tojás, húskészítmények, hal, gabonafélék, hüvelyesek, szója, olajos magvak, melyek rendszeres fogyasztása ajánlott. A tejkészítményeknél az alacsonyabb zsírtartalmúakat válasszuk, tejszín helyett fogyasszunk zsírszegény tejből készített kefirt, joghurtot, krémsajtok helyett pedig részesítsük előnyben a sovány sajtokat, a húsfélék közül pedig a fehérhúsokat (szárnyasok, hal).

Fogyasszunk kevesebb zsiradékot!

A kis mennyiségben bevitt koleszterin szerepet játszik a sejtfal felépítésében, a hormonképzésben, azonban túlzott mennyiségben, hosszú távon növeli az érelmeszesedés és szívinfarktus kockázatát. Kerüljük a túlzottan zsíros ételek fogyasztását. Ez nemcsak a diétázóknak ajánlott, hanem az ülőmunkát folytató, illetve a rendszeres testmozgást nem végzők számára is. Az ételeket zsírszegényen, grillezéssel, gőzöléssel, párolással készítsük. Részesítsük előnyben a sovány csirkehúst, halat, pulykahúst, hiszen amíg 100 g csirkehús 110 kalóriát tartalmaz, addig ugyanennyi sertéshús 150 kcal-t. Sütés során a szárnyasok bőrét távolítsuk el, a pörköltről vagy a levesről szedjük le a zsírt. Sütéshez használjunk inkább olívaolajat vagy mangalicazsírt.

Figyeljünk a szénhidrát bevitelre!

Ez nemcsak a cukorbetegek részére ajánlott. Kerüljük a kristálycukrot tartalmazó, illetve a fehérliszt alapú termékek fogyasztását. A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és péksüteményeket, gabonapelyheket, durumtésztát, a rostdús élelmiszereket fogyasszuk. Ha a nassolásról nem tudunk lemondani, akkor legalább gyümölcsöt együnk a chipsek helyett. A cukros üdítőitalokról térjünk át a 100%-os gyümölcslevekre, ásványvízre vagy teára. Fontos, hogy kerüljük a napi egyszeri, de nagymennyiségű étkezést, inkább többször keveset együnk. A vacsoránk könnyen emészthető, kevés kalóriát tartalmazó ételből álljon, hogy az éjszakai alvásunk nyugodt legyen.

Nélkülözhetetlen vitaminok friss alapanyagokból

A változatosság kulcsfontosságú, hiszen a többféle nyersanyagból összeállított étrend biztosítja, hogy szervezetünk minden szükséges tápanyagot megkapjon. A zöldségek és gyümölcsök rendkívüli vitamin és ásványianyag-források: naponta többször, lehetőleg nyersen fogyasszunk belőlük. A vitaminok is nagyon fontosak a szervezet működéséhez: a zsírban oldódóak (A, D, E, K) természetes forrásai a növényi olajok, magvak, margarinok, tej-és tejtermékek, a vízben oldódó vitaminok (C- és B- vitamin) pedig például a friss csipkebogyóban, fekete ribizliben, petrezselyemben, brokkoliban, májban, élesztőben találhatóak meg nagy mennyiségen. Ha például a zöldséget főzött formában fogyasztjuk, akkor a főzőlevet érdemes mártások, főzelékek készítéséhez felhasználni, hiszen az ásványi anyagok, vitaminok nagy része a főzés során a vízben kioldódik.

A víz, mint éltető elem

Az emberi test 60 százalékát víz alkotja, ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. A legtöbb üdítő rengeteg cukrot, de nagyon kevés gyümölcsöt tartalmaz, így a legegészségesebb, ha naponta legalább 2-3 liternyi ásványvizet iszunk. Minél nagyobb a gyümölcslevek gyümölcstartalma, annál egészségesebbek. A gyümölcslevek fogyasztása során bevitt rostok serkentik az emésztést, ezért törekedjünk arra, hogy minél több frissen facsart, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslevet fogyasszunk. Az erős kávé helyett igyunk inkább teát, kisebb mennyiségben. A divatos energia italok is veszélyt jelentenek a magas koffein-, és kalória tartalmuk miatt: 2 dl energia ital 500 mg vagy akár több koffeint is tartalmazhat (egy rövid kávéban 80-100 mg koffein van)!

Sporttal az egészségért

Testünk és jó közérzetünk számára fontos, hogy naponta legalább fél órát sportoljunk, vagy legalábbis valamilyen testmozgást (pl. séta, kerékpározás, úszás) végezzünk. Így nő az állóképességünk, fokozódik a szív-, és a keringési rendszer teljesítőképessége, valamint erősödik izomzatunk. Ügyeljünk a fokozatosságra. Ha az időjárás engedi, lehetőleg menjünk ki a szabadba!

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.