Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/ 392 103

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Magatartási szabályok járványok idején


A járványok nagy elterjedésû, a világ bármely pontján - embernél vagy állatnál - fellépõ fertõzõ betegségek. A történelem során sokkal több áldozatot szedtek, mint az összes fegyveres összeütközés együttvéve. A járványok elterjedéséért nagymértékben közre játszik a higiénia hiánya béke idõszakban is, elsõsorban egy másik katasztrófa után, illetve a szegényebb területeken. 
Az influenzát vírus okozza, melynek több típusát ismerjük, és gyorsan terjednek. Tünetei: hirtelen fellépõ rosszullét, gyengeségérzet, - ehhez láz, fej és végtag fájdalom, rekedtség, köhögés, valamint ízületi és altesti fájdalmak is felléphetnek.

Magatartási szabályok járványok esetén:

  • Mindig kövesse a hatóságok utasításait, még ha nehéz is elfogadni, (pl. karantén esetén).
  • Ha magán vagy másokon a betegség tüneteit észleli, jelentse a  hatóságoknak  (háziorvos, ÁNTSZ, Katasztrófavédelem, Polgármesteri Hivatal).
  • Ha észleli a tüneteket, kerülje a társaságot, nagyobb tömeget, bevásárló központokat.
  • Törekedjen  a  maximális  higiéniára :  sokszor   mosson   szappanos         (fertõtlenítõs) vízzel kezet, felmosásnál használjon fertõtlenítõ szert, a ruhákat a használati útmutató szerinti lehetséges legmagasabb hõfokon mossák, és magas hõfokon vasalják.
  • Nagyobb járvány esetén védekezzen a cseppfertõzések ellen - arcát takarja kendõvel, maszkkal.
  • Fokozottan vigyázzanak a természetes vizekben és strandokon egyaránt a higiéniás szabályokra.   

Kérem a lakosságot, hogy a fentiek betartásával elõzzük meg, vagy legalábbis csökkentsük a  településükön a járványok kialakulását.

Pálné Kovács Katalin
Polgári védelmi irodavezetõ

<< vissza