UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 333
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

Mikor e sorokat írom a természetben megkezdődött az a változás, ami a horgász embert és természetet szeretőt bekényszeríti a meleg szobába. Ha kint van az ember a vízen nem csak a vadkacsák és kárókatonák lármáját halhatja, hanem a vonuló énekes madarak dallama is hallik. 

Ezek a jelek arra kezdik sarkallni a vizet kedvelőket hogy elő a cájgot és riasszuk meg a halnépet, persze azért ez még nem a nyári zavargatás, csak a kezdet kezdete, mivel az idő könnyebben zavarja a horgászt, mint a horgász a halat. De szerintem akinek az ideje engedi, meg kell próbálni.

Mire is horgászhatnánk a környékünkön? A melegvizes ág, illetve a tavak ilyenkor előnyt jelentenek, mivel a víz hamarabb tud felmelegedni. Ez pedig magával hozza a halak éhségét. Miért is tegyük ki magunkat az idő kényének kedvének? Aki egy kicsit is szereti a halételeket, az tudja, hogy ilyenkor a legapróbb keszeg is nagyon finom ízzel rendelkezik, ezért érdemes becserkészni. Ezt az ízt a halak letisztulása okozza, mert télen szinte nem eszik, egészen addig, míg fel nem pezsdül a víz.

Sajnos az időjárást nem hogy a cikk szerzője, de egy jó képességű meteorológus sem látja előre biztosan egy hétnél korábban Miért fontos az időjárás? Na nem azért, hogy fázik-e a pecás a parton vagy se, hanem milyen lesz a vízhőfok, mert ha közelit a 8 fokhoz, meg indul a keszegek gyülekezése az ivás előtt illetve a harcsák megindulnak zabálni a tél után és ívás előtt. Ezt a felpezsdülést várja a halász és pecás ember. Ha ezt sikerül kifigyelni és tudja az ember a haljárást, joggal reménykedik jókora példányban, ennek bekövetkeztéről már e fórumon is hírt adtam tavaly. Tehát még ha nem is mindig fog az ember halat, ha kint van a parton és tudja követni a változásokat és ha jó helyen van jó időben, az bizonnyal kifizetődik.

Az előttünk levő idő igazán izgalmas lesz, főleg ha elkezd melegedni a víz. A  melegvízen, illetve a tavakon már megfogták az első pontyokat, tudom, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de ha nálam van az a fecske, azt hiszem közelebb van a nyár. 

Tavaly is megemlítettem és most is megteszem, hátha terjed a hír miszerint a gyerekeknek kiváltott horgászengedély nem kerül pénzbe, igaz szánkba nem repül, utána kell járni de akinek gyereke érdeklődést mutat a természet és a horgászat iránt és művelni szeretné, szerintem egy próbát megér. Igaz, hogy ez azzal jár, hogy a számítógép elől ki kell szakítani a gyerekeket, de vigyázzunk hogy az ne kényszer legyen, és a  gyereket el kell kísérni. Egy horgász szabályt még meg említenék, a sülő március 1-től védem alatt áll április 28-ig, ilyenkor ívik, kérem tiszteljük meg annyival, ha a horogra kerül engedjük vissza.
Egy vicc a végére:

* * * * *

Ül a gazdag a parton és horgászik. Felhívja a fia telefonon:
- Apa, van itt egy Ferrari, megvehetem?
- Mennyi?
- 500.000 Dollár
- Vegyed.
Kis idő múlva felhívja a lánya is:
- Apa van itt egy nagyon király villa, megvehetem?
- Mennyi?
- 2,5 M dollár.
- Vegyed.
Kapás! kifogja az aranyhalat, és azzal a mozdulattal visszadobja. Mire az aranyhal:
- És a három kívánság?
- Jó végül is ráérek, mondjad!  

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.