Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt olvasók!

Mikor e sorokat írom a természetben megkezdõdött az a változás, ami a horgász embert és természetet szeretõt bekényszeríti a meleg szobába. Ha kint van az ember a vízen nem csak a vadkacsák és kárókatonák lármáját halhatja, hanem a vonuló énekes madarak dallama is hallik. 

Ezek a jelek arra kezdik sarkallni a vizet kedvelõket hogy elõ a cájgot és riasszuk meg a halnépet, persze azért ez még nem a nyári zavargatás, csak a kezdet kezdete, mivel az idõ könnyebben zavarja a horgászt, mint a horgász a halat. De szerintem akinek az ideje engedi, meg kell próbálni.

Mire is horgászhatnánk a környékünkön? A melegvizes ág, illetve a tavak ilyenkor elõnyt jelentenek, mivel a víz hamarabb tud felmelegedni. Ez pedig magával hozza a halak éhségét. Miért is tegyük ki magunkat az idõ kényének kedvének? Aki egy kicsit is szereti a halételeket, az tudja, hogy ilyenkor a legapróbb keszeg is nagyon finom ízzel rendelkezik, ezért érdemes becserkészni. Ezt az ízt a halak letisztulása okozza, mert télen szinte nem eszik, egészen addig, míg fel nem pezsdül a víz.

Sajnos az idõjárást nem hogy a cikk szerzõje, de egy jó képességû meteorológus sem látja elõre biztosan egy hétnél korábban Miért fontos az idõjárás? Na nem azért, hogy fázik-e a pecás a parton vagy se, hanem milyen lesz a vízhõfok, mert ha közelit a 8 fokhoz, meg indul a keszegek gyülekezése az ivás elõtt illetve a harcsák megindulnak zabálni a tél után és ívás elõtt. Ezt a felpezsdülést várja a halász és pecás ember. Ha ezt sikerül kifigyelni és tudja az ember a haljárást, joggal reménykedik jókora példányban, ennek bekövetkeztérõl már e fórumon is hírt adtam tavaly. Tehát még ha nem is mindig fog az ember halat, ha kint van a parton és tudja követni a változásokat és ha jó helyen van jó idõben, az bizonnyal kifizetõdik.

Az elõttünk levõ idõ igazán izgalmas lesz, fõleg ha elkezd melegedni a víz. A  melegvízen, illetve a tavakon már megfogták az elsõ pontyokat, tudom, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de ha nálam van az a fecske, azt hiszem közelebb van a nyár. 

Tavaly is megemlítettem és most is megteszem, hátha terjed a hír miszerint a gyerekeknek kiváltott horgászengedély nem kerül pénzbe, igaz szánkba nem repül, utána kell járni de akinek gyereke érdeklõdést mutat a természet és a horgászat iránt és mûvelni szeretné, szerintem egy próbát megér. Igaz, hogy ez azzal jár, hogy a számítógép elõl ki kell szakítani a gyerekeket, de vigyázzunk hogy az ne kényszer legyen, és a  gyereket el kell kísérni. Egy horgász szabályt még meg említenék, a sülõ március 1-tõl védem alatt áll április 28-ig, ilyenkor ívik, kérem tiszteljük meg annyival, ha a horogra kerül engedjük vissza.
Egy vicc a végére:

* * * * *

Ül a gazdag a parton és horgászik. Felhívja a fia telefonon:
- Apa, van itt egy Ferrari, megvehetem?
- Mennyi?
- 500.000 Dollár
- Vegyed.
Kis idõ múlva felhívja a lánya is:
- Apa van itt egy nagyon király villa, megvehetem?
- Mennyi?
- 2,5 M dollár.
- Vegyed.
Kapás! kifogja az aranyhalat, és azzal a mozdulattal visszadobja. Mire az aranyhal:
- És a három kívánság?
- Jó végül is ráérek, mondjad!  

Kovács Attila

<< vissza