UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 332
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt Olvasók!

Az időjárás most egy kicsit kedvez a horgászoknak, mivel még mindig található nyitott víztükör, tehát nincs befagyva a királyér és a körülöttünk levő folyó és csatornák, amik remek lehetőséget kínálnak a kellemes időtöltésre, igaz, jobbára csak rabló halakra. De! Az elmúlt cikkekben talán keveset szerepelt az egyik téli halunk, a márna, ami itt a mi tiszai szakaszunkon is megtalálható. Ha tudjuk, hol keressük, az már fél siker. A homokos, kavicsos, agyagos, márgás mederrészeken érzi jól magát. A sodorvonaltól a szakadt partoldal felé eső részeken a burványló szakaszon van elemében, ott, ahol a folyó lerakja hordalékát. Az itt keletkező hordalékkúpok az ő éléskamrái. Kedveli a hirtelen mélyülő medereséseket is, kő- és tuskóakadályok mögötti limányokat, a szennyvízbefolyók környékét, az erőművek zúgói alatti medencéket. A közelünkben mindez megtalálható. Köves medertörések, és amit szeret ez a hal megtalálható a zsiliptől lefelé, igaz hogy a pecás dolgát megnehezítik a kövek, de azt hiszem egy kis technikával minimálisra csökkenthető a szakítások száma.

A márna a vízoszlop teljes magasságát bejárja. Ilyenkor ugrásaival hívja fel magára a figyelmet. A "specialisták" szerint a legjobb márnás időszak a szeptember-október. Ilyenkor már bandákba tömörülve keresgél, és ha mi is rátalálunk, felejthetetlen élményben lehet részünk. Horgászata során néhány dologra nem árt odafigyelni. Hiába nagy haspók, mégis félénknek mondható. Többen is megfigyelték, hogy ott, ahol fenekező szerszámmal többet is partra segítettek, az etetőgombócok zajos bedobását követően odébbállt. Sokak szerint nála az egyszeri, bőkezű etetés a célravezető, majd ezt követően csak 2-3 óra elteltével szabad pótolni a hiányt. Etetőanyag tekintetében elég fura az ízlése. Minél "büdösebb", annál jobb. A pálpusztai sajttal illatosított kaja a kedvence, amit bőséges fullasztott-forrázott csonti, darabolt giliszta tesz tartalmassá. Csaliként giliszta, csonti, nadály, pióca, sajtkocka (főleg a pálpusztaiból gyúrt rettenetes galacsin) és apró babahal jöhet szóba. Szép kis menüsor.

A lehetséges módszerek a következők: végólmos fenekezés, csúszó ólmos fenekezés (keményebb feeder, vagy fenekező bottal), úszózás rakóssal, bolognaival, görgető horgászat. Remélem felkeltettem érdeklődésüket ez iránt a hal iránt, mivel aki egyszer fogott egy méretes halat, az nem felejti, ugyanis rettenetesen jól küzd a horgon. Az utolsó pillanatokig számíthatunk cseles mozgására. Mikorra ez a cikk megjelenik már nagyon közel járunk az ünnepekhez, ezért mindenkinek békés boldog ünnepeket kívánok.  A végére pedig humor:

* * * * *

A rendőr elmegy egy sötét téli estén horgászni. Kimegy a jégre, léket vág, és elkezdi lógatni a csalit. Pár perc múlva egy öblös hangot hall:
- Rendőr, te itt ma nem fogsz semmit sem!
Emberünk körülnéz, de nem lát senkit, pecázik tovább. 2 perc múlva:
- Rendőr hagyd abba a horgászatot, itt nem fogsz halat! A rendőr ismét körülnéz, de senkit nem lát, horgászik tovább. 2 perc múlva vakító világosság lesz, újból dörgő hang:
- Rendőr, itt nincs kapás!
A rendőr megrémülve kérdezi:
- Ó, Uram, te szólsz hozzám?
- Nem, én csak a jégpálya hangosbemondója vagyok!!

A szőke nő horgászik. Kifog egy aranyhalat.
- Ha visszaengedsz, telesítem egy kívánságod.
A szőke nő gondolkozik... legyen 180-as az IQ-m!
Aranyhal: hm... Egyszer úgy is meg kell halnom...

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.