Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Betlehemi békeláng


A betlehemi békeláng története Ausztriában, Bécsben gyökerezik.
A háttérben az a tény állt, hogy az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy bécsi cserkészcsapat úgy gondolta, hogy méltóképpen fogja megünnepelni ezt az eseményt, és egy küldöttség keretében Betlehembe utaztak, ahol ellátogattak a Születés Bazilikájába.

Ez a templom az egyik legõsibb keresztény kultuszhely, amely nevét arról kapta, hogy Jézus Krisztus születésének feltételezett helyére építették. Az épületet egy kicsiny barlang felé emelték, amelynek legjelentõsebb része az elõbb említett Születési Barlang, amit Jézus Krisztus születési helyeként tartanak nyilván.
Itt található egy fényes csillag a születés „pontos” helyét jelölve, amelyet egy lámpás világít meg. Ennek az örökmécsesnek a lángjával 1986 óta minden évben meggyújtanak egy különleges mécshordozót, amelyet repülõgépen visznek el Bécsbe.

Az Osztrák fõvárosban ünnepség keretében adják át a kicsiny lángot az odaérkezõ
európai és más kontinens küldöttségének, amelyeket a Nemzeti Cserkészszövetségek delegálnak.

Magyarországon és a külföldi Magyar Cserkészszövetségek jóvoltából a Kárpát-medence magyarságának közösségeiben egy napon, egy idõben lobbant fel a láng. 

December 14-én 16.00 órai kezdettel, hozzánk legközelebb esõ helyen: Debrecenben.

A helyi cserkészcsapat is útra kelt ezen a vasárnap délután, hogy részt vegyen ezen a felemelõ ünnepségen.

Mécses és gyertyák segítségével mi is elhoztuk a betlehemi lángot, mert a láng olyan, ha minél többet veszünk el belõle, annál több lesz.

A láng lehet egyszerûen csak egy jelkép, mint az adventi koszorú, vagy mint a karácsonyfa. De mégis van abban valami nagyszerû és fenséges, hogy az "õsláng" ott, Betlehemben gyulladt meg, és hozzák országok és népek átrepülve hozzánk: embertõl emberig.

A szenteste puha, simogató fénye valamennyiünk lelkéig elérhet, és pillanatok alatt elrepíthet Betlehembe.

Ez a karácsony Szent Öröme.

Kívánom, hogy minden ember szívét ez az igazi öröm töltse el.

Áldott ünnepeket kívánok mindenkinek!

Székely Pálné

<< vissza