UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 48
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Betlehemi békeláng


A betlehemi békeláng története Ausztriában, Bécsben gyökerezik.
A háttérben az a tény állt, hogy az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy bécsi cserkészcsapat úgy gondolta, hogy méltóképpen fogja megünnepelni ezt az eseményt, és egy küldöttség keretében Betlehembe utaztak, ahol ellátogattak a Születés Bazilikájába.

Ez a templom az egyik legősibb keresztény kultuszhely, amely nevét arról kapta, hogy Jézus Krisztus születésének feltételezett helyére építették. Az épületet egy kicsiny barlang felé emelték, amelynek legjelentősebb része az előbb említett Születési Barlang, amit Jézus Krisztus születési helyeként tartanak nyilván.
Itt található egy fényes csillag a születés „pontos” helyét jelölve, amelyet egy lámpás világít meg. Ennek az örökmécsesnek a lángjával 1986 óta minden évben meggyújtanak egy különleges mécshordozót, amelyet repülőgépen visznek el Bécsbe.

Az Osztrák fővárosban ünnepség keretében adják át a kicsiny lángot az odaérkező
európai és más kontinens küldöttségének, amelyeket a Nemzeti Cserkészszövetségek delegálnak.

Magyarországon és a külföldi Magyar Cserkészszövetségek jóvoltából a Kárpát-medence magyarságának közösségeiben egy napon, egy időben lobbant fel a láng. 

December 14-én 16.00 órai kezdettel, hozzánk legközelebb eső helyen: Debrecenben.

A helyi cserkészcsapat is útra kelt ezen a vasárnap délután, hogy részt vegyen ezen a felemelő ünnepségen.

Mécses és gyertyák segítségével mi is elhoztuk a betlehemi lángot, mert a láng olyan, ha minél többet veszünk el belőle, annál több lesz.

A láng lehet egyszerűen csak egy jelkép, mint az adventi koszorú, vagy mint a karácsonyfa. De mégis van abban valami nagyszerű és fenséges, hogy az "ősláng" ott, Betlehemben gyulladt meg, és hozzák országok és népek átrepülve hozzánk: embertől emberig.

A szenteste puha, simogató fénye valamennyiünk lelkéig elérhet, és pillanatok alatt elrepíthet Betlehembe.

Ez a karácsony Szent Öröme.

Kívánom, hogy minden ember szívét ez az igazi öröm töltse el.

Áldott ünnepeket kívánok mindenkinek!

Székely Pálné

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.