UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 333
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt olvasók!

Elérkezett az az idő, amikor egyre kevesebb horgász merészkedik a vizek partjaira. A kitartás meghozza a gyümölcsét, mondaná egy tibeti bölcs, de félre téve a tréfát igaz, hogy az idő kicsit fázós, de állítom, hogy a megfelelő helyen keresgélve szép halak várnak a horgászra.

A következőket tanácsolnám: horgásszunk a Tiszán kishallal vagy halszelettel süllőre, és így, hogy a víz hőfoka 10 C környékén van, érdemes keresni a csukát, kecsegét, márnát, és nem utolsó sorban menyhalat. Az elmúlt héten két horgásztársnál is jelentkezet a menyhal.

Itt az idő azon kishalak begyűjtésének, amik később főszereplői lesznek őszi, téli kalandozásainknak. Milyen halfajokat és menyit tegyünk el? És az eltett halakat hogyan tároljuk? A rabló komák más-más csalihalat kedvelnek, a csuka inkább a nagyobb tenyérnyi keszegeket (vörösszárnyú keszeg) illetve a kárászt kedveli, de megjegyzem, hogy a kárászt megfelelően kell tálalni. Mire gondolok? A kárászunk szeret megpihenni a fenéken vagy bármilyen búvóhelyen, ha elér az ereszték, kihasználja. Tehát a kárász magasan tálalva a jó. A süllők kedvence a szivárványos ökle. Hát neki lehet a kedvence, de nekünk sajna nem, mert védett halfaj, de régebben ez volt a fő csalétek. A következő a sorban a küsz, ami viszont a víz oxigén tartalmára igényes, tehát tárolni levegőztető nélkül körülményes, igaz én a levegőztetőt minden csalihal tartásához ajánlanám, mivel a betárolt halak jóval fittebbek és hamarabb észreveszik a rablók. A menyusnak szinte mindegy, hogy milyen fajta haldarabot kínálunk, itt inkább javasolnám a fél hüvelykujj nagyságút, mivel ha kisebb szeletet vágunk, akkor jön az apraja, ami állandóan rázza a bot végét.

Miben tároljuk a csalihalat? Én egy műanyaghordóra szavaznák, amit olyan helyen kell beállítani, ahol nem fagy be, de nem is meleg, mert a meleg egykettőre ledögleszti a jószágainkat. Megfelelő hőmérsékleten tartva a halakat etetni sem kell.

A rablózásra alkalmas itt a környékünkön a Tisza, Sajó, Nyugati csatorna, és a Királyér, az előzőek folyó vizek az utóbbi pedig, szinte állóvíz. Ez a különbség igencsak eltérő felszerelést igényel. A folyóvízen, jó nagy súly a pontos megállításhoz és viszonylag hosszú ereszték. A Királyérhez úszós készséget ajánlanák, amit ki kell könnyíteni, van, aki szereti a fenékhez rögzíteni a cájgot, én azt javasolnám, hogy engedjék járkálni a csalihalat, mivel így nagyobb területet jár be és könnyebben lehet horogra csalni a támadót A csalihalat vízközt tartsuk, illetve az sem baj, ha a felszínen egyszer egyszer pancsol, mert ez igencsak figyelemfelkeltő. Igaz ez ugyan munkásabb, mert figyelni kell, hogy a vízközt levő akadókat el ne érje a csalihal.

Műcsalik bevetésével a folyókon mindenképpen ajánlott a csónak, mivel a rejtekadó bokrok alján másképp nagyon nehéz keresgélni, illetve nem kifizetődő, mivel sok műcsali bánja. A Királyéren a partokon ki-ki vérmérséklete szerint   eldöntheti, hogy milyen hosszan felfogva keresi a csukát. A lassúvízen ajánlanám a fogóvillantókat különböző méretben és színben, (a csuka színe piros, ezt tartsuk szem előtt) illetve a támolygó villantót, ajánlom a könnyű darabokat, mivel ezeknek szép lassú fel-fel villanó fénye igen csalogató. Sok szerencsét mindenkinek! Most pedig egy kis humor:

A horgász kifog egy aranyhalat. A halacska kérlelni kezdi:
- Dobj vissza és lehet három kívánságod!
- Rendben, szeretnék egy Mercedest!
- Tessék! És milyen hitelt szeretnél hozzá?
A horgász elgondolkodva nézi a halat.
- És te min szeretnél sülni zsíron vagy olajon? 

Az amatőr horgászt megkérdik, fogott-e már életében valamit. Így felel:
- Még nem, de ennek a tónak az összes halát úgy megszelídítettem már, hogy mind a horgomról eszik.
        

Kovács Attila

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.