Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt Lakosság!

Napjainkban a globális klímaváltozás következtében kialakuló éghajlatváltozás miatt az idõjárás és azok hatásai egyre kiszámíthatatlanabbak. Az évszakok nem elkülöníthetõek, a viharok, szelek, árvizek és belvizek, jeges esõk egyre szélsõségesebbek és az elõre jelzések és tudományos alátámasztások alapján egyre inkább azok lesznek. Meteorológiailag az idõjárási viszonyok elõre sok esetben nem pontosan jelezhetõek, váratlansága miatt így még nagyobb károkat képes okozni.

Tiszagyulaháza katasztrófavédelmi szempontból közepesen veszélyeztetett településnek számít. Elsõsorban árvíz, belvíz, rendkívüli idõjárás (hideg, meleg), viharos szél, hóhelyzet, valamint veszélyes anyag közúti szállítása veszélyezteti a települést.

Hogyan lehet megelõzni a bajt?
Például építkezési szokások megváltoztatásával (tégla építés + erõs alap), építési engedélyek körültekintõbb kiadásával (árterekben), árkok, elõkertek tisztán tartásával, vihar elõtt bezárkózás, autók letakarásával, több folyadék bevitellel, - attól függ milyen veszély leselkedik ránk, és nem utolsó sorban biztosítás kötésével. 

Kihez fordulhatunk, ha bekövetkezik a baj?
A viharkárok esetében önkormányzati és állami tulajdonú épületeknél, berendezéseknél, közutaknál a minden évben meghatározott kerettel mûködõ vis maior keret áll rendelkezésre kártalanításra. Magán személyek esetében rendkívüli esetben, illetve kis területen történõ nagy anyagi károkkal járó pusztítás után a Kormány eseti lakossági támogatást is adhat, azonban erre anyagi források hiányában egyre kisebb a lehetõség. Az önkormányzatok is egyre nehezebb körülmények között mûködnek, viharkárok felújítására, támogatására pedig egyáltalán nincs központi keretük. Sok esetben fordul a lakosság a katasztrófavédelemhez felújítás és támogatás ügyben. Nekünk szintén nincs és nem is lesz ilyen keretünk. A katasztrófavédelem a bajba jutott lakosság kitelepítésében, elhelyezésében és ellátásában, esetleges fertõtlenítésben és visszaköltözésben nyújt segítséget, de anyagi eszközei egyáltalán nincsenek.

Vagyis a lakosságnak a magán vagyonának védelmérõl saját magának kell gondoskodnia és elõre látóan cselekedni, hogy egy esetlegesen bekövetkezõ katasztrófa ne tegye tönkre azt, amiért addig nehezen megdolgozott. Erre egyedüli megoldás jelenleg a lakásbiztosítás. A Kormány a támogatásokat Bogács esetében is lakásbiztosításhoz kötötte, és ez a tendencia várható a jövõben is. 

Kérem, hogy gondolják át, rendelkeznek-e lakásbiztosítással, és ha nem, mérlegeljék meg éri-e kockáztatni.

    Pálné Kovács Katalin
  Hajdúnánási polgárvédelmi irodavezetõ

<< vissza