UNISON - Tiszagyulaháza
 
Látogatók száma: 48
 
Közbiztonsági nap Tiszagyulaházán!
 


www.petegisz.hu
Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tiszagyulaházán
 
 

Tisztelt Lakosság!

Napjainkban a globális klímaváltozás következtében kialakuló éghajlatváltozás miatt az időjárás és azok hatásai egyre kiszámíthatatlanabbak. Az évszakok nem elkülöníthetőek, a viharok, szelek, árvizek és belvizek, jeges esők egyre szélsőségesebbek és az előre jelzések és tudományos alátámasztások alapján egyre inkább azok lesznek. Meteorológiailag az időjárási viszonyok előre sok esetben nem pontosan jelezhetőek, váratlansága miatt így még nagyobb károkat képes okozni.

Tiszagyulaháza katasztrófavédelmi szempontból közepesen veszélyeztetett településnek számít. Elsősorban árvíz, belvíz, rendkívüli időjárás (hideg, meleg), viharos szél, hóhelyzet, valamint veszélyes anyag közúti szállítása veszélyezteti a települést.

Hogyan lehet megelőzni a bajt?
Például építkezési szokások megváltoztatásával (tégla építés + erős alap), építési engedélyek körültekintőbb kiadásával (árterekben), árkok, előkertek tisztán tartásával, vihar előtt bezárkózás, autók letakarásával, több folyadék bevitellel, - attól függ milyen veszély leselkedik ránk, és nem utolsó sorban biztosítás kötésével. 

Kihez fordulhatunk, ha bekövetkezik a baj?
A viharkárok esetében önkormányzati és állami tulajdonú épületeknél, berendezéseknél, közutaknál a minden évben meghatározott kerettel működő vis maior keret áll rendelkezésre kártalanításra. Magán személyek esetében rendkívüli esetben, illetve kis területen történő nagy anyagi károkkal járó pusztítás után a Kormány eseti lakossági támogatást is adhat, azonban erre anyagi források hiányában egyre kisebb a lehetőség. Az önkormányzatok is egyre nehezebb körülmények között működnek, viharkárok felújítására, támogatására pedig egyáltalán nincs központi keretük. Sok esetben fordul a lakosság a katasztrófavédelemhez felújítás és támogatás ügyben. Nekünk szintén nincs és nem is lesz ilyen keretünk. A katasztrófavédelem a bajba jutott lakosság kitelepítésében, elhelyezésében és ellátásában, esetleges fertőtlenítésben és visszaköltözésben nyújt segítséget, de anyagi eszközei egyáltalán nincsenek.

Vagyis a lakosságnak a magán vagyonának védelméről saját magának kell gondoskodnia és előre látóan cselekedni, hogy egy esetlegesen bekövetkező katasztrófa ne tegye tönkre azt, amiért addig nehezen megdolgozott. Erre egyedüli megoldás jelenleg a lakásbiztosítás. A Kormány a támogatásokat Bogács esetében is lakásbiztosításhoz kötötte, és ez a tendencia várható a jövőben is. 

Kérem, hogy gondolják át, rendelkeznek-e lakásbiztosítással, és ha nem, mérlegeljék meg éri-e kockáztatni.

    Pálné Kovács Katalin
  Hajdúnánási polgárvédelmi irodavezető

<< vissza

 
 
UniWeb Bt.