Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt olvasók!

A múltkori számban arról írtam, hogy itt az ideje a számvetésnek, itt az ideje a tervezgetésnek, mivel új év új remény. Az elmúlt hónapban megmutatta a természet, hogy van az úgy, hogy a télben tél van és ami azzal jár: hideg, hó, jég.

A Tisza teljesen be volt állva jéggel, ilyen mostanában nem volt. Ilyenkor bizony nem igen akar az ember a jó meleg kályha mellõl kimozdulni, de néha azért jól esik. Többektõl hallottam, hogy sikerült felkelteni érdeklõdésüket a horgászat vagy (csak) a Tisza iránt. Én ezek után is azon leszek, hogy ez az érdeklõdés ne lanyhuljon. Mert vallom, hogy a mi kis településûnk olyan helyen van, ahol akár egy órás sétálással vagy biciklizéssel olyan helyeket láthatunk, amit a városi emberek csak álmodnak. Tehát aki egy kis késztetést érez akár a természetjáráshoz akár a horgászathoz, most eltervezheti, hogy nem a képernyõn keresztül fogja nézni, hanem a valóságban az õ szeme elõtt fog a természet felébredni.

Ami a horgászatot illeti, ahhoz sajnos nem csak elhatározás kell, mert sajnos sok anyagi kiadással is jár. Mire gondolok? Horgász engedély, ha kezdõ az illetõ, akkor horgász vizsga, területi engedély, felszerelés stb. De aki csak bele akar kóstolni a horgászatba az a legjobb, ha mindenféle felszerelés nélkül kisétál egy párszor olyan horgásszal, aki a fent említett dolgokkal rendelkezik, és az alapokat meg tudja mutatni. Mert bizony sok bosszúságtól és feladás közeli élménytõl menti meg magát az, aki tud másnak a kárán okulni. Tehát ki a természetbe, ez a fontos.

Hogy egy kis peca is legyen a cikkben, az elmúlt idõben nem igazán kedvezett az idõ a pecázásnak, a hónap végétõl kemény hideg volt. De nem is volt lehetetlen, mivel tõlünk nem mesze az erõmû kifolyónál kellemesebb volt a vízhõfok, így pecázni is lehetett. Keszeget szépen lehetett fogni, ami a zord idõben jó eredmény. Most hogy a cikket írom már a hidegnek se híre se hamva, jég is alig, és ha így folytatódik a felmelegedés, érdemes kimenni a vízhez, legalábbis annak, aki halat szeretne fogni, mivel a felpezsdülõ vízben olyan jeleket láthat, ami a nyári horgászatot jelentõsen befolyásolja.

Hogy mire gondolok? A vízen a halak által keltett jelek láthatóak, mint például nagy mennyiségû buborék stb., amit a gondos horgász ilyenkor megjegyez, mert a nyári fogások zöme ezeken a helyeken fog jelentkezni, tehát ilyenkor be kell járni azokat a helyeket, ahol vermelõ halakat gondolunk. Ha már kint vagyunk a vízen, peca is legyen nálunk. Még fogható a menyhal, rengeteg kapással, csak sajnos nagyon sok az apró, de szórakoztató. Azoknak a horgászoknak, akik nem szeretnek ilyentájt a parton nézelõdni, mert fázósabbak, azt tudom tanácsolni, hogy ez nem az unalom ideje, még ha a kályha mellett is van az ember, itt az idõ a felszerelést letakarítani, megolajozni, kijavítani, és mindent rendbe tenni, mert ha hirtelen itt a tavasz, lesz hova nyúlni.

 * * * * *

Két rendõr horgászik.
Megszólal az egyik:  
- Te, nincs még egy úszód?                                                                   
- Miért ?
- Mert az enyém elmerült


A horgász kifogja az aranyhalat a Tiszából.
-Az összes kívánságod teljesítem, ha nem dobsz vissza.

Két horgász ül a folyóparton, és elmélyülten vizslatja a vizet. Egyszer csak arra megy egy halottas menet, mire az egyik horgász feláll, leveszi a kalapját, merengõn maga elé bámul egy percig, majd visszaül a botja mellé. A másik ránéz:
- Nem is tudtam, hogy ilyen együtt érzõ vagy!
- Hát tudod, azért mégis harminc évig a feleségem volt.
 

Kovács Attila

<< vissza