Tiszagyulaháza, Kossuth utca 73.

+36 52/391-990

ÜDVÖZÖLJÜK

TISZAGYULAHÁZA

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

Tisztelt olvasók!


Itt a nyári horgász szezon vége. A Tisza és erdei elcsendesednek, a vízben a halak vermelõ helyekre húzódnak, itt a "nemszeretem" idõ. Még a  szenvedélyes horgászok többsége sem gondol ilyenkor arra, hogy a fûtött szobából kimozduljon. Inkább elõveszik a szereléket és rendbe teszik a következõ szezonra.

Na de akiben egy kicsit több a kurázsi, az nem hogy elteszi a cuccot, hanem finomít a szerelésen és a téli, finomabb kapásban bízva irány a part. Joggal kérdezhetik, hogy miért hagyja ott valaki a jó meleg szobát azért a hideg, nyirkos csúszós vízpartért. Aki kóstolta már, azt nem nagyon kell bíztatni. Aki szereti a meleget, és mégis meggondolja magát és kipróbálja a téli horgászat izgalmát, annak azt tudom mondani, hogy a téli keszeg és a nyári keszeg ízét össze sem lehet hasonlítani. Na és itt van az a hal, amelyik kifejezetten a hideget, a sötétet kedveli, ez pedig nem más mint a menyhal.

Csapatokba verõdik és felkészül az ívásra. Egy hal közel 5000000 ikrát is lerakhat, s mivel télen nem sok ellensége van az ikrának, így nagy százaléka ki is kel. A melegvízben nem igazán táplálkozik, ezért fejlõdése igen lassú a sok koplalás miatt. Fõként a fenéken tartózkodik. Hazánkban a rekord 3,56 kg, míg külföldön, ahol az életkörülmények megengedik akár a 20-30 kg-ot is elérik.

Aki menyhal horgászatra adja a fejét, annak nincs könnyû dolga. Nehézség nem a horgászmódszerben van, hanem a horogra kerítésében, illetve a téli hideg sem könnyíti meg a horgász dolgát. A menyhal alapvetõen magányos hal , de ívása idején tömegesen mozog, így ha fogunk egyet, akkor majdnem biztos hogy fogunk még. Kedvelt tartózkodási helye alámosott partok, gyökerek, ágak között, mélyvizek zúgók alatt. A vizek tisztulásával a menyhal megjelent a Sajón és a Hernádon is , de legjobb helyek a Tisza gátõrház kövezés utáni szakaszán találhatók. Fõként esti, éjszakai órákban fogható.

A menyhal horgászatához könnyû 30-40 grammos kemény spiccû fenekezõ botot használjunk, az orsóra 20-25-ös zsinór kerüljön. A fenékólomnak nem kell túl nagynak lennie a 25 gramm körüli lapított ólom megteszi, ha nem nagy a sodrás. A horog 2-4-es süllõzõ horog, fenéktõl 10cm-re lebegtetve. A halakra jellemzõ hogy hosszabb idõre megállnak, ezért eredményes lehet az úszós görgetés, feltéve hogy a fenék akadóktól mentes. Így az úszós módszerrel nagyobb területet átvizsgálhatunk és nem kell megvárni hogy a hal jöjjön hozzánk. Csalinak állati eredetût tûzzünk: máj, tüdõ, giliszta, halszelet, de fogós az apró csalihal is. Kapása hasonlít a törpeharcsáéra. A csalit nem könnyen engedi el, igyekszik vele védett helyre vonulni ezért a bevágást ne kapkodjuk el. Horgászpróbáló, de téli idõszakban igen jó szórakozás.

Ezt a horgászatot jobb többen ûzni, mivel ha megspékeljük egy kis szalonnázással no meg a nyári horgászkalandok megosztásával, könnyben elviseli a hideget az ember. És ha már kint van az ember a parton, el ne mulassza a ragadozók közül a süllõt megkérdezni, hogy nem-e éhes, mert sosem tudhatjuk. Tehát ki a szabadba.

A végére egy kis tréfa:
Az amatõr horgászt megkérdik, fogott-e már életében valamit. Így felel:
- Még nem, de ennek a tónak az összes halát úgy megszelídítettem már, hogy mind a horgomról esznek.


Az etióp kisgyerek horgászik. Kifog egy aranyhalat. Ne egyél meg, teljesítem két kívánságodat! Mire a kisgyerek:
- Só és bors.


A horgász horgászik a Dunában, és kifogja az aranyhalat.
Az aranyhal: - Teljesítem 3 kívánságod... csak ne dobj vissza!

Kovács Attila

<< vissza